Kako da uredite sobu za tinejdžera i ne premašite kućni budžet

soba-za-tinejdžera

Postoji mnogo načina da dečju sobu preuredite u moderan kutak za tinejdžera. Ako razmišljate o renoviranju, verovatno vas brinu finansije – da li ćete imati dovoljno novca da sve zamišljene ideje sprovedete u delo. Međutim, uz pametno planiranje budžeta ili možda uz odgovarajući kredit, moguće je napraviti željene promene u enterijeru i ne potrošiti mnogo novca.

Predlažemo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da opremite sobu za tinejdžera bez enormnih troškova. Pročitajte.

Napravite plan budžeta

Preuređenje dečje sobe započnite planiranjem budžeta. Da li pravite manja poboljšanja, u vidu farbanja zidova ili je potrebno da uložite više novca u nameštaj ili zamenu podova? Da ne biste pokrenuli projekat koji ne možete da završite, veoma je važno da znate kojim sredstvima raspolažete.

računanje-laptop-digitron
Pexels.com

Dobro pregledajte sobu i razmislite koje izmene želite da napravite. Ako je neophodna zamena kreveta, tepiha, radnog stola, zabeležite koliko će svaka stavka da vas košta. Nekad i male promene poput novih zavesa ili police mogu da transformišu enterijer. Međutim, postoje situacije kad preuređenje sobe podrazumeva i veće troškove. U slučaju da su podovi dotrajali, da prozor ne dihtuje kako treba ili da kompletno treba promeniti nameštaj, biće vam potrebno mnogo više novca.

Kredit kao opcija

Ukoliko nemate ušteđevinu koju biste uložili u renoviranje, razmislite o tome da podignete kredit. Ovo je praktičan i efikasan način da obezbedite novac za preuređenje sobe. Proverite koji je maksimalan iznos kredita i mesečne rate prema vašim mesečnim primanjima. Na osnovu toga uskladite troškove renoviranja i prilagodite ih svojim mogućnostima.

U slučaju da ste se već zadužili kod banke, refinansirajte postojeći keš kredit. Kredit za refinansiranje je koristan ako biste da prevremeno otplatite kredit koji imate i pritom dobijete dodatna novčana sredstva. Istražite ponude nekoliko banaka i uporedite visinu mesečne rate kredita koji već otplaćujete sa onom koju biste imali sa kreditom za refinansiranje.

Ako biste kupili nameštaj ili laptop kreditnom karticom ili ušli u dozvoljeni minus, ove obaveze takođe možete izmiriti zahvaljujući kreditu za refinansiranje.

Izaberite dizajn sobe zajedno sa tinejdžerom

Koliko god da vam se dopada neki ormar ili mislite da bi se tepih sa geometrijskim oblicima uklopio u sobi vašeg tinejdžera, ne možete ga kupiti ako se to detetu ne dopada. Uključite ga u svaki aspekt preuređenja, jer soba za tinejdžere predstavlja njihov svet i ličnost.

Možete zajedno da potražite inspiraciju za dizajn na internetu ili u teen časopisu koji čita i prati. Ideje za uređenje mogu da poteknu iz omiljenog filma vašeg srednjoškolca – saslušajte njegove zamisli i pokušajte da uklopite u budžet realizaciju tih ideja.

Predlažemo neke od jeftinih a praktičnih načina da osvežite prostor i učinite ga pravom oazom za sazrevanje.

Obojite zidove za dramatičnu promenu

Može se reći da nema ekonomičnijeg načina da transformišete i preobratite bilo koju prostoriju od bojenja zidova. Neki tinejdžeri vole vole svetle, žive boje zidova, poput zelene nijanse limete ili jarko narandžaste. Smela plava boja za mladiće ili ružičasta za devojke dobra su osnova za preuređenje sobe. Premda sa neutralnom belom ne možete pogrešiti, velike su šanse da će vaš tinejdžer tražiti malo intenzivnije tonove. Ofarbajte zidove u željenu boju – u svakom trenutku ih možete obojiti drugačije, ako vam dosadi.

soba-roze-tinejdžer
Pexels.com

Ako kombinujete više boja, vertikalne pruge na zidovima mogu učiniti da soba izgleda više, dok horzontalne pruge pružaju iluziju dužine. Najbolje da to budu trake od 5 do 15 cm širine i da koristite naizmenično dve, eventualno tri boje.

Zavese, tepisi i posteljina – detalji koji menjaju perspektivu

Ako nema potrebe za kompletnim renoviranjem ili nemate dovoljno veliki budžet da zamenite i prozore i podove, razmislite o dekorativnim detaljima. Naime, u nekim slučajevima je sasvim dovoljno da kupite kvalitetniji i veći tepih ili prostirku pa da čitav prostor dobije novi izgled. Soba će izgledati udobnije i prijatnije kada unesete teksture i boje na ovaj način. Plišane i mekane prostirke biće sjajno mesto da se vaš tinejdžer odmori i opusti. Čitanje, slušanje muzike, druženje sa prijateljima – sve je lepše na podu.

Zavese takođe mogu da osveže prostor i učine da soba izgleda uredno i lepo. Dopustite tinejdžeru da bira posteljinu i prekrivač koji će preko dana stajati na krevetu, kada ima društvo u sobi. Za ovakva druženja su odlični i veliki podni jastuci.

Sa pravim nameštajem ekonomično iskoristite prostor

Kupovina novog nameštaja može da bude veliki izdatak za porodicu. Ukoliko budžet to dopušta, možete naravno da kupite novi ormar, krevet i/ili radni sto. No čak i u slučaju da nemate finansijskih ograničenja, možete uštedeti novac recikliranjem postojećeg nameštaja. Primera radi, ako je ormar u sobi u dobrom stanju, možete prefarbati prednje strane u drugu boju tako da izgleda kao nov. Slično možete uraditi is a radnim stolom, a novac koji ste na ovaj način sačuvali potrošite na kupovinu novog tepiha ili kvalitetne ergonomske stolice. Ako već postoji lampa u sobi, možete zameniti samo abažur ili ga ukrasiti dugmadima ili šljokicama.

detalji-polica-tinejdžer
Pexels.com

Dok su deca mlađa, činjenica je da im uvek treba dodatni prostor za odlaganje igračaka. Tokom renoviranja, velike su šanse da ćete većinu izbaciti van, ali to ne znači da vam više ne treba prostor za skladištenje. Naprotiv, da bi soba vašeg tinejdžera što manje bila u neredu, ovi dodaci su neophodni. Zidne police za knjige i ormarići pomoći će mu da organizuje knjige, elektroniku i druge lične stvari poput trofeja, umetničkih dela, predmeta iz svojih kolekcija.

Oglasna tabla kao lična karta tinejdžera

Dok osmišljate dizajn enterijera, kao roditelj ćete verovatno najviše biti usmereni na funkcionalnost. Međutim, ne zaboravite da je tinejdžerima estetika veoma važna. Imajte na umu da će to biti soba u kojoj će vaše skoro odraslo dete spavati, učiti, družiti se i provoditi veći deo svog vremena kada nije u školi. Pomozite im da izgrade svoj identitet i izraze se kroz ukrašavanje sobe.

Izdvojite deo zida (ili čitav zid, zašto da ne?) da postavite oglasnu tablu. Tu tinejdžer može da zakači svoje medalje, diplome, fotografije, beleške, inspirativne citate i sve ono što ga motiviše i što mu je značajno. Pritom, ne morate mariti da li će oštetiti zid.

Na kraju, porazgovarajte sa svojim detetom koje promene želi u svojoj sobi i razmislite da li se to uklapa u budžet. Zajednički donesite odluke i bez sumnje ćete biti zadovoljni rezultatima i novim izgledom sobe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget