Saveti za organizovanje fotografija

Nekada su fotografijom mogli da se bave samo odabrani, a danas, razvojem tehnologije i društvenih mreža, fotografija je prisutna u našem životu više nego ikada. Po nekim izvorima, procenjuje se da se napravi gotovo 657 milijardu fotografija godišnje. Usled digitalizacije, mnogo više slika se pravi, ali i čuva i skaldišti.

Ranije smo zbog ograničene tehnologije imali manje prostora da pravimo fotografije, mada nam je svaka okinuta fotografija bila izrađena, što dokazuje bilo koji porodični album pun uspešnih i neuspešnih kadriranja i foto sesija sa odmora. Danas je ovaj odnos obrnut – okinut je ogroman broj fotografija, ali samo mali deo njih je i izrađen. 

Ipak, izrada fotografija i dan danas predstavlja jedan od osnovnih načina za čuvanje najdražih uspomena, iako na tržištu možemo primetiti nove načine i forme njihovog organizovanja. Nove tehnike čuvanja uspomena kroz fotografije, podrazumevaju i obezbeđivanje onih u digitalnom formatu. 

U ovom tekstu, pokušali smo da vam otkrijemo ove nove metode i predložimo načine za skladištenje i čuvanja izrađenih slika, kao i onih u digitalnom formatu, budući da je najveći broj okinutih fotografija danas upravo digitalizovan, i fizički ne postoji.

#1 Fotoknjiga – novi način za čuvanje omiljenih slika

Mnoge od nas albumi za slike podsećaju na dom, porodicu i zajedničko listanje na zajedničkim okupljanjima u vreme praznika. Foto albumi su nakon ramova za slike jedan od osnovnih načina skladištenja izrađenih slika, ona pružaju fantastičan način da napravimo hronologiju događaja, kolekcije i direktorijume. 

 

Album za slike sa rođenja, krštenja, venčanja, prvog letovanja ili ekskurzije, unutar korica jednog albuma kriju se brojne uspomene. Usled digitalizacije fotografija, međutim, pojavila se nova forma albuma za slike – fotoknjiga. Fotoknjige se prave tako što se digitalne fotografije, uz pomoć digitalnog štampanja obrazuju u zajedničku celinu u formi knjige.

Kada su u pitanju ovakvi albumi za slike online prostor pruža savršenu mogućnost da ih osmislite brzo i efikasno. Pored mogućnosti brze online izrade, putem aplikacije koja vam daje mogućnost izbora slika iz galerije, možete odabrati i dizajn korica po želji, koji će odgovarati tematskoj celini slika

Ovako organizovane uspomene, daju vam priliku da im se vraćate iznova tokom dugog niza godina, budući da je u pitanju digitalna štampa, koja neće izgubiti na kvalitetu vremenom.

#2 Polaroid fotografije – vanvremenska forma 

Polaroid fotografije su jedna od starijih formi izrade slika, a od pojave i razvoja instagrama, ponovo vraćaju svoju popularnost. U pitanju je prepoznatljiv četvorougaoni format uokviren belim prostorom. Ovaj prazan prostor, najčešće se koristi za ispisivanje datuma ili podsetnika na konkretni događaj.

 

Upravo zbog jednostavne bele površine, pogodan je za kreiranje čestitki, a starijim generacijama budi nostalgiju, pa je odličan detalj za retro inspiraciju za uređenje stana. Upravo zbog vintidž estetike, ovako izrađene fotografije pogodne su za uređenje doma, kome daju toplu i prijatnu atmosferu. 

Nekoliko štipaljkama poslaganih polaroida na kanapu ili redu sijalica napraviće fantastičnu dekoraciju, a usput i obezbediti kreativno rešenje za organizovanje vaših izrađenih slika. Zbog belog okvira, koji na neki način simulira ram, pogodne su i za direktno kačenje na zid, što je jedna od ideja za uređenje dnevnog boravka.

Najbolje od svega je što danas možete izraditi digitalne fotografije u polaroid formatu, i na taj način sebi obezbediti vanvremenske fotografije bez kupovine polaroid uređaja!

#3 Digitalne fotografije – ne zaboravite da sačuvate izvor 

Za kraj, ne zaboravite da sačuvate izvor svojih digitalnih fotografija! Budući da se danas pravi hiperprodukcija fotografija usled dostupnosti uređaja i jednostavnosti njegove upotrebe,  vrlo lako se može desiti da u moru okinutih slika izgubite one koje su vam stvarno važne.

Zbog toga smatramo da je važno i da pomenemo organizaciju fotografija i u digitalnom formatu, a u nastavku vam dajemo neke smernice za njihovo pravilno organizovanje i čuvanje. 

  • Prebacujte fotografije na neki od servisa za skladištenje datoteka kao što su Google Drive, Dropbox ili OneDrive ovo će vas spasiti nemilih događaja u slučaju kvara računara;
  • Jednom mesečno izvršite selekciju svih fotografija koje ste okinuli i ostavite samo najvrednije;
  • Trudite se da sačuvate samo one fotografije koje su vredna uspomena. Dnevno napravimo mnoštvo fotografija koje služe da prenesemo trenutna dešavanja drugima, pa s tim u vezi – da ta mačka je slatka, ali da li zaista predstavlja suštinsku uspomenu koju želite da sačuvate?
  • Počnite da pravite fotoknjigu jednom godišnje – napravite top 100 fotografija iz prethodne godine i za doček sebi poklonite najlepše uspomene organizovane na jednom mestu u fizičkom obliku, gde su ipak, najsigurnije. 

Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli korisne informacije i savete za organizovanje fotografija svih formata i oblika! Želimo vam mnogo novih uspomena, i njihovo uspešno obeležavanje i čuvanje! Srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget