Šta sve možete videti ukoliko posetite misterioznu reku Taru

Rafting Drinom

Prirodne i izolovane destinacije poslednjih godina privlače sve veći broj posetilaca, a nalaze se na turističkoj mapi tokom cele godine. Dinamičan tempo i zahtevna svakodnevnica kojoj je čovek izložen, stvara potrebu za boravkom u prirodnom okruženju, daleko od gradske buke i haosa. Naše područje ima bogat sadržaj za sve ljubitelje prirode, nudeći posetiocima nesvakidašnju lepotu i predele koji ostavljaju bez daha.

Jedna od vodećih destinacija svih avanturistista jeste magična reka Tara – simbol netaknute prirode, misticizma i aktivnog odmora. Pogodna je za najrazličitije tipove turista, a njena blizina pogoduje organizaciji kako višednevnog odmora, tako i kratkog vikend predaha.

U narednim pasusima predstavićemo vam delić bogatstva ovog specifičnog područja i razloge zbog kojih se reka Tara mora naći na vašoj „must visit“ listi.

Gde se nalazi reka Tara?

Ono što u startu moramo da razjasnimo jeste da reka Tara nije isto što i istoimena planina, te da se ne nalazi na njenom području. Reka Tara protiče najvećim delom kroz teritoriju Crne Gore, dok se poslednjih 40 kilometara nalazi u Bosni i Hercegovini. Mnogi je nazivaju i „Suzom Evrope“ zbog svoje specifično kristalne boje i čistoće vode. Njen kanjon je drugi najdublji kanjon odmah nakon američkog Kolorada i predstavlja pravu atrakciju koja privlači veliki broj posetilaca iz celog sveta. Od Beograda je udaljena oko 365 kilometara, a do nje možete doći preko Šapca, Malog Zvornika, Han Pijeska i Goražda.

Brzaci i divljina reke

Reka Tara dugačka je 144 kilometara, a osim što je poznata po svojoj kristalnoj boji, važi za omiljenu destinaciju ljubitelja aktivnog odmora i adrenalina. Atraktivni brzaci idealni su za rafting, a Tara nudi bogat izbor cena i ponuda koje će zadovoljiti najrazličitije avanturiste. Splavarenje rekom dostupno je gotovo svima i ne iziskuje posebnu fizičku spremnost, a organizatori obezbeđuju svu potrebnu opremu i posebnu obuku kroz koju prolazite pre samog spuštanja. Sezona raftinga traje u periodu između aprila i oktobra, a od perioda godine zavisi i sama brzina reke, odnosno količina adrenalina na čamcu. Ovo je jedan od najboljih načina da se upoznate sa snagom ove specifične reke i otkrijete sve njene čari, a da ujedno budete bogatiji za još jednu uzbudljivu avanturu.

Vidikovci za pamćenje

Budući da se veći deo reke Tare nalazi na području Nacionalnog parka Durmitor, ne smete propustiti priliku da istražite lepote ovog čuvenog planinskog masiva. Pešačenje kroz guste šume pružiće vam nesvakidašnji mir i napuniti vas energijom, a nakon višesatnog truda, bićete nagrađeni magičnim pogledima koji se pružaju sa mnogorojnih vidikovaca. Najupečatljiviji pogled na kanjon reke Tare imaćete sa vidikovaca Ćurevac, Soa, i Tmorska glavica, a preporučuje se da ukoliko dolazite prvi put, obavezno krenete u pratnji lokalnog vodiča ili nekoga ko dobro poznaje staze ovog područja. Izlasci i zalasci sunca na ovakvim mestima su posebna priča i doživljaj koji će se duboko urezati u vašu memoriju.

Glečerska jezera za najbolje letnje osveženje

Ovo specifično područje ima mnoštvo gustih šuma, dolina, glečerskih jezera i izazovnih vrhova preko 2.000 metara nadmorske visine. U narodu su ova lednička jezera poznatija kao „gorske oči“, a smeštena su u samim podnožjima vrhova. Predstavljaju pravi raj za sve ljubitelje istinske prirode, a jedno od čuvenijih svakako jeste Trnovačko jezero. Karakterističnog srcastog oblika, ovo jezero se nalazi na čak 1517 m.n.v, a do njega se dolazi isključivo pešačenjem, što ga čini još posebnijim i bajkovitijim. Leto je idelalan period za kupanje, jer temperatura vode može dostići čak 22 stepena.

Duh istorije i arhitektonska atrakcija

Most na Đurđevića Tari se uzdiže nad kanjonom reke Tare i predstavlja pravu senzaciju u svetu arhitekture. Mnogi ga smatraju jednim od najlepših saobraćajnih objekata na svetu, a nalazi se na magistralnom putu Pljevlja-Žabljak, između sela Budečevica i Trešnjica. Ovaj masivni betonsko-lučni most građen je u periodu od 1938. do 1940. godine, a dugačak je čak 365 metara. U trenutku kada je sagrađen, bio je najveći drumski betonski most u Evropi, pa čak i dan danas privlači veliki broj posetilaca iz svih krajeva sveta. Sa njega se pruža i fascinantan pogled na okruženje i reku Taru, a u blizini se nalazi restoran sa autentičnim specijalitetima ovog kraja.

Bez obzira da li putujete samostalno, sa porodicom ili prijateljima, boravak u okruženju reke Tare ostaviće poseban utisak na vas i pružiti nezaboravno iskustvo koje se dugo pamti. Spoj netaknute prirode, interesantnih sportskih aktivnosti i autentične kuhinje očaraće svakoga ko poseti ovu posebnu destinaciju i učiniti da joj se iznova sa velikom radošću vraća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget