Zašto upisati master u instranstvu i koje su najbolje države za studiranje?

Nakon završetka osnovnih studija uglavnom se javlja dilema – šta sada? Mada, postoje i oni studenti, koji još u toku samih studija znaju šta će dalje raditi i oni su pravi srećnici. Određeni broj ljudi, tačnije najveći broj ljudi, zapravo o tome krene da razmišlja na poslednjoj godini studija.

Priča o masteru je sasvim realna i naravno očekivana. Masterom zaokružujete proces školovanja i jedan period života (ako nemate u planu doktorske studije i druge vrste specijalizacija). Tačnije, završavate sa formalnim obrazovanjem, dok se naravno od vas očekuje da se na razne načine edukujete tokom celog života. I u našoj zemlji postoji veliki izbor kada su mastar studije u pitanju, međutim, master studije u inostranstvu su daleko zanimljivije, a pritom će vam sigurno doneti mnoge benefite, a ne mislimo samo na znanje. Evo o čemu je reč:

Plan i program rada se u mnogome razlikuju od našeg

Do sada ste navikli na jedan način učenja i jedan način edukacije generalno, međutim u stranim zemljama to izgleda sasvim drugačije. Na nekim fakultetima grupe se sastoje od manjeg broja ljudi i profesori su posvećeni svakom studentu posebno. I tako je i na osnovnim studijama u inostranstvu, ali vi ćete se najverovatnije sa time susresti prvi put kada tamo upišete master. Takođe, mnogo se više pažnje posvećuje praktičnom radu, praktičnim znanjima, nego teoriji. Da, teorija jeste sastavni deo, jer mora biti i to je osnova, ali praktična znanja su nešto što će vam i te kako značiti. Na fakultetima se često potežu mnoga diskustabilna pitanja, debatuje se, komunicira se potpuno otvoreno i uglavnom su svi profesori otvoreni za bilo kakva pitanja i kosultacije i to ne zato što im je to obaveza, već zato što to i žele i posvećeni su vam. Takođe, na mnogim univerzitetima, kada su master studije u inostranstvu u pitanju, se radi u grupama i ceni se timski rad, što znači da ćete razviti neke veoma važne sposobnosti za vaš dalji rad.

Usavršavanje jezika

Ukoliko ste izabrali master studije u inostranstvu na engleskom jeziku, onda to samo znači da ćete vaš engleski jezik usavršiti. Zatim, ukoliko idete u neku zemlju gde engleski nije zvaničan jezik, to znači da imate mogućnost da naučite i taj drugi jezik, bilo da je to u pitanju nemački, španski, portugalski, mađarski i slično. Obično postoji i opcija, koju nude i sami univerziteti, a to su kursevi jezika i to potpuno besplatno, ukoliko na primer imate stipendiju.

Upoznajete svet

Bez obzira koliko daleko ili blizu otišli, jedno je sigurno – zaista ćete upoznati deo sveta. Pre svega – upoznaćete se sa kulturom i običajima i načinom života u toj određenoj zemlji. To će vam sigurno promeniti poglede na život, jer je čak i par stotina kilometara od granice život sasvim drugačiji. Zatim, upoznaćete ljude, koji dolaze sa različitih strana sveta, što znači da svako od njih nosi sa sobom nešto iz svoje zemlje. Čućete iz prve ruke neverovatne priče, neke će vas oduševiti, a neke možda i negativno iznenaditi. Sve će vam to pomoći da bolje razumete svet oko vas.

Koju državu odabrati za master studije?

Ukoliko ne biste mnogo daleko išli, onda vam svakako savetujemo Mađarsku, kao opciju broj jedan. U Mađarskoj postoji veoma cenjeni Centralno Evropski univerzitet, koji nudi mnogo dobrih opcija. Zatim, naši studenti se uglavnom odlučuju i za Nemačku, kao i za Austriju, Holandiju i Italiju. Uglavnom su to zemlje koje nisu previše daleko, u kojima se nećete osećati kao da ste došli sa druge planete i u kojima ćete upoznati mnogo drugih studenata, koji takođe dolaze sa raznih strana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget