Sendvič paneli – materijali za izvođenje savremenih građevinskih radova

Kada se gradi neki objekat, potrebno ga je zaštititi od spoljašnjih uticaja. To se čini materijalima pogodnim za izolaciju od temperature ili akustike. Njima ćete napraviti zdraviji i prijatniji ambijent u unutrašnjosti objekta.

Postoje razni termoizolacioni materijali, koji sprečavaju rasipanje toplote iz objekta koji je njima obložen. Njihova najveća značajnost je tokom zimskih meseci. Hidroizolacioni materijali štite objekat od propuštanja vlage ili vode. Ukoliko se vlaga useli u unutrašnjost, uništiće zidove, podove, mašine, nameštaj, čitave prostorije i, naposletku, ceo objekat. 

Ništa manje nije bitna zvučna izolacija. Ona će sprečiti prodiranje okolne buke u objekat, kao i širenje iste iz njega. Naročito je značajna za objekte koji se nalaze blizu saobraćajnica, gradskih centara i za zgrade koje imaju mnogo stanova.

Elementi koji omogućavaju kvalitetnu izolaciju objekta su sendvič paneli. Oni zavređuju sve veću pažnju u savremenoj gradnji zbog kviliteta koje imaju. Pošto savremena gradnja podrazumeva brže i lakše rešenje da se naprave veliki objekti, sendvič paneli su pravi izbor za to. 

Lako se ugrađuju i održavaju, a uz to su izuzetno povoljni. Ono što je najbitnije – višefunkcionalni su. Energetski su efikasni, otporni su na koroziju, sve vremenske i akustične promene i svaku vrstu opterećenja. Njima se grade objekti velikih dimenzija, poput: hala, skladišta, supermarketa, bolnica, garaža, hladnjača, tržnih centara, igraonica i sl. 

Svakako, mogu se koristiti i za izolaciju manjih objekata. Sendvič panelima možete obložiti vašu kuću, vikendicu, šupu, garažu ili bilo koji drugi objekat koji imate. Uz to, oni nisu pravljeni samo u jednoj boji, tako da imate mogućnost da birate boju sendvič panela koju želite. Korišćenjem ovog izolacionog materijala ćete, pored lepog i modernog izgleda vašeg objekta, dobiti i odličan kvalitet.

Izolacija krova sendvič panelima

Ovim elementima mogu se obložiti i zidovi i krov. Različitih su materijala, u zavisnosti od mesta na koja se ugrađuju. 

Izolacija krova je zahtevniji posao od izolacije zidova. Međutim, ni to neće predstavljati veliki problem, ako se odlučite za krovnu izolaciju sendvič panelima. Uštedećete vreme, energiju i novac i dobiti izuzetno pouzdanu zaštitu krova.

Krovni sendvič paneli napravljeni su od aluminijuma ili metala, koji je ispunjen izolacionim materijalom. On može biti poliuretan PUR pena, poliizocianurat PIR pena ili mineralna, kamena vuna – MW. Svaki od ovih materijala se razlikuje po nameni.

Poliuretan je najisplativiji i daje dobre termoizolacione rezultate. PIR nezapaljiva pena se koristi kao ispuna za sendvič panele kojima se oblažu krovovi objekata koji zahtevaju zaštitu od visoke toplote. Međutim, ovakav tip sendvič panela možete postaviti na bilo koji objekat. Bićete bezbedni od požara, a i uštedećete na grejanju. Ova dva tipa ispune se najčešće koriste za savremenu izolaciju krova sendvič panelima.

Proizvode se i krovni paneli koji, pored PUR ispune, imaju i fiberglas. Oni su naročito pogodni za oblaganje krovova industrijskih i komercijalnih objekata. Fiberglas štiti od odronjavanja, kao i od štetnih uticaja bakterija. Na ovaj način biće dodatno zaštićene sve namirnice u objektima.

Izolaciono jezgro koje čini mineralna vuna je najotpornije na vatru. Ono je dobar izbor, kako za termoizolaciju, tako i za zvučnu izolaciju.

Postavljanje krovnih sendvič panela nije teško i ne zahteva mnogo vremena. Ono što je bitno kod ove ugradnje jeste prethodna priprema površine. Ona mora biti ravna, kako bi se paneli pravilno postavili. 

Izolacija sendvič panelima postala je merilo kvaliteta kod savremenog tipa gradnje. Ukoliko ovim elementima, pored zidova, obložite i krov, budite sigurni da ste maksimalno zaštićeni. Prilikom postavljanja sendvič panela cena ne treba da bude presudna jer je to investicija koja se višestruko isplati. Krovni sendvič paneli pogodni su za sve vrste krovova. Mogu biti različitih boja, pa ćete i sa estetikom, pored ostalih pogodnosti, ostvariti potpun efekat.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget