Čemu termoizolacija?

Novi propisi o energetskoj isplativosti, traže da sve konstrukcije koje su izložene spoljašnjim uticajima toplotno zaštite.

Zato pre nego što postavite termoizolacioni sistem na neki objekat, potrebna je i dobra podloga. Najzastupljeniji materijali za izolaciju su stiropor i kamena vuna. Stiropor je najčešći materijal koji se upotrebljava prikom toplotne izolacije, lako je dostupan i cena mu je pristupačna. Na tržištu ga ima jako puno, i različiti potrošači nude odlične ponude.

Tamo gde se kod gradnje štedi, najčešće dovede do toga da kasnije imate mnogo veće račune za struju ili neki drugi vid ogreva. Zato treba paziti na debljinu izolacije. Današnji standardi su da izolacija treba biti preko osam centimetra stiropora. U odnosu na geografsku poziciju, projektni zadatak se procenjuje kako će tačno ta izolacija da izgleda.

Postoje i drugi materijali za toplotnu izolaciju kao što je na primer kamena vuna. Ona je nešto skuplja od stiropora. Investitori se ne odlučuju tako često za ovu vrstu materijala. Kamena vuna ima neka svoja pozitivna svojstva, u odnosu na upotrebu stiropora. Bolja je kao zvučni izolator i otporna je na vatru. Može biti različitih debljina 5, 10, 15 centimetra pa i više. Koja debljina će se koristiti zavisi od projekta izrade.

Bilo da se odlučite za stirpor ili kamenu vunu, nećete imati ograničenja prilikom izrade završne fasade. Završni slojevi su isti. Poliuretanska pena se koristi za izolaciju temelja, i ona je skuplja u odnosu na stiropor.  Neki projektanti pribegavaju da kao izolaciju koriste i neke prirodne materijale kao što je slama, koja se postavlja unutar zidova pri montažnoj gradnji.  Ona nije izolator fasada.

Koji god da materijal izaberete, uvek razmišljate o tome da je to dobra investicija u budućnost. Mali propust u gradnji vas u budćnosti može koštati poprilično.

Mnoge kuće koje su građene nemaju rešenu konstrukciju izolacije krova i tako se gubi ogromna količina toplote tokom zimsog perioda ali rashlađenog vadzuha u letnjem periodu. Gubici mogu biti i do 50%. U zavisnosti od toga da li se živi na potkrovlju ili ne potrbno je uraditi izolaciju krova ili potkrovlja. Izolacija treba da budne minimum 20 centimetra toplotne izolacije, koju čine mineralne vune i specijalne folije. Staklena, mineralna ili kamena vuna se koriste u izolaciji krova i potrkovlja. Mineralnog su porekla i dobre za ljudski organizam.

Kamena ili staklena vuna su danas sasvim bezbedne za rukovanje i kasniju upotrebu, prozvodnja ove vune je maksimalno usavršena za razliku od one od pre par decenije, gde je kvalitet bio jako loš. Zato budite sigurni da je ova vrsta materijala apsolutno bezbedna za korišćenje. Izolacija poda je takođe dobro rašenje, jer se tako još više štedi energija. Podna izolacija treba da bude minimum debljine od 12 centimetra. Takođe, pored termoizolacije, vuna pruža i zvučnu izolaciju. Prostorije dišu i ne stvara se vlaga ili buđ. Otporne su na mikroorganizme i hemikalije i potpuno ekološki ispravne. Evropski proizvođači garantuju visok kvalitet i ekološku ispravnost. Izolacija kuće je najisplativije rešenje oko toga da se energija uštedi. Očekivan rok povratka investicije je od tri do pet godina. Dobro osigurani podovi, zidovi i tavanice obezbeđuju prijatnu temperaturu prostora i leti i zimi. Smanjuje se potreba za grejanjem i hlađenjem, gde je potrošnja minimalna.

Pročitaj i: Zašto su držači za mobilne odlična opcija za zauzete ruke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget