Posteljina je više od detalja u spavaćoj sobi

Kako krevet zauzima najveći prostor spavaće sobe, uglavnom je čitav fokus na njemu. Zato bi trebalo da ga kompletira kvalitetna i pažljivo odabrana posteljina. Zapravo osim nje, jako je važno da se dobro uklopi i boja zida i uzglavlja sa onim što se nalazi na krevetu. Kako većina priželjkuje mir u spavaćoj sobi, svetli tonovi kombinovani sa tamnim detaljima idealna su kombinacija. Tako na primer sa svetlim tekstilom, odlično će se uklopiti neki tamniji jastuk, sa neobičnim šarama.

Dečije sobe žude za jarkim tonovima 

Ukoliko dekorišete dečiju sobu ili sobu adolescenata savet je da birate jarke boje. Tako ako se plava i žuta boja javljaju na zidu, bilo bi dobro da se nađu i na posteljini i uzglavlju kreveta ili bar pokrivaču na krevetu. Za ostale sobe nikada nećete pogrešiti ukoliko izaberete crno-bele kombinacije, jer su ti tonovi uvek u modi. Tako se na primer možete poigrati i tapetama, pa cvetni dezen u sličnim bojama kombinovati sa tekstilom i uzglavljem kreveta. Osim toga povedite računa i o zavesama. One se sa posteljinom kombinuju po principu: ili su u istoj boji ili su u kontrastu. To znači da izborom crne satenske posteljine birate belu zavesu koja će propuštati dosta svetlosti u sobu. I obrnuto. Crne zavese, a beli tekstil na krevetu. U zavisnosti od toga da li vam se više dopada prva-engleska ili druga-američka varijanta uredite vašu sobu. U prodavnicama specijalizovani za prodaju zavesa, lako mogu da se pronađu one u crnoj boji.

Zidovi su važni, ali…

U situacijama kada su zidovi beli, mogućnost izbora posteljine je beskonačna. Crna se svakako lepo uklapa, ali nećete pogrešiti ni ako uzmete neku u drugačijoj boji. Savet je ipak da preferirate tamnije boje, poput tamno zelene, tamno ljubičaste, teget. Kontrastna rešenja ostavljaju efektan utisak. Sobe koje su ofarbane u tamne nijanse poput braon ili crvene vape za zlatnim tekstilom, boje šampanjca ili jednostavno bež. Sa druge strane svetli zidovi, zeleni, žuti, neboplavi zahtevaju nežne i svetle nijasne, kako bi se izbegao efekat nesklada. Inače, smireni tonovi unose mir u naš mozak i pozitivno deluju na našu psihu. Zbog toga osim na zidove, uzglavlje i krevet, treba obratiti pažnju i kakve su boje tepisi, nameštaj, abažuri i pokušati sve kompletirati. Jedino tako može se dobiti apsolutan sklad u kom ćete uživati pre, tokom i nakon spavanja.

Vodite računa o higijeni

Koliko će vaša posteljina trajati zavisi prvenstveno od kvaliteta materijala koji ste odabrali. Praksa je pokazala da pamučne najduže traju, ali i da su najzahvalnije što se higijene tiče, jer se mogu prati na visokim temperaturama. Kada je prvi put kupujete savet je da odmah uzmete dve odjednom. One mogu biti istog dezena, a mogu biti potpuno različite. Razlozi su vrlo praktični, dok je jedna na pranju, možete da koristite drugu. Osim toga uvek ćete imati čistu i svežu, čak i kada vam dođu nenajavljeni gosti. Promenom posteljine postiže se i efekat da vaša soba izgleda potpuno drugačije, zbog toga, ali i higijene, savet je da je menjate jednom nedeljno, ili jednom u pet dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget