Pogledajte kako se pravilno lepe tapete

Tapete su se ponovo vratile u modu i sve više ljudi se odlučuje da ih iskoristi za uređenje unutrašnjeg prostora. Razlog za to je činjenica da su mnogo isplativije za ukrašavanje zidova od specijalnih molerskih radova koji zahtevaju posebne tehnike i bojenje pomoću šablona. Pored toga, ove obloge za zidove su mnogo privlačnije jer mogu da se štampaju u bezbroj dezena. 

Još jedan je razlog zbog kog su tapete privlačne za upotrebu, a to je njihovo lako održavanje. Za razliku od poludisperzija, disperzija i akrilnih boja, koje moraju da se osvežavaju jednom godišnje, tapete se mogu očistiti vlažnom krpom. Čak i kada se na ovaj način tretiraju, boja neće izbledeti, a fleke će se skinuti, za razliku od svih boja za zidove koje blede ako se tretiraju na ovaj način.

Tapete se inače lepe jako jednostavno i, ako želite da samostalno odradite ovaj posao, bez zvanja majstora, možete to jako brzo naučiti. Na ovaj način ćete uštedeti značajnu svotu novca koju biste dali majstoru i osvežićete prostor

Šta je od alata potrebno da se zalepe tapete

Za razliku od drugih molerskih radova, lepljenje tapeta ne zahteva mnogo alata na koji ćete da potrošite brdo para i kasnije ga čuvate u garaži ili podrumu. Bitan je lenjir, valjak za lepak i posuda za ceđenje valjka. Sve ovo ukupno ne košta više od 800 dinara i može se naći u svakoj prodavnici boja i lakova. Imajte na umu da će vam za ovaj posao trebati i kvalitetne merdevine, dakle one koje su stabilne i sa širokim gazištem kako biste se osećali sigurnije dok pokušavate da zalepite rolnu od plafona.

Važno je da dobro pripremite zid

Da biste bili sigurni da će vam tapete koje ste zalepili dugo trajati i da neće pod uticajem vlage i masnoće (ako ih lepite u prostoriji u kojoj kuvate) da počnu da se odlepljuju, morate prvo da pripremite zid. Najbolje bi bilo da zidove prvo usisate, i to onim nastavkom za ćoškove ili nekim drugim koji nema četke kako bi usisivač što bolje izvukao prašinu.

Zatim, zidove treba da operete blagim deterdžentom. Najbolje bi bilo da kupite deterdžent za pranje zidova koji se može naći u prodavnicama boja i lakova. Pazite samo da ne natopite zidove vodom kako ne biste napravili veliki problem. Obično nakon ovog pranja zidova trebalo bi da sačekate jedan dan da se zidovi potpuno osuše. 

Sada je vreme da zalepite tapete

Sam proces lepljenja tapeta nije mnogo komplikovan. Prvo treba da na zidu obeležite liniju po kojoj ćete lepiti početak rolne, jer je sigurno da zid nije ravan. Zbog toga bi uz pomoć libele i lenjira trebalo da odredite tu početnu liniju. Kada zalepite prvu rolnu, na osnovu nje ćete lepiti i sve ostale. 

Ono o čemu treba da vodite računa kada lepite tapete jeste dezen i poklapanje šara. Šare na dve rolne treba da se podudaraju, a ne da se mimoilaze, jer će to delovati veoma ružno. 

Lepak za tapete možete naneti na dva načina, direktno na razmotanu rolnu ili na zid. Bitno je samo da vodite računa da ga ne nanesete previše kako se ne bi slivao i napravio neravnine. Zbog toga je potrebno da valjak kojim ga nanosite, dobro ocedite.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget