Kratak vodič za pakovanje stvari pre selidbe

Selidba nikada nije laka. Štaviše, često je zamorna, zbunjujuća i uvek bar pomalo stresna. Međutim, ne mora uvek da bude tako. Postoje koraci koje možete preduzeti kako biste olakšali sam proces selidbe. Tu pre svega mislimo na pakovanje predmeta koje ćete poneti sa sobom u vaš novi dom.

Ovaj vodič će vam pokazati kako da se spakujete za selidbu u samo nekoliko koraka. Dobićete savete šta treba da spakujete, na šta posebno da obratite pažnju i kako da učinite bezbednim najvrednije predmete koje ćete transportovati na novu lokaciju. Pročitajte naš mali vodič za pakovanje stvari pre selidbe. 

Pripreme za pakovanje

Pre selidbe važno je dobro se pripremiti i završiti što je moguće više zadataka. Jedan od onih koje možete ranije uraditi je i pakovanje stvari. Kada se treba spakovati? To je pitanje koje uglavnom svi postavljaju kada prave plan selidbe. Pre svega, razmislite okvirno šta sve treba da preselite od stvari, a zatim odredite koliko će vam ambalaže biti potrebno za to. Takođe, razmislite koliko će vam lepljivih traka biti potrebno, kao i koji pribor i alat za pakovanje bi trebalo da vam je pri ruci. To se pre svega odnosi na makaze, skalpere, flomastere za obeležavanje kutija ili nalepnice ako vam je tako lakše da obeležite ambalažu. 

Kada govorimo o samom pakovanju potrebno je razmisliti i o vrsti ambalaže koja će vam biti potrebna. Nisu to uvek samo kartonske kutije. Za predmete koji su osetljivi i lako lomljivi verovatno će vam biti potreban sunđer ili pucketava folija sa mehurićima vazduha. U njih ćete stavljati čaše, vaze i druge lomljive predmete poput lustera ili televizora. Na kraju priprema, ne zaboravite da isplanirate i šta ćete u koju kutiji pakovati kako biste pravilno rasporedili težinu. Ne dozvolite da vam se dogodi da neke od kutija budu teške toliko da ćete ih jedva podići dok druge budu prelake. Ravnomerno raspodelite težinu koliko god je to moguće. 

Šta i kako spakovati?

Pre nego što počnete da se pakujete, napravite listu predmeta koje ćete seliti. Spisak će vam pomoći da ne zaboravite neke vama važne predmete. Na taj način ćete steći uvid da li vam je dovoljan jedan kombi ili ćete morati iz dve i više tura da prevezete stvari. 

Naravno, biće vam potrebno više vremena za pakovanje ako imate veći broj predmeta koje nosite sa sobom u svoj novi stan. Zato je od velike važnosti da počnete da se pakujete na vreme. Prvo spakujte one stvari koje najređe koristite, pa tek na kraju predmete koje svakodnevno upotrebljavate, kako bi vam bili na dohvat ruke sve do dana selidbe. Kada stavljate stvari za selidbu u kutije uvek na dno ubacite predmete koji su najteži, a na vrhu pakujte one koji su lakši. Na taj način ćete smanjiti mogućnost da vam teške stvari polome lake. 

Takođe, ne ostavljajte prazna mesta u kutijama. Možete ih popuniti peškirima ili papirima. To će značiti bezbedniji transport za predmete koje selite, ali ćete takođe imati i manje kutija koje ćete nositi. Ovo može biti od presudnog značaja kada je u pitanju cena selidbe. Jer što veći broj kutija imate, verovatno ćete morati i više da platite. Kompanije koje rade selidbe, svoje usluge naplaćuju po više osnova. To su najčešće kilometraža, količina stvari, da li agencija za selidbe radi samo prevoz ili je u pitanju i utovar i istovar i na kraju, broj radnika potrebnih za obavljanje posla. 

Ukoliko imate dilemu koliko bi koštala vaša selidba odgovor na ovo pitanje možete potražiti tako što ćete pozvati agencije koje se bave ovim poslom. Ako ne znate nijednu, potražite na internetu selidbe Beograd ili neki drugi grad odakle ste i lako ćete pronaći sve potrebne kontakt informacije. Pitajte sve što vas zanima i navedite sve usluge koje želite. Što detaljnije budete pitali, to će vam jasnije biti koliko ćete morati na kraju da platite. 

Rešite se stvari koje vam nisu potrebne

Poslednje što želite je da se nervirate, doživljavate stres, gubite vreme i snagu na pakovanje stvari koje nećete ni koristiti u svom novom domu. Oslobodite se predmeta koji su oštećeni ili pokvareni i više ne služe svojoj svrsi, a zauzimaju puno prostora. Ako ih više ne možete koristiti, neće vam biti potrebni ni nakon selidbe. 

Polomljene predmete koji više nisu u funkciji bacite u đubre, ili još bolje – reciklirajte ako za to imate mogućnost, a one koji su oštećeni ili koji vam više nisu potrebni prodajte ili poklonite nekome ko će ih moći iskoristiti. Pregledajte svaki centimetar svoje kuće i dvorišta, jer prodajom možda možete sakupiti dovoljno novca da pokrijete troškove selidbe. 

Isto tako i kada je u pitanju nameštaj. On zauzima puno prostora a ako prodate stari, novcem koji sakupite i onim koji ćete uštedeti jer vam neće biti potreban prevoz za njega, možete kupiti potpuno nov nameštaj. Dakle, nemojte se mučiti i trošiti vreme, živce i novac na premete koje ne možete upotrebiti i koje nećete koristiti.

Nadamo se da će vam ovaj kratak vodič pomoći da se lakše spakujete i bolje pripremite za selidbu. Ne zaboravite da ako se sami pakujete možete više novca uštedeti, ali ćete zato morati i malo da se potrudite i izdvojite više vremena. Ipak, kod nekih teških predmeta a pogotovo onih za koje će vam biti potreban i pomoćni pribor, poput kolica ili alata za rastavljanje, možda je bolja opcija da angažujete agenciju za selidbe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget