Avantura zvana selidba: Kako smanjiti stres prilikom preseljenja u drugi grad

Svi mi maštamo o nekom idealnom gradu u kom bismo voleli da nastavimo život i stvaramo uspomene. Ipak, mali broj ljudi se odlučuje na ovaj korak, mahom zbog neizvesnosti koju selidba donosi. Ukoliko ste dovoljno hrabri i želite da zakoračite u novi svet prepun uzbuđenja, pravo je vreme da se preselite i otisnete u nepoznato. Imajte na umu da uz par saveta, selidba ne mora da bude stresna i dugotrajna.

Isplanirajte svaki detalj

Čak i da na vreme počnete sa pakovanjem stvari i pripremom selidbe, treba da obavite mnogo poslova u samom procesu pripreme te je najbolje da spremite detaljan spisak koji će vam pomoći da u svakom trenutku vladate situacijom. Spisak treba da se sastoji od prvog do poslednjeg dana planiranja selidbe i treba da uključuje sve što treba da uradite. Možete da napravite i podsetnike u telefonu kako biste bili sigurni da nećete zaboraviti neke od najbitnijih koraka. Isplanirajte selidbu u fazama u odnosu na to koliko vremena imate kako biste olakšali proces praćenja urađenih stvari.

 

Rešite se “viškova”

Tek kada počnete da se pakujete, shvatićete koliko imate stvari i zapitaćete se gde vam je sve to stalo u vašem domu. Selidba je pravo vreme da se rešite svih nepotrebnih stvari i u novi dom uđete samo sa onim što zaista i koristite. Raspitajte se gde možete da donirate stvari, poklonite nešto rodbini i prijateljima i videćete koliko ćete se bolje osećati dok se budete pakovali. Takođe, sve stvari koje ne planirate da koristite, ili želite da ih zamenite novim, nemojte da pakujete, već i njih stavite na gomilu za donaciju.

Pronađite idealan dom

Ako se već selite, neka vaš novi dom bude jedan od razloga za ovu promenu. Kako je tržište nekretnina nepredvidivo, svaki dan se u ponudi nađe veliki broj stanova što omogućava svim potencijalnim kupcima da pronađu idealnu nekretninu. Neki od najvećih gradova u Srbiji prednjače sa odličnom ponudom te je na vama samo da se odlučite za tip nekretnine. Kada su u pitanju najpovoljniji stanovi, Niš se nalazi na vrhu liste sa različitim tipovima nekretnine koje su dostupne svačijem budžetu. Ukoliko istražite ponudu u ovom gradu, možete pronaći veliki broj nekretnina od kojih će neka sigurno biti pravi izbor za vaš novi dom.

Zakažite selidbu na vreme

Selidba u drugi grad podrazumeva više logistike od samog prebacivanja stvari par ulica dalje kada je u pitanju selidba u istom gradu. Kako biste na vreme obezbedili selidbu za određeni dan, rezervišite prevoz stvari na vreme i dogovorite detalje oko količine stvari koju je potrebno preneti, lomljivih i kabastih stvari i kada je potrebno izvesti selidbu. Posebno obratite pažnju na raspored pakovanja i slaganja stvari u kombi ili kamion kako biste olakšali proces raspakivanja i slaganja stvari u novi dom.

Predahnite tokom procesa

Kako biste smanjili nervozu, organizujte nekoliko druženja sa prijateljima, gledanje omiljenih filmova kako biste uživali u svom (uskoro starom) domu, prošetajte se da se odmaknete od svega i jednostavno uživajte. Tokom selidbe se najmanje vremena posvećuje onome što je zaista bitno, a to je fizičko i mentalno zdravlje te se pobrinite da jedete redovno, uživate u životu i nađite vremena da predahnete od planiranja i pakovanja. Takođe, iskoristite slobodno vreme da istražite grad u koji se selite kako biste se odlično snalazili od trenutka kad se doselite.

 

Selidba ne mora da bude stresna i da vam okupira život i oduzme energiju i snagu. Ukoliko sve isplanirate unapred, sve će se prirodno odvijati ostavljajući vam vremena da uživate u svim slobodnim aktivnostima na koje ste navikli. Krenite na vreme, planirajte, i uskoro ćete se naći u svom novom domu, bez stresa i nervoze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget