Koja mašina je najbolja za obrađivanje poljoprivrednih površina i zašto?

Bavljenje poljoprivredom karakteristično je za područje čitave Srbije, i u različitim oblastima domaćinstva privređuju za sopstvene ili potrebe tržišta. Da bi se odvijali u skladu sa potrebnom dinamikom, poljoprivredni poslovi zahtevaju predanost i vrednoću, kao i korišćenje efikasnih, kvalitetnih i pouzdanih mašina i alata. 

Postoji veliki broj uređaja i mašina koji olakšavaju obrađivanje zemlje, orezivanje biljaka, pripremu u jesen ili proleće za novu sezonu, kao i samo ubiranje plodova. U tom smislu, multifunkcionalno rešenje za najveći broj aktivnosti jeste freza – cena je zanemarljiva u poređenju sa benefitima koji se obezbeđuju korisnicima. 

Freza kao sjajno rešenje za vršenje poljoprivrednih radova

Mašina koja je apsolutno nezamenjiva u domenu obavljanja poljoprivrednih radova, jeste freza. Cena se kreće na vrlo raznolikim nivoima, od nekoliko stotina evra, pa sve do nekoliko hiljada evra, što zavisi od niza faktora. Namenjena je intenzivnom korišćenju uz električni ili pogon dizela, benzina i ručni mehanizam pokretanja, a može biti i deo motokultivatora. 

Takođe, freza se postavlja i kao traktorska varijanta, zbog čega je multifunkcionalna i savršena za obrađivanje poljoprivrednih površina. Naime, prvenstveno se koristi za freziranje tla, što i sam naziv sugeriše, odnosno usitnjavanje, omekšavanje, rastresivanje i prevrtanje zemljišta u cilju obezbeđivanja prostora i uslova za efikasnu i kvalitetnu sadnju. 

Razlozi iz kojih se preporučuje freza kao primarna poljoprivredna mašina

Zahvaljujući setu oštrih sečiva i noževa, najbolje freze daju pouzdano i kvalitetno usitnjavanje zemljišta. U pogledu troškova, kada se kupuje freza cena može značiti viši nivo novčanih izdataka, posebno ukoliko se kupci odluče za električnu varijantu i ugradnju na motokultivatore ili traktore. Prednosti freza ogledaju se u jednostavnoj manipulaciji na osnovu malih dimenzija i lagane, ali trajne konstrukcije. 

Rotaciona sečiva obezbeđuju veliki broj obrtaja u minuti i efikasnost rada bez obzira na karakteristike terena. Visok stepen snage koja prevazilazi nivo i od 10 kilovata, garantuje radne perfromanse uz koje će zemljište brzo biti pripremljeno za sadnju voćnih, povrtarskih ili cvetnih kultura, kao i uzgajanje sa stabilnošću od korena do ploda. 

Da bi se kupila freza cena ne znači izdvajanje čitavog bogatstva

U zavisnosti od toga da li se bira ručna, električna ili druga freza cena se i nalazi na različitim rangovima, kako kod proizvođača, tako i kod distributera i drugih prodavaca. U vezi sa tim, troškovno posmatrano za frezu je potrebno izdvojiti između 300 evra i čak više od 2.000, što dovoljno govori o raznovrsnosti dostupnih vrsta i modela ovakvih mašina i uređaja za poljoprivredu. 

Konkretno, određene freze namenjene su pre svega plastenicima, dok su snažnije i gabaritnije pogodne i za priključivanje na traktore radi obrađivanja velikih poljoprivrednih prostranstava. Na primer, kada se kupuje benzinska dvotaktna, manja freza snage od oko 3 kilovata i zapremine od 170 kubnih centimetara, potrebno je izdvojiti bar 500 evra. 

Jedna od najboljih mašina za obrađivanje zemljišta prilikom sezonskih radova, vansezonskog čišćenja i pripreme za novu sadnju, jeste freza. Cena se kreće na različitim nivoima i može biti veoma povoljna, ali i umereno skuplja ukoliko se odabere model značajnije snage, multifunkcionalnosti i primene za raznovrsne poslove u oblasti poljoprivrede, što je opravdano nizom dobrih strana i koristima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget