Ko se snađe, snašao se!

Kada pitate studenta koji deo studiranja najviše pamti, sigurni smo da će vam mnogi reći da se najviše sećaju ispitnih rokova i različitih načina pomoću kojih su se dovijali da polože ispite. Tek kada se stekne diploma mnogi zapravo shvate da se jedan deo života završio i da je trebalo više uživati. Zato nemojte da protraćite studentske dane nego ih iskuoristite za druženje, zavabu i dobar provod, jer fakultet tome i služi, da se ponešno nauči, da se zabavi, ali i da se spremite za buduću profesiju, da postanete samostalni ljudi.

Doduše, nekima studentski dani i služe za provod i druženje, a da li će se zaposliti posle okončanja studija, nekima i nije važno. Zato se na brojne načine snalaze kako bi položili ispite, pokušavaju uz bežične bubice, puškice i prepisivanje, a mnogi idu na šarm, elokventnost i dobru retoriku. Nije da ne prolazi.

Prođu i bubice za ispit i puškice, ali i dobra retorika. Ako ste pak dobro organizovani, pa osim zabave i provoda, na vreme završavate svoje fakultetske obaveze, onda ćete imati vremena i da putujete, izlazite i udovoljavate sebi. Zašto se odricati pozorišne predstave, fudbalske utakmice ili košarkaškog derbija, ako znate da ćete vreme kvalitetno utrošiti, a i ako znate da ćete ga kasnije nadoknaditi. Pioriteti treba da se postave, al ii realni rokovi i želje, jer ako ste dobro organizovani, neće vam ništa biti uskraćeno zarad ispita. Samo je na vama kako će te se snaći.

Izađite, provedite se, ali i ne zaboravite, neka vam obaveze budu na prvom mestu.

Upis na fakultet – promena za sve

Za mnoge je početak studiranja velika promena, jer se odvajaju od roditelja, odlaze u drugi  grad bez svojih prijatelja i počinju sami da se snalaze. Nije da nije svejedno, svi to znamo, ali tu je vikend i odlazak kući. Iako ima onih koji veoma često odlaze kući, mnogi student imaju cilj kada započnu akademske studije. Znaju da im veći grad pruža više prilika i šanci i da su mnoge mogućnosti moguće, pa onda ne dozvoljavaju da ih nostalgija za domom i roditeljima poremeti nap utu do cilja. A mnogi do cilja dolaze na različite načine. Iako ima onih koji znaju da se bez truda i rada ne može mnogo toga postići, trebalo bi znati da se nekada mogu pronaći različiti načini da bi se do cilja stiglo. Znaju to studenti jako dobro, posebno oni kojima je fakultet usputna stanica pa se pomoću iznajmljene bubice za ispit neki malo manje važni ispiti otkače ili zahvaljujući puškicama otarase pojedini kolokvijumi.

Studentske muke znaju oni koji su se našli u tim situacijama, ali to je samo jedna slatka muka koja nam u tom trenutku izgleda nepremostivo. Međutim, ispit se da naučiti, sve se da položiti i srediti, na ovaj ili onaj način, nije važno, jer je teorija jedno, a praksa drugo. Pa i ako se odlučite za bubice za ispit, ako znate da vam to gradivo neće biti nikada više potrebno u životu, to je u redu, međutim, nemojte da vam bubice za ispit postanu praksa, jer ako vas profesori jednom uhvate, teško ćete uspeti da se izborite sa njihovim predrasudama, čak iako znate i sve fusnote. Srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget