Razlozi zbog kojih su mape uma tako delotvorne

Mape uma i tehnike ucenja

Da li ste čuli za mape uma? Da li ste znali da vam one znatno mogu olakšati proces učenja? A ne, nije laž! Mape uma je osmislio psiholog Toni Buzan, a zahvaljujući njegovom otkriću milioni su shvatili da učenje ne mora da bude bauk i da je i te kako moguće da znanje steknete na lakši i, čak, zabavniji način. Inače, veruje se da je i čuveni Leonardo da Vinči koristio mape uma, a svi znamo da je on jedan od najbriljantnijih umova ikada. Zato, mape uma su veoma delotvorne definitivno zaslužuju da im date šansu, a evo zašto su one tako delotvorne:

Angažovane su obe moždane hemisfere

Kao što verovatno već i sami znate (ako ste bili dovoljno pažljivi na časovima biologije), naš mozak se sastoji od dve hemisfere od kojih je jedna zadužena za komplikovanije intelektualne i logičke operacije, dok je druga zadužena za one malo lepše, kreativnije i, zapravo, zadužena je za sve što ima veze sa maštom i umetnošću. Kada učimo, možda vam je logičnije da ćete koristiti hemisferu koja je „zadužena“ za to, ali mape uma imaju za cilj da angažuju obe hemisfere kako bi stečeno znanje bilo kvalitetnije, ali i kako bi se lakše usvojilo.

Ovo definitivno daje dobre rezultate! Tako, mape uma koje su svojevrsni „kosturi“ lekcija spajaju bitne, ključne pojmove i vašu veštinu šaranja, ukrašavanja i isticanja istih kako biste zapamtili sve što je potrebno čak i vizuelno.

Stvaramo celovitu sliku gradiva

Već sada vam je jasno da na ovaj način dobijamo celovitu sliku gradiva – mape uma na savršen način beleže i ističu glavnu temu i ključne pojmove koji treba da vas asociraju na određene, bitne delove gradiva, a sve je to „upakovano“ tako da se lako pamti. Pravilno konstruisane mape uma će vam uvek biti u glavi, jasno ćete se setiti svega što bi trebalo da interpretirate, a na vama je samo da „priču“ ispričate na najbolji mogući način. Ipak, uz ovakvu potporu vam to sigurno neće teško pasti. Naročito su korisne i primenjive za polaganje ispita otvorenog tipa.

Lako odvajamo bitno od nebitnog

Isticanjem glavne teme vodilje i ključnih pojmova, mape uma nam omogućavaju da razlikujemo bitno od nebitnog i da usvajamo i pamtimo samo ono što je bitno. Manje bitne informacije će nam služiti da objasnimo ono bitno, ali je ključna stvar da umete da izdvojite „crvenu nit“ koja se nalazi u svakoj lekciji koju učite. Ova, da kažemo, veština se stiče vremenom, ali vam i mape uma znatno mogu olakšati selekciju gradiva i informacija.

Dobijamo kvalitetno, dugoročno i primenljivo znanje

Najveća greška i najgore što sebi možete da uradite jeste to da gradivo učite napamet. Ne samo da umarate i opterećujete svoj mozak, već na taj način usvajate informacije koje imaju kratak vek trajanja, odnosno, koje nestaju čim prođe bitan test ili ispit. Učenjem napamet ne usvajate znanje koje će trajati i koje ćete i kasnije moći da iskoristite. Kada su u pitanju mape uma, to nije slučaj. Selekcijom informacija i njihovim slikovitim prikazom gradivo pamtite brže, lakše, ali i dugotrajnije, pa je sasvim sigurno da ćete naučeno pamtiti i koristiti dugo, dugo. Pored ovih saveta za učenje na našem sajtu možete pročitati još dosta saveta iz oblasti obrazovanja ali i drugih oblasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget