Kamen kao moderni i tradicionalni neizostavni element

Poslednjih godina ljudi sve ređe koriste šljašteće veštačke materijale komplikovanog izgleda I dizajna u uređenju svog životnog prostora. Liberalni I jednostavni izgledi sa određenom dozom luksuza I glamura najlakše se dobijaju korišćenjem prirodnih materijala. Prirodni kamen se oduvek koristio u građevinarstvu ali čini mi se nikad više nego poslednjih godina. Sada je postao neizostavan deo jednog porodičnog doma bilo da je u pitanju spoljašnji izgled domaćinstva bilo da se radi u unutrašnjem uređenju enterijera.

Prirodni kamen je pronašao primenu u svakoj sferi potreba jednog domaćinstva od kamene piksle, stola ili kompletne kiuhinje do česme, žardinjere, spoljašnje I unutrašnje fasade stubovi, kapije ograde. Dekorativni kamen predstavlja spoj modernog I tradicionalnog pogleda u svetu savremenog dizajna životnog prostora.

Vrste kamena u uređenju doma

Prirodni kamen se zbog svoje raznovrsnosti boje, structure I kvaliteta može svrstati u nekoliko vrsta koje se mogu koristiti u građevinarstvu ali prvenstveno u uređenju kuće ili doma. Postoje brojne vrste ukrasnog kamena koje možete koristiti za oblaganje zidova I podova ali prema strukturi karakteristika kamena, finansijskoj mogučnosti I vašem ukusu najčešće se izdvajaju sledeće vrste kamena: 

Mermer predstavlja luksuzni uglađen prirodni kamen predivnog mozaičkog izgleda poliran I prefinjen. Izuzetno čvrst jak I izdržljiv materijal izuzetno lak I jednostavan za održavanje.Mermerni oblici kamena najčešće se koriste za unutrašnje oblaganje velikih površinskih podnih površina (dvorovi, tržni centri, muzeji, crkve) ili kao prefinjeni detalji unutrašnjih površina (kuhinje, kupatila). Neophodno je koristiti neko sredstvo za impregnaciju kako bi se mermer što bolje sačuvao od flekanja I raznih tipova oštećenja. 

Granit je jedan od najtvrđih I najčvršćih oblika prirodnog kamena. Generalno samo je dijaman tvrđi oblik prirodnog kamena od granite. Snažan je otporan I dugovečan I kao takav pogodan je za apsolutno sve što zamislite od kamena. Nije ni čudo što se granitni kamen koristi za pogrebne spomenike jer je večan I neuništiv. Granitni kamen se koristi I kao kamen za staze I trotoare, mnogi gradski trgovi popločani su pravilno sečenim komadima granitnog kamena.  

Peščar je prirodni kamen kojim je naša zemlja najbogatija. Laka termička obrada prirodna boja koja se savršeno uklapa u sve dizajne jedan su od aduta ove vrste kamena. Nešto je slabije čvrstoće od mermera I granite ali od svog otkrivanja jedan je od neizostavnih materijala u zidanju kuća. Ne postoje starinske kuće u Srbiji koje nisu Zidane ovom vrstom kamena. Ovaj kamen se vrlo lako obrađuje I zahvalan je za sečenje te majstori mnogo vole da rade sa ovim kamenom. Peščar se najčešće koristi kao kamen za zidanje ali je neophodno dobro ga impregnirati kako bi vek trajanja bio što duži.

Travertino kamen svojom prirodnim krem bojama sa prirodnim rupicama u odaje eleganciju I luxuznost svakomprostoru kojim se obloži. Ovaj kamen je jak izdržljiv I dugovečan ali je I prilično porozan zbog rupa kojih ima u prirodnom obliku zato je neophodno ovaj kamen dobro zaštiti. Ukoliko se ovaj kamen koristi kao kamen za dvorište tj popločavanja staza ili kao kamen za stepenice neophodno je ovaj kamen zapuniti nekim od sredstava za impregnaciju kako bi dobio veći stepen zaštite I duži životni vek. 

Korišćenje prirodnog kamena u domaćinstvu

Raznovrsnost prirodnog kamena daje mu mogućnost da predstavlja optimalno rešenje u svakom ambijentu. Nijedan prirodni materijal u građevinarstvu nema toliko različitih nijansi boja, dezena, struktura kao kamen. Zato arhitekte I voli kamen u svojim predlozima je rim daje širok spektar ideja za idejna rešenja a opet prirodni kamen je garancija kvaliteta I izdržljivosti.

Osim toga kamen je izuzetan prirodni toplotni izolator koji najbolje apsorbuje toplotu tako da zimi greje a leti hladi I tako omogućuje prirodnu I zdravu izolaciju. Jak I snažan moćan materijal otporan na sve fizičke I atmosferske uslove ispunjava sve uslove da bude korišćen u svakom domaćinstvu. Ne podleže nikakvim dodatnim supstancama kako bi se održavao osim jednostavne inpregnacije koja se radi odmah nakon postavljanja I ugradnje kamena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget