Kako sprečiti bakterijsku vaginozu?

Svaka žena se makar jednom u svom reproduktivnom periodu susrela sa bakterijskom vaginozom, koja nastaje kada se naruše PH odnosi dobrih bakterija u vagini i preovladaju one loše.

Lečenje često zahteva uzimanje brisa, izradu bakteriograma u laboratoriji i propisivanju terapije. Ipak, situacija se može i popraviti u velikoj meri, a infekcije biti znatno ređe ako se radi na prevenciji i očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Šta je bakterijska vaginoza i kako se manifestuje?

Vaginalni kanal ima prirodu PH kiselost i to omogućava opstanak dobrih bakterija. Kada se ta ravnoteža naruši dobre bakterije odumiru, a loše postaju dominante. To za rezultat ima razvoj infekcije i manifestacije kakav je svrab, pojačan sekret koji je i neprijatnog mirisa.

Iako nije seksualno prenosiva bolest može je uzrokovati nezaštićeni seksualni odnosi. Mnogi drugi poremećaji u organizmu mogu oslabiti imunitet i dovesti do poremećaja odnosa dobrih bakterija, preterana higijena i nepravilno ispiranje vaginalnog kanala takođe doprinose ovom stanju, nepravilno brisanje nakon toaleta, ali i brojni drugi činioci koji utiču na zdravlje vaginalne flore.

Nekada su uzročnici dosta dublji i nastaju usled hormonalnog poremećaja, stresa, virusne infekcije… pa je važno promeniti životne navike mnogo detaljnije ako se susretnete sa infekcijom.

Da li je uvek potrebna pomoć lekara?

Preventivni ginekološki pregledi mogu otkriti u ranom periodu razvoj bakterijske vaginoze i propisati antibiotike koji će brzo izlečiti problem. 

Ipak, prema nekim istraživanjima postoji naznaka da se bakterijska vaginoza ponavlja u čak 80% slučajeva koji su lečeni antibioticima dok je bolji učinak i ređe vraćanje kod žena koje spontano izleče poremećaj bakterija, a to je u 30% slučajeva.

Razlog za to se nalazi u nekom od uzroka na koji antibiotik ne deluje, a uporno izaziva bakterijsku vaginozu. Lekar će predložiti više fizičke aktivnosti, kontrolu stresa, bolje prehrambene navike što bi trebalo da utiče na ređe javljanje infekcija.

Uporni simptomi koji se pogoršavaju jesu znak za uzbunu i tada je pregled neophodan. Do tada se može raditi na prevenciji i lečenju simptoma dok su u začetku.

Kako sprečiti pojavu bakterijske infekcije vagine?

Pored bezbednog seksa predlaže se i održavanje vaginalne regije sa proizvodima koji su predviđeni za intimnu higijenu. Nošenje pamučnih i redovno menjanje uložaka takođe može da doprinese manjem razvoju bakterija koje prodiru u telo.

Korišćenje biljnih vaginaleta i irigatora dva puta mesečno je odličan način da se otklone loše bakterije i da se čak i pomogne telu da suzbije infekciju.

I za kraj, ali jednako važno je to da bi trebalo unositi što više dobrih, mlečnih bakterija, a postoje i posebno koncipirane grupe koje su sastavljene kao probiotici za žene i čine da se značajno poveća broj Lactobacillus bakterija koje kreiraju kiselu sredinu u vagini.

Ženski reproduktivni organi su podložni razvoju brojnih zdravstvenih problema, a bakterijska infekcija je jedan od njih. Radite preventivno na očuvanju zdravlja jer će to doneti zdrave organe i manje problema, a ako se simptomi pojave lečiti ih dok su u začetku.

U slučaju da se situacija pogoršava treba posetiti i ginekologa za vanredni pregled i uzimanje brisa. Nekada je neophodno propisati antibiotike za kompletno izlečenje.

Brinite o svom zdravlju i telo će vam vratiti normalnim funkcionisanjem, bez ikakvih poteškoća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget