Zašto su važni redovni ginekološki pregledi?

Da li znate da tek svaka peta žena ide kod ginekologa redovno? Na ginekološki pregled mahom žene odlaze tek kada osete neke tegobe ili kada se neko od rođaka, prijateljica i koleginica požali na probleme sa reproduktivnim zdravljem ili kada se otkrije da je neka blsika osoba bolesna. Nažalost, kada se kasno otkrije problem, onda je i izlečenje mnogo teže, a često i nemoguće. Kod nas se briga o reproduktivnom, al ii o zdravlju generalno nije ustalila.

Malo žena zna da je Srbija neslavni rekorder po broju žena koje oboljevaju od raka grlića materice. Nažalost, to je sumorna slika naše zemlje, a prema istraživanju koje su sproveli stručnjaci Kliničkog centra Srbije skoro polovina ispitnica na ginekološki pregled ne ide redovno.

Studija je pokazala da odlasci u ginekološke ordinacije nemaju veze sa obrazovanjem, jer ni dame koje su visokoobrazovane ne idu redovno na preglede. A razlozi su sledeći. Petina ispitanica je ukazala na to da nema probleme i da zbog toga ne ide na preglede, a oko 15% dama je potvrdilo da zbog lenjosti ne ide na redovan ginekološki pregled. Nešto više od 10% ispitanica kaže da ima mnogo posla i da zbog toga ne stiže da poseti ginekologa, a tek oko 9% dama ne odlazi u ginekološke ordinacije zbog straha pri susretu sa ginekologom.

A posledice su ozbiljne!

Organizovanim skriningom do boljeg reproduktivnog zdravlja!

Dosadašnja iskustva su pokazala da se oko 70% dama odazove na redovne preglede, ali tek ako im se poziv za pregled pošalje na kućnu adresu. Ipak, mali broj žena odlazi redovno u ginekološke ordinacije. Najčešće se kod ginekologa pojavljuju dame koje su pred menopauzom, a mlađe pripadnice lepše pola odlaze u ginekološke ordinacije tek kada primete neki problem.

A kako naterati žene u Srbiji da redovno odlaze na preged? Jedan od mogućih načina jeste i organizovani skrining, tačnije reč je o organizovanim pozivanjima na pregled. U takvim slučajevima pregledi bi trebalo da budu besplati, a domovi zdravlja bi trebao da pozivaju dame sa teritorije opštine kako bi se pregledi redovno obavljali.

Sumorna slika Srbije

Davne 2002. godine naša zemlja je bila prva u Evropi po broju žena koje su imale probleme sa rakom grlića materice. Ali, ginekološki pregledi nisu samo dobri za slučaj da se pojave siptomi ovako ozbiljnih bolesti, već se zahvaljujući redovnim odlascima kod ginekologa mogu otkriti i druge infekcije koje su u vezi sa plodnošću dama. Ako se na vreme problemi uoče, oni će mnogo lakše biti rešeni. I rak grlića materice ako se otkrije u ranoj fazi može da se izleči.

Dame, obratitie pažnju na sledeće. Nije potrebno da slušate subjektivne osećaje da biste išle kod lekara. Nekada simptomi raka grlića materice ne postoje, a ako primetite krvarenje i osetite bolove, onda znajte da je već kasno. Zvanična statistika kaže da u okviru zemalja Evropske unije na 100 000 žena tek četiri žene imaju problem sa ovom bolešću, u Srbiji je mnogo ozbiljnija situacija. No, razlog takvoj sumornoj slici leži u tome što na redovne sistematske i ginekološke preglede dame ne idu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget