Kako da zaradite od pisanja u 2021. godini

laptop-telefon-pisanje

Talenat, vešto igranje rečima, ali i poznavanje nekih važnih pravila pisanja za web – svako ko se oprobao u pisanju zna da nije baš tako lako zaraditi od svojih slova. Bilo da ste frellance pisac ili novinar, imate blog ili već dugo planirate da ga pokrenete, vreme je da isprobate neke nove strategije i naplatite svoje znanje i nadarenost.

Istraživali smo koji koraci vam mogu pomoći u tome da pišete i pritom još i zaradite u 2021. godini. Pročitajte!

Pokrenite svoj blog

Ukoliko već nemate svoj blog, onda je ovo definitivno korak koji trebate preduzeti. Pokretanje bloga danas nije teško. Osim toga što može postati odličan portfolio, blog vam može poslužiti za još mnogo korisnih stvari koje će vam pomoći da zaradite kao pisac.

Postanite bolji pisac

Pre svega, to je sjajan način vežbanja pisanja. Zatim, pisanjem za blog stvarate strategije za privlačenje potencijalnih klijenata. Dobijate priliku da izrazite svoju kreativnost i izgradite kredibilitet u svojoj niši i povećate svoje samopouzdanje kao pisac. Potrebno je samo da izaberete svoju nišu i ponudite najbolja rešenja svojoj ciljnoj grupi. Ako je vaš idealni čitalac savremena žena, onda se postarajte da pružite savete kojima ćete joj olakšati život. Izabrali ste turizam za svoju nišu, pišite detaljne putopise sa pun korisnih informacija. Što kvalitetniji i relevantniji sadržaj ponudite, to su realnije šanse da privučete veći broj pratilaca.

Postavite nativne oglase

Dobar način da zaradite od bloga jeste da na njemu postavite nativne oglase. Ukoliko želite reklame na svom web sajtu, ali ne i da one ometaju vaše čitaoce, onda je nativno oglašavanje odlično rešenje za vas. Ovakav tip reklama opisuje se kao prirodan, spontan, nenametljiv. Zapravo, ovo je lep način da unapredite korisničko iskustvo svojih posetilaca. Osim toga što kao izdavač prostora za oglase možete zaraditi, uvek postoji mogućnost da se i sami reklamirate na ovaj način. Možete napraviti svoju nativnu reklamu, prilagoditi je svojoj ciljnoj grupi i tako povećati saobraćaj na svom blogu.

Ponudite svoje usluge

Kada imate svoj slobodni blog za pisanje, možete ponuditi svoje usluge postavljanjem izvesnih stavki u meniju kao što su odeljak: „uposlite me“ ili „o meni“. Tako možete na jednom mestu predstaviti potencijalnim klijentima šta radite i zbog čega treba da vas angažuju. Ukoliko ovome dodate portfolio stranicu na kojoj ćete navesti svoje uspešne projekte, onda ste svakako na dobrom putu da budete primećeni, angažovani i da zaradite novac pišući.

Učestvujte na konkursima i pobedite

muškarac.pisanje-laptop
Foto: Unsplash.com

Istina je, može biti poprilično zastrašujuće poslati svoj rad na ocenjivanje, ali konkursi i takmičenja postoje da bi najbolji pobedio, zar ne? Zbog čega ne biste vi bili jedan od tih uspešnih ljudi? Učestvujte u takmičenjima u kreativnom pisanju ili pak konkurišite za novinarske nagrade. Ne samo da možete osvojiti novac, već učiniti svoju radnu biografiju još impresivnijom – ne može se baš svako pohvaliti pobedom na književnom takmičenju.

Povećajte svoje šanse za pobedu tako što ćete biti kreativni i originalni. Započnite svoj autorski rad nečim iznenađujućim ili izaberite da se poigrate konvencionalnim tehnikama pisanja. Ukoliko predstavite svoje ideje na neobičan i nesvakidašnji način, sasvim sigurno ćete se istaći.

Pokušajte da pronađete pobedničke radove iz prethodnih godina da biste videli stilove koji su ranije bili uspešni. Tako možete izraziti svoju kreativnost i talenat, ali imajući na umu ključne karakteristike koje bi žiri mogao naročito ceniti. Ne zaboravite da pročitate svoj rad nekoliko puta pre slanja kako biste bili sigurni da nema grešaka u kucanju ili nekih nedoslednosti.

Napišite odličnu knjigu

Ovo svakako nije ni najbrži ni najjednostavniji način da zaradite od pisanja, ali je definitivno na listi želja svakog pisca. Postoji mnogo različitih stvari o kojima biste mogli napisati knjigu. Počev od neke sjajne fikcije, ozbiljne književnosti, romana ili zbirke pesama i kratkih priča, preko raznih priručnika kao poput saveta za studiranje u inostranstvu na osnovu ličnog iskustva do knjige blogova i ličnih zapisa.

knjige-na-stolu-sveska
Foto: Pixabay.com

Jedna od prednosti današnjice jeste što možete objaviti knjigu u elektronskom obliku. E-knjige su vrlo jednostavne za samostalno objavljivanje i mogu vas poštedeti dugog traganja za odgovarajućim izdavačem, na primer. Uz malo više angažovanja na društvenim mrežama i doslednu samopromociju i vi možete postati jedan od  bestseler autora.

Uspešan bloger, nagrađeni pisac ili uspešan objavljivan autor – kojom god stazom da krenete, ne zaboravite da ćete uz doslednost i trud uvek biti korak bliže uspehu. Istražite akutelne konkurse, prostudirajte najposećenije blogove, informišite se kako da kreirate nativni oglas i privučete još posetilaca na svoj sajt. Imajte na umu da su pratioci bloga potencijalni kupci vaše knjige. Na kraju, ono najvažnije – samo pišite!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget