Kada započeti sa uvođenjem čvrste hrane 

Uvođenje čvrste hrane kod beba obično započinje između četvrtog i šestog meseca života. Do tog perioda beba bi trebalo da je počela da sedi, i kod nje se razvio digestivni trakt za varenje hrane koja nije samo mleko. Uvođenje čvrste hrane se sprovodi postepeno, a to se radi iz dva osnovna razloga.

Prvo je neophodno da se beba navikne na nove ukuse i u tom periodu se posmatraju moguće alergijske reakcije. Zato se uvode pojedinačne namirnice, na 3 do 4 dana, otprilike 2 namirnice nedeljno, a prethodno uvedene namirnice se mogu kombinovati sa novim namirinicama.

Najbolje je hranu pripremati svežu i posle hlađenja je davati bebi. Beba treba da se hrani u stolici za hranjenje, zajedno sa ostalim članovima porodice. Hranu treba davati u dovoljnoj količini, ali nemojte insistirati da mora da pojede svu hranu iz tanjira. Bebi se neke namirnice neće dopasti i to je u redu. Ako beba odbija novu hranu, nemojte odustajati, već joj ponudite ponovo istu hranu za nekoliko nedelja. Prvo joj treba davati po jednu do dve kašičice hrane, sledećeg dana tri do četiri kašičice, i svaki sledeći dan povećavati količinu hrane. Najbolje je da beba dan započne sa mlekom, kao i da ga popije pred spavanje.

Kaše kao prvi izbor 

U ishranu se prvo uvodi pirinač u vidu kašica, jer je on neutralna namirnica kod koje postoji mala mogućnost od pojave alergija. Na tržištu postoje pirinčane kašice koje nemaju gluten, laktozu, kao ni šečer, pa je najbolje bebi dati takve kašice. Takva je Milupa pirinčana kaša, koja je čest izbor za uvođenje prvih nemlečnih obroka bebi. Povrće i voće može da se uvodi samostalno ili zajedno sa pirinčanim kašama. Preporuka svim roditeljima je se da prvo uvode povrće, jer se često dešava da kada beba oseti slatki ukus voća, kasnije teže prihvata povrće.

Milupa pirinčana kaša se proizvodi od prirodnih sastojaka. Obogaćena je mnogim vitaminima i mineralima, koji su neophodni za pravilan razvoj beba i dece. Na tržištu postoje brojne vrste kaša, pa možete birati između voćnih, mlečnih ali bezmlečnih kaša, a vaša beba će ih sve oduševljeno jesti. Velika prednost je što se brzo pripremaju, pa vam je za ovakav obrok potrebno svega nekoliko minuta. Pogodne su i lake za pripremu gde god da se nalazite, a možete biti sigurni da će vaša beba pojesti zdrav i hranjiv obrok.

Šta je dozvoljeno a šta ne

Na kraju prve godine, vaša beba treba da ima tri obroka i dve užine. Za doručak bebi možete spremiti neko voće, za ručak povrće, a za večeru žitarice. Ili možete joj za doručak dati žitarice, za ručak meso i povrće obavezno, a kao poslepodnevnu užinu beba može imati neko voće. Kombinacija je mnogo, ali morate pratiti i kakav raspored hrane odgovara vašoj bebi. 

Uvođenje pšeničnog brašna se ne preporučuje pre četvrtog meseca, ali ne treba ga uvesti bebi ni posle sedmog meseca. Najbolje negde između ovih meseci, kako bi se otkrila eventualna alergijska reakcija. Žumance davati zajedno sa povrćem, tako što ćete početi sa osminom, zatim četvrtinom, pa polovinom, i na kraju ćete bebi dati celo žumance. Do kraja prve godine se ne preporučuje da se bebama daje kravlje mleko, med, šećer, belance, kao ni koštunjavi plodovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget