5 načina da pripremite dom za hladnije vreme

kamin-vatra-topao-dom

Kako se približavaju hladni jesenji i zimski dani, sve više s nelagodom i brigom mislimo na sneg i niske temperature. Da li zimska hladnoća zaista mora biti toliko strašna?

Ako dobro uredite svoju kuću ili stan i napravite prijatnu atmosferu za sebe i svoju porodicu, zima će vam sigurno postati pravo uživanje! U sledećim redovima saznajte kako da na 5 jednostavnih načina pripremite svoj dom za hladnije vreme i osigurate zimsku idilu za svoje voljene.

#1 Proverite grejanje 

Početak jeseni, kiše i niže temperature su idealno vreme da proverite da li grejanje koje imate u kući illi stanu funkcioniše i da li vam se isplati! 

Nećete želeti da dočekate zimu i sneg sa sistemom za grejanje koji tek treba da se popravi. Zato se uverite da vaša TA peć dobro radi, da je kotao ispravan i da radijatori greju. Vidite da li ima vazduha u njima, da li funkcioniše pumpa i kakvi su ventili. 

Takođe, razmislite o zameni načina grejanja, ukoliko postojeći ne greje dovoljno vaše prostorije i ako nije najisplativiji. Na primer, ukoliko se grejete uz pomoć klima uređaja, dobro bi bilo da običnu klimu prodate, a za sebe i svoju porodicu nabavite klima uređaje sa inverter motorom. Inverter klima uređaji su znatno efikasniji i za razliku od klasičnih klima uređaja, troše manje električne energije i mogu da zagreju prostoriju na temperaturu i do – 20 stepeni.  

Kada budete sigurni da je grejanje za prestojeću zimu obezbeđeno, ostaje vam da proverite da li dobro dihtuju svi vaši prozori i vrata. 

#2 Proverite prozore, krov i vrata

Dobar sistem za grejanje nikada neće dostići svoj pun potencijal i zagrejati vam potpuno dom, ako prozori, krov i vrata imaju oštećenja i propuštaju toplotu. 

Zbog toga ne bi bilo loše da pre grejne sezone proverite da li postoje određeni vazdušni prostori na vašoj kući, kako biste ih locirali i sanirali. Zamenite zastarele prozore, popravite vrata koja ne dihtuju i vidite da li su se crepovi na krovu pomerili i oštetili. 

kuća-sneg-zima
Foto: Unpslash.com

Takođe, ukoliko ložite peć, obavezno se postarajte da dimnjak bude čist, kako ne bi potpuno zadimio vaše prostorije kada zapalite prvu vatru ili, ne daj Bože, izazvao požar.

#3 Temeljno očistite svoj dom

Da biste se opustili u zimskoj idili i udobnosti svoga doma, potrebno je da ga prethodno temeljno očistite, jer će uživanje u takvom mirisnom i čistom prostoru biti još prijatnije. 

Iskoristite poslednje sunčane dane da dubinski operete tepihe, nameštaj i itisone. Rešite se bakterija i mikroorganizama sa podova i radnih površina koje vaši ukućani često dodiruju i dezinfikujte kupatilo i sve ručke na vratima i prozorima. 

Ne zaboravite da operete zavese, prebrišete  venecijanere i lustere i izluftirate jastuke i posteljinu. Naravno, bilo bi dobro i da, kada već generalno čištite, zavirite i u svoj ormar, izbacite višak odeće, operete ustajale džempere, farmerice i jakne i lepo organizujete i poređate jesenju i zimsku garderobu. 

#4 Nabavite nove uređaje

Kada ste već bili vredni i popravili grejanje, stolariju ii očistili čitavu kuću, vreme je da nabavite nove uređaje koji će vam prekratiti duge zimske noći i prirediti vam pravu zabavu. 

Probudite dete u sebi i častite se  opremom za igrice, laptopom ili novim ozvučenjem za dom, koji će vam pružiti neverovatan doživljaj slušanja muzike i gledanja blokbastera. A ako već imate savremene zvučnike i dobar zvuk, zašto ne biste imali i novi tv ekran sa kristalnom slikom velikog formata?

Najzad, kada vaša dnevna soba postane prava bioskopska sala, dodatno razmazite sebe i svoje voljene, te kupite električno ćebe i masažer za leđa i noge. Takvo gledanje filmova ne ide bez dobre hrane i pića, pa ako već nemate takve male kućne aparate u svojoj kuhinji koji prave kokice, mafine i neverovatnu kafu, vreme je da ih ove jeseni i zime nabavite!  

#5 Napravite prijatnu atmosferu

Ne treba vam dobro vreme, kokteli i plaža da biste se zabavili. Svoj mali kutak uživanja i prijatnu i romantičnu atmosferu, možete napraviti i u kući ili stanu. Uz malo truda, kuhinja i dnevna soba mogu postati mesta zabave i odmora. 

Dovoljno je da nabavite sveće ili prigušite svetlo, kupite nove mekane jastučiće, prekrivače i ćebad, pa da sa svojim partnerom ili partnerkom odmarate, uživate i ispijate vino! Ako se pak single, uvek možete da pozovete drage prijatelje, naručite hranu i napravite pravo druženje za pamćenje. 

Iskoristite vreme kada ne izlazite preterano iz svog doma da napravite spa u svojoj kući, spremite kupku, kupite nove mirise i sušeno cveće za vaše kupatilo i tako počnete da se negujete i brinete o sebi. 

Ako dobro pripremite svoj dom, obezbedite grejanje, popravite vrata i prozore i napravite prijatnu atmosferu za sebe i svoju porodicu, zima će vam brzo proći, a svaki trenutak sa niskim temperaturama, hladnim vremenom i snegom, pravo uživanje. U takvom domu ćete dočekati Novu godinu raspoloženi, opušteni i srećni!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget