Razlike između standardne i premium opreme za automobile

Vozači često, skoro pa jedinstveno, ističu potrebu, volju i želju da svoje „prijatelje“ koji su na četiri točka unapređuju, ulepšavaju, da im efikasnost i funkcionalnost podižu uvek na neki viši nivo.

Razlog tome jeste što retko koji vozač motorno vozilo koristi isključivo za obavljanje posla, prevoženje od tačke A do tačke B, već svoje četvorotočkaše, dvotočkaše, uopšte svoja vozila, posmatraju s puno ljubavi, koja se naspram ulaganja može lako uočiti. Zato i nije teško pretpostaviti šta jedan vlasnik automobila dobija ulaganjem u opremu za svoj automobil, jer pored veće funkcionalnosti, tu je nešto što se zove ugođaj, uživanje i neverovatna udobnost za sve u jednom automobilu.

Samim tim, oprema za automobil može biti standardna, ona koja je potrebna kako bi pre svega kola normalno i uredno funkcionisala, kako bi u njima sve normalno radilo, laički rečeno. Ali kada oprema prelazi standarde, kada svojim funkcijama ide dosta dalje i automobilu pruža nove mogućnosti, onda polako možemo da govorimo o luksuznim ugradnjama i činjenju da premium oprema dozvoljava bilo kom automobilu da dobija premium izgled i premium efikasnost. Kojom to opremom može da se postigne, na koji način, te koja je razlika između standardne i premium opreme, o tome govori ovaj tekst koji će nesumnjivo strastvene vozače navesti da razmisle šta im je još potrebno da obezbede za svoje ljubimce na četiri točka.

FM transmiter

Ono šta svaki automobil poseduje jeste standardni radio putem kojeg se mogu pronaći FM stanice, slušati vesti, muzika, sve ono što je potrebno kako bi vožnja bila ugodnija, prijatnija, ali i kako bi brže prošla. Naravno, radio je deo standardne opreme svakog vozila, a godinama unazad konstantno se oprema za automobile u tom pogledu razvija, pa smo tako došli i do toga da se može u svakom sutomobilu naći i FM transmiter. Prednost ovog uređaja jeste što ne morate imati preskup audio sistem, već i standardni radio, a FM transmiter možete postaviti u svom automobilu. Sve što je potrebno da FM transmiter povežete sa delom gde je upaljač, kako bi uređaj imao napajanje, i od tog trenutka možete preslušavati sav materijal u mp3 fajlu. Nebitno je da li se radi o nekoj FM stanici, ili ćete priključiti na uređaj USB memoriju, SD karticu, svoj mobilni telefon i slično. Samo jedan ovako mali uređaj u sekundi čini da vaš automobil, bez obzira na njegove karakteristike, godište, model, dobije jednu premium osobinu.

Zvučnici za auto

Ovde je stvar jasna, ukoliko ne posedujete automobil koji je neki noviji model, onda verovatno ni nemate premium ozvučenje. Ozvučenje ima dosta kompoenenti, ali glavna jesu zvučnici za auto, jer ukoliko oni nisu premium, onda nema ni premium zvuka. Standardni zvučnici za auto, svakako, odlično obavljaju svoj zadatak prenošenja zvuka. Ali to je zvuk koji se najčešće ddobro čuje na prednjim sedištima, dok je pozadi već nešto prigušenije, nejasnije, a često dolazi i do irtirajućeg pucketanja, prekida i slično. Premium zvučnici za auto obezbeđuju savršen zvuk u jednom automobilu, u bilo kojem njegovom ćošku, bez prekida, šuškanja, pucketanja, i u tome je zapravo osnovna razlika između standardnih i premium zvučnika za automobil, u kvalitetu zvuka koji se emituje i koji je neuporediv.

Multimedija za auto

Kada se multimedija za auto pojavila kao nešto sasvim novo, kao nešto što je standardni radio izbacilo iz koloseka svakodnevne upotrebe, definitivno se radilo o delu opreme za automobil koji je doprineo najviše premium funkcionalnosti i unutrašnjem izgledu. Međutim, danas se razlikuje standardna multimedija za auto od one koja je premium, jer kao i sve, tako je i ovaj uređaj u ogromnoj meri napredovao. Standardna multimedija za auto se danas može naći vrlo kvalitetna po niskim cenama, sa standardnim opcijama, gde pored radija ima i USB priključak, priključak za telefon i nešto tome slično. Premium multimedija za auto pruža visoku funkcionalnost, gde se pored osnovnih funkcija nalaze i WiFi konekcija, navigacija, mogućnost povezivanja multimedije sa telefonom kako bi se obavljali pozivi, što ne samo da daje luksuzan izgled automobilu, već svaku vožnju čini daleko udobnijom, a zbog svojih funkcija i mnogo bezbednijom.

Same multimedije daleko luksuznijim i efikasnijim čine i njeni delovi, pa tako i monitori za auto mogu biti neke standardne klase, ali i premium performansi. HD rezolucija monitora za auto definitivno će pokazati da se radi o jednoj premium komponenti, koja će svojom vidljivošću, jasnom i preciznom slikom obezbediti lakše upravljanje komandama, lakše posmatranje onoga što je na samom monitoru, što je još jedan činilac sigurne vožnje, jer ne odvraća pažnju vozača.

Navigacija za auto

Standardne navigacije za automobile pružaju ono što se i traži, navigaciju na ekranu, odnosno, putokaz kuda je potrebno da se ide kada se put dobro ne zna. Svaka navigacija je daleko bolja opcija od korišćenja telefona u ove svrhe, jer se telefonima često dešava da pronalaze puteve koji ne postoje, a verujemo da se mnogima dešavalo pa i sami znaju. Međutim, ako hoćete nešto više od navigacije, onda vam je potrebno premium izdanje koje ima dosta razlika u odnosu na standard. Navigacija za auto danas može imati brojne dodate funkcije, kao što je glasovno navođenje, pronalaženje najkraćeg puta, konekciju putem bluetooth uređaja, informacije o saobraćaju, gužvama, zastojima, u realnom vremenu i sve se to pruža na HD ekranu koji je jasno vidljiv i koji postavljen  na oko vozača ne skreće pažnju, niti pogled sa samog kolovoza.

Xenon sijalice

Xenon sijalice su poznate kao deo premium opreme svakog automobila. Stvorene pre nekih 30 godina, xenon sijalice su tada imale svoju osnovnu nameru, a to je da automobilu daju visoko luksuzan izgled u čemu su i uspele, zbog svog izgleda, jačine svetla, kao i same boje svetla. Međutim, kao i sva premium oprema, tako  su i xenon sijalice pokazale da njihove premium karakteristike nisu u samom izgledu, već visokoj funkcionalnosti, zbog čega su danas jedan od najtraženijih izvora osvetljenja kako među automobila vioske, tako i kod onih srednje, ali i niže klase.

Kada se na kraju sve sublimira, pitanje razlike između standardne i premium opreme jeste pitanje da li nešto želite da posedujete u svom automobilu ili ne, jer svaka oprema, bez obzira na taj nivo ukoliko je kvalitetna odlično funkcioniše u domenu potrebnih komandi i stavki. Ali, ono što premium oprema donosi nisu samo lepši izgled, brojne funkcije i udobnija vožnja, već veća sigurnost na putu, što je daleko najvažnija stavka u celoj ovoj priči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget