Zavese kao estetski detalj koju pruža i zaštitu

Još od davnina sa pojavom prvih privatnih kuća čovek je želeo da sakrije od javnosti unutrašnjost svog doma i svoju intimu sačuva za sebe. Međutim, trebalo je osvetliti neke prostor, pa je tako nastala i potreba za prozorima.

U početku su prozori bili otvori koji su prekrivani drvenim kapcima, a tek sa pojavom stakla u 17. veku počinju da se koriste zavese. Iako su smanjivale količinu svetlosti koja je objasjavala neku prostoriju, zavese su i doprinosile stvaranju intime u prostoru.

Koliko će neki prostor biti obasjan, zavisilo je od mnogo faktora. Položaj prozora, različita vrsta tkanine, ali i boja zavese omogućavale su različit protok svetlosti. Tako bele zavese propuštaju veliku količinu svetlosti, a različiti dezeni na belim zavesama doprinese da one izgledaju elegantije. Često je i sama šara na zavesama važna, jer od nje zavisi kako će svetlost biti reflektovana. Takođe, zavese mogu biti i čuvar topline u domu.

Sama tkanina od koje je zavesa sačinjena doprinosi tome da li će zavesa biti deblja ili tanja, a upravo ta vrsta materijala utiče na funkcionalnost zavese.

Bez obzira da li se zavese koriste kao ukras enterijera i čitavog životnog kutka ili su ipak zaštita od sunca i sakrivanje sopstvene intime od očiju javnosti i čuvar toplote u domu, pravi izbor ove sitnice doprineće da vaš dom bude svetao i prostran, ali i komforan.

Boja zavese – izraz karaktera

Često se spekuliše koliko omiljena boja govori o karakteru same osobe. Uglavnom se prihvata stav da je svaka osoba individua za sebe i da su to opšte smernice. Međutim, kako vaš prostor da učinite svojstvenim? Nekada je i upravo sama boja zavese presudna. Za koju se odlučiti? Da li izabrati neku jarku ili neku smirenu boju ili ipak belu kao sigurnu opciju?

Ukoliko želite da izazovete jake emocije, onda se savetuje da za vaš dom izaberete žute rolo zavese. Ova boja asocira na optimizam, nadu i mudrost i dopineće da vaš dom sija posebnim sjajem. Ako biste da istaknete dubinu prostora onda se odlučite za crvene detalje na zavesama. Crvena doprinosi osećaju bezbednosti, ali i ostavlja jak utisak na sve. Takođe, iako je boja snage i vezuje se za neku jačinu, ova boja može da izazove i uzbuđenje. Za romantične duše koje su sklone zaljubljivanju preporučuju se narandžaste zavese, jer upravo narandžasta nastaje u kombinaciji žute i crvene. Ukoliko se koriste sa merom i ukusom, narandžasti detalji enterijera, pa i zavesa doprineće da se osećate kao da ste na sedmom nebu.

Ipak, za sve one koji žele da učine životni prostor komfornijim preporučuje se da se odluče za plavu boju, jer ona deluje da se osećate smireno.

U kombinaciji sa belom bojom i rolo zavesama, vaš dom dobiće poseban sjaj koji pritom ne opterećuje.Ako želite da razbijete monotoniju neutralnih boja svoje prostorije savetuje se da pokušate sa zelenim zavesama ili draperijama. Tako ćete u dom uneti deo prirode, a zna se da zelena označava obnovu, rast i uspostavljanje ravnoteže.

Bez obzira koju kombinaciju odaberete važno je da je ona izraz vaše želje i pečat vaše individualnosti. Neka dominantna boja vašeg stana bude vaša posebnost.

1 comment on “Zavese kao estetski detalj koju pruža i zaštitu”

  1. Zavese ukrašavaju naš enterijer, a sa pojavam pvc stolarije u boji možemo da pravimo različite kombinacije. Takođe, uz dobru pvc stolariju u toku zime zadržavaju topao vazduh u prostorijama, pa su samim tim još jedan vid izolacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget