Vantelesna oplodnja – koje metode se najčešće primenjuju

Niz određenih medicinskih postupaka čije sprovođenje za cilj ima začeće i tokom kojih se jajne ćelije i embrioni tretiraju izvan tela, nazivamo vantelesna oplodnja.

Postoji više metoda, a one se razlikuju najčešće u delu koji se sprovodi u laboratoriji. Postupci koji prethodne su gotovo uvek isti ili se malo razlikuju za sve metode.

 

Vantelesna oplodnja – na početku

Stimulacija jajnika je ono što vas očekuje na samom početku kada se upustite u postupak zvani vantelesna oplodnja. Tokom ovog perioda, koji traje desetak dana, akcenat je na hormonskim injekcijama i određenim medikamentima, koji se prepisuju ako je to potrebno. 

 

Od hormonske terapije se očekuje da izvrši stimulaciju jajnika da bi došlo do razvoja optimalnog broja folikula i tako dobio veći broj jajnih ćelija. U ovom periodu možete očekivati i redovne preglede koji prate razvoj događaja, a moguće su i neke analize.

 

Procedura

Procedura koja sledi nakon prvih desetak dana jeste vađenje jajnih ćelija. Ovaj postupak traje oko 10 minuta, a izvodi se u položaju za ginekološki pregled. Tokom njega žena ne oseća bol niti neprijatnost. Žena će ostati nakon postupka ostati nekolio sati u bolnici. Kod kuće bi trebalo da miruje nekoliko narednih dana.

 

Oplodnja jajnih ćelija se nakon toga vrši u laboratorijskim uslovima. U tom postupku, pri kome se spajaju polne ćelije, dobija se embrion. Nakon nekoliko dana on će biti smešten u ženinu matericu.

 

Kako statistike pokazuju, stopa uspeha je oko 30% i ona se ni po čemu ne razlikuje od trudnoća koja su nastale prirodnim putem.

 

Metode vantelesne oplodnje koje se najčešće primenjuju su: In Vitro Fertilizacija (IVF), ICSI metoda i In Vitro Maturation. Sve ove metode uključuju postupke pri kojima se jajne ćelije oplođuju spermatozoidima van tela, odnosno u laboratorijskim uslovima.

 

In Vitro Fertilizacija 

IVF je metoda tokom koje je važno praćenje menstrualnog ciklusa. Ovulacija se stimuliše, nakon čega se prikupljaju jajne ćelije, a zatim spajaju sa muškim polnim ćelijama. 

 

Period koji podrazumeva kultivaciju jane ćelije pre nego što se smesti u matericu (embriotransfer), traje 2 do 6 dana.

 

ICSI metoda 

ICSI metoda se preporučuje:

  • parovima koji imaju problema sa neplodnošću muškaraca
  • u slučajevima niskog kvaliteta jajnih ćelija 
  • ako je veoma nizak broj jajnih ćelija 
  • kada je ustanovljen slab kontakt jajne ćelije i sperme
  • nakon neuspešnog prethodnog pokušaja IVF metodom

 

Problemi koji muškarci imaju kada je u pitanju neplodnost su sledeći: oligospermija, astenospermia, teratozoospermia, azoospermia.

 

Metoda ICSI izgleda tako što se u jajnu ćeliju mehanički uvodi samo jedan odabrani individualni spermatozoid. Metoda se izvodi specijalizovanom opremom. Spermatozoid se bira na osnovu njegovog oblika i pokretljivosti, a on se uzima u pomoć veoma tanke igle, koji se uvodi u jajnu ćeliju kroz njen spoljni omotač.

 

In Vitro Maturation

Jajne ćelije kojima se manipuliše tokom ove metode se prikupljaju iz jajnika u periodu kada one još uvek nisu “zrele”. Njihovo dalje “sazrevanje” se odvija u laboratorijskim uslovima.

 

Postupak prikupljanja jajnih ćelija je bezbolan i on se radi oko desetog dana menstrualnog ciklusa.

 

Sazrevanje jajnih ćelija u laboratorijskim uslovima traje do dva dana. Pritom, one se izlažu malim količinama hormona. Kada su sazrele, oplođuju se, a embrion se nakon toga unosi u matericu.

 

Izvor: Bebo Club

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget