Uz koje pesme rado lumpujemo?

Srbija je poznata kao destinacija dobrog provod – svi koji dođu odlično se zabave. Tajna je u karakteru ljudi, ima i do mesta gde se izlazi, ali je mnogo i u samim pesmama.

Najbolje kafanske pesme nastale su u ovim, slobodno se može reći, institucijama. Kada se pomešaju omiljene note, alkohol i emocije, dobija se ta neverovatna atmosfera, koja punim utisaka ostavlja domaće stanovništvo, a posebno goste iz inostranstva.

Izdvajamo četiri izvođača, dva pevača i dve pevačice, uz čije pesme volimo da se provedemo, pa i da slomimo poneku čašu.

Predrag Živković Tozovac

Popularni Toza, rođen je davne 1936. godine, a poreklom je iz Kraljeva. Svoju karijeru počeo je već  sa 10 godina, svirajući na harmonici koja mu je ostala od oca. Uz nju je naučio da svira i bubnjeve i trubu. Pesma “Mirjana” koju mnogi vole nastala je 1971. godine, kada počinje i Tozina popularnost. Potom na red dolaze “Oči jedne žene”, a onda i “Jeremija”, zbog kog je Predrag čak morao da pobegne u Nemačku, zbog tadašnjih komunista, kojima se ova pesma nije svidela. Uz ove, bile su popularne mnoge pesme, koje rado slušamo i danas: “Violino ne sviraj”, “Ovamo Cigani”, “Ti si me čekala” i druge.

Miroslav Ilić

U mnogim kafanama, kao što je Bajka, čućemo nezaobilazne hitove Miroslava Ilića. Slavuj iz Mrčajevaca, kako ga mnogi oslovljavaju, rođen je 1950. godine. Karijeru je započeo 1972. godine čuvenom pesmom “Voleo sam devojku  iz grada”. Koliko je bio popularan tada, kao i sada, govori činjenica da je sa Lepom Brenom snimio duet “Jedan dan života”. Ruke same lete u vis kada krenu pesme “Pozdravi je, pozdravi”, “Još te nešto čini izuzetnom”, “Luckasta si ti” i druge.

Ana Bekuta

Izuzetno popularna pevačica Ana Bekuta zapravo je rođena kao Nada Polić, 1959. godine. Odrastala je u Pribojskoj Banji. Počela je da peva 1980. godine, a pet godina kasnije snimila je prvi hit “Ja nisam rođena da živim sama”. Devedesetih je otpevala neke od najvećih hitova: “Veseljak”, “Bekrija”, “Oluja”, “Tugo moja crnooka”. Pesme koje se i danas orane u kafani kao što je kafana Gaučosi, “Zlatiborske zore” i “Kralj ponoći”, nastale su 1996. godine. Prošle godine snimila je album, koji je aktuelan još uvek, pod nazivom “Ime sreće”.

Vesna Zmijanac

Vesna je rođena u Nikšiću, 1957. godine, a odrastala je u blizini Kraljeva. Bila je izuzetno poularna osamdesetih i devedesetih godina, ali njeni hitovi ne prestaju da se vrte ni danas. Učestvovala je i u filmovima.  Počela je da peva sa 15 godina, a prvi hit snimila je 1985. godine – “Nevera moja”. Tokom osamdesetih nizali su se hitovi, kao što su “Ne kunite crne oči”, „Kunem ti se životom”, “Kazni me”, “Kraljica tuge” i druge.  Tokom dvehiljaditih je napravila pauzu od šest godina, ali njeni hitovi su nastavili da budu jednako slušani.  Trenutno je njena poslednja pesma iz 2015. godine – “Ponovi za mnom”.

Verujemo da ste u ovim redovima pronašli bar jednu omiljenu pesmu, a sigurno i više. Njihova vrednost je u tome što se i danas prepoznaje emocija koju su nosile u godinama kada su nastale. Ritam, uz pažljivo birane reči, doprineo je tome da žive i danas i da nam izazivaju osmeh na licu, a naravno često i suze u očima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget