Uređaji koji čine kuhinju korisnom

Kuhinja je prostorija iz koje se šire fenomenalni mirisi omiljenih jela, ukusnih napitaka i svežih namirnica. Mesto je bez kojeg nijedan dom ne bi bio kompletno opremljen. U kuhinji se nalaze elementi u vidu zatvorenih i otvorenih polica, ali i brojni uređaji – bela tehnika i mali kućni aparati koji čine kuhinju korisnom.

Mnogo je različitih uređaja koji se nalaze u savremenoj kuhinji, i nekada je taj broj bio znatno manji. Danas se biraju ugradne rerne i isti tip ravnih ploča ili ringli, zatim se kupuju mikrotalasne rerne, mašine za pranje sudova i frižideri sa zamrzivačem. Mnogo je i drugih malih aparata poput sokovnika, miksera, aparata za kafu i dosta drugih. Neke od njih ćemo i opisati u nastavku.

Frižideri sa zamrzivačem

Deo bele tehnike koji se danas bira, jeste frizider sa zamrzivacem. Umesto kupovine odvojenog frižidera i isto tako posebnog zamrzivača, kombinovani proizvod daje vrlo viskok nivo korisnosti u svakoj kuhinji. Frižideri sa zamrzivačem su veoma funkcionalni i uslužni, a ne zauzimaju puno mesta. Razlikuju se prema proizvođačima, dimenzijama, kapacitetu i dizajnu. 

Uglavnom se kreću od 1,5 metara visine i između 50 i 60 centimetara širine. Kapacitet je različit, i kreće se od nekih 150 litara za frižider i 40 litara za zamrzivač, pa naviše. Dizajn se ogleda u izboru boja – najčešće se proizvode u beloj, sivoj i crnoj boji, a moguće je i poručivanje željenih nijansi i tonova. Energetska efikasnost je najbolja ukoliko se odabere A klasa, kao i mehanizam samootapanja. Razlikuju se i prema stepenu buke, ali uglavnom današnji modeli važe za vrlo tihe.

Ugradne ploče i rerne

Pored toga što su frižideri sa zamrzivačem nezaobilazni u kuhinji, tu su i drugi tipovi bele tehnike čija se praktičnost prepoznaje svakodevnim korišćenjem. Elementi koji su neophodni u kuhinji su i ugradna ploča i rerna, ili standardni modeli koji su samostojeći i ne ugrađuju se. Ipak, radi funkcionalnijeg rasporeda u kuhinji i dobijanja većeg prostora, ugradni modeli su popularniji, a i znatno savremeniji. 

Ugradna rerna se postavlja na željenu visinu i ima raznovrsne funkcije uz ventilaciju i osvetljenje. Ugradna ploča je najčešće ravan tip, bez odvojenih i vidljivih ringli. Pokreće se na pritisak tastera, jednostavno održava i odgovara svakom kuhinjskom stilu. 

Mašina za pranje sudova

Izum nešto novijeg datuma, koji ima veliku praktičnost u kuhinji, jeste mašina za pranje sudova. Pored nje se nalaze frižideri sa zamrzivačem, šporeti ili ugradni elementi, ali i sudopera. Mogu se postaviti kao samostalan element bez ugrađivanja, ili sa postupkom ugradnje. Mašina za pranje sudova koristi se za svakodnevno ili periodično tretiranje posuđa, tačnije čišćenje i održavanje. Mogu da budu potpuno nevidljive u kuhinji – ugradne, kada se zatvaraju kuhinjskim elementom od iverice, medijapana i drugog materijala. Bira se kapacitet od 6, 9 ili 12 setova posuđa, od čega zavise i dimenzije, pa tako postoje manje i veće mašine.

Bela tehnika se bira za svaku kuhinju, bez obzira na dimenzije, raspoloživ prostor i dizajn. Omogućava pripremu obroka, čuvanje, zamrzavanje i zaštitu hrane različitog tipa, kao i održavanje posuđa čistim u svakom trenutku. Ovi uređaji su vrlo automatizovani i olakšavaju funkcionisanje ljudima, jer nemaju veliku ulogu u svakodnevnim kuhinjskim rutinama. Potrebno je samo da ih redovno održavate i čistite kako bi bela tehnika imala nesmetan rad.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget