ULJE OVE BILJKE LEČI BOLJKE OD OBIČNE PREHLADE DO KANDIDIJAZE

Razvoj farmaceutske industrije umnogome je olakšao život modernog čoveka, ali isto tako, prečesta upotreba lekova može imati negativan uticaj na ljudski organizam, a naročito mikrobiom. Tako, na primer, antibiotici uništavaju mikrobiom i slabe imunitet, što može prouzrokovati kandidijazu. Kako biste izbegli negativna svojstva izloženosti antibioticima, poželjno je uključiti u lečenje alternativne, prirodne proizvode, kakvo je i ulje origana. 

Kandida u ustima je gljivična infekcija koja se često pojavljuje kod beba i male dece, a ređe kod odraslih. Simptomi u većini sličajeva nisu ozbiljni, ali umeju da budu izuzetno neprijatni.

U vašim ustima je normalno da postoji mala količina gljivica, ali se u nekim slučajevima mogu brzo razmnožiti, što dovodi do gljivične infekcije.

Jedan od uzroka je slab imunitet, stoga je kandida u ustima zastupljenija kod beba i male dece, mada se može pojaviti u svakom uzrastu. 

U nastavku teksta saznaćete više o tome kako da je prepoznate, šta je uzrokuje, da li je zarazna i kako se leči.

SIMPTOMI KANDIDE U USTIMA

U ranim fazama simptomi nisu uvek prisutni, ali sa progresijom infekcije mogu se razviti neki od sledećih:

 • bele ili žute mrlje u usnoj duplji na obrazima, jeziku, krajnicima, desnima ili usnama
 • blago krvarenje ukoliko dođe do povrede mrlja
 • bol ili peckanje u ustima, posebno tokom jela i pri gutanju
 • suva i ispucala koža u uglovima usana
 • loš ukus u ustima
 • gubitak ukusa
 • crvenilo, iritacija i bol ispod proteze

Ista gljivica koja izaziva kandidu u ustima može izazvati infekciju i u drugim delovima tela, gde je sluzokoža tanka.

UZROK

Candida albicans („bela kandida”) je najčešće odgovorna za gljivične infekcije. Normalna količina kandide podrazumeva 50% od ukupne populacije mikrobioma. Pri normalnom funkcionisanju imunog sistema, dobre bakterije kontrolišu nivo kandide i održavaju ga u balansu. Međutim, u slučaju da vam je imuni sistem narušen, usled neadekvatnog imunog odgovora dolazi do naglog umnožavanja kandide.

FAKTORI KOJI POVEĆAVAJU RIZIK OD OBOLJENJA

Kao sto je prethodno navedeno, slab imuni sistem je jedan od preduslova za razvoj infekcije. Imuni sistem mogu narušiti dugoročna upotreba antibiotika, infekcija virusom HIV, ali i neki od sledećih faktora:

 • tretmani karcinoma, uključujući hemoterapiju i terapiju zračenjem
 • leukemija
 • nekontrolisani dijabetes
 • konzumacija kortikosteroida i imunosupresivnih lekova
 • pušenje
 • antibiotici
 • nošenje proteze

KOMPLIKACIJE

Bez odgovarajuće nege, kandida može ući u krvni sistem i tako se proširiti do srca, mozga, očiju i drugih delova tela. U tom slučaju postaje invazivna ili sistemska kandidijaza.

U ekstremnim slučajevima može da dođe do sepse.

DA LI JE KANDIDA ZARAZNA?

U tradicionalnom smislu kandida nije zarazna. Može se prenositi, ali je u većini slučajeva bezopasna.

Neki od načina da se prenese infekcija kandidom jesu ljubljenje i kontakt sa drugim delovima tela.

Infekcija se može preneti na bradavice majke prilikom dojenja odojčadi sa kandidom u ustima. Simptomi kandidijaze bradavica podrazumevaju bol i nelagodu tokom dojenja, crvenilo ili iritaciju i pojavu belih mrlja. Važno je konsultovati lekara ukoliko posumnjate na kandidijazu bradavica. Lečenje obično uključuje upotrebu antimikotičkih krema ili gelova.

KAKO SE TRETIRA INFEKCIJA?

MEDICINSKI TRETMANI

Lekari obično prepisuju lokalne antimikotike koji se apliciraju direktno na kožu. Najčešće su u pitanju polieni koji napadaju i ubijaju gljivične ćelije. Antimikotici se primenjuju 4 nedelje, ali ako dođe do ponovne infekcije kandidom, preporuka je da se lekovi koriste do 6 nedelja.

Ljudima čiji je imuni sistem izložen stanjima kao što su HIV i dijabetes, preporučuju se sistemski antimikotici. Najčešće lekovi ovog tipa su azoli koji se oralno konzumiraju. Međutim, korišćenje lekova sa azolima ima svoje rizike − dugotrajnom upotrebom može se razviti rezistencija na neke sojeve Kandide što prolongira proces lečenja.

KUĆNO LEČENJE

Pored medicinskih tretmana, tokom lečenja možete primeniti neki od sledećih postupaka kućnog lečenja kanidide u ustima, a neki su sasvim jednostavni!

Ispiranje usne duplje vodom za samo 60 sekundi ima antimikotična dejstva. Ukoliko vam je dostupna, umesto vode možete koristiti i antiseptičku vodicu, odnosno tečnost za ispiranje usta. Vodice sa hlorheksidinom su se pokazale kao najefikasnije.

Prilikom konzumacije antibiotika poželjno je koristiti i probiotike koji sadrže žive mikroorganizme i tako održavaju balans mikrobioma.

Evo i spiska drugih namirnica i sredstava koji smanjuju količinu kandide u organizmu:

 • beli luk
 • ulje čajevca
 • ulje origana
 • ulje cimeta, đumbira, ruzmarina, mente ili propolis
 • ksilitol koji se nalazi u zvakaćim gumama i vodici za ispiranje usne duplje

Po dve kapi navedenih biljnih ulja treba rastvoriti u čaši vode i tako ispirati usnu duplju.

PREVENCIJA

Dobra oralna higijena može smanjiti rizik od nastanka infekcije kandidom u ustima. Preporučuje se pranje zuba i čišćenje koncem dva puta dnevno, kao i ispiranje antimikotičkom i antibakterijskom vodicom.

Proteze treba redovno čistiti rastvorom hlorheksidina ili belog sirća, a poželjno bi bilo ukloniti ih tokom noći.

Rad na imunitetu i praćenje umerenog nivoa šećera u krvi takođe pozitivno utiču na održavanje normalnog nivoa gljivice Candida albicans u mikrobiomu.

REZIME

Kandida je gljivica koja nastanjuje usnu duplju i njen disbalans može prouzrokovati infekciju. Češća je kod odojčadi i male dece, ali nije isključivo ni prisustvo kod odraslih. Ljudi čiji je imunitet slab imaju veću predispoziciju za razvijanje ove infekcije, a simptomi ne moraju odmah biti vidljivi. Infekcija u većini slučajeva nije ozbiljna, mada retko može prouzrokovati infekciju u krvotoku ili sepsu. Kandida u ustima  se može lečiti u kućnim uslovima ili medicinskim preparatima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget