Sve što treba da znate o letnjim gumama

Svi vozači znaju za letnje gume, ali šta zapravo znate o njima? Zašto treba posebno razmotriti upotrebu letnjih guma? Da li je zakonski uslov njihova upotreba? Po čemu se razlikuju od zimskih guma? Puno je pitanja, zato evo što treba da znate o letnjim gumama.

Koja je razlika između letnjih i zimskih guma?

Zimske i letnje gume razlikuju se u tri ključne stavke, a to su sadržaj gume, struktura i uzorak gaznoga sloja. Glavni razlog za upotrebu letnjih guma je taj što poboljšavaju performanse na putevima pri toplijim temperaturama. Letnje gume su dizajnirane za upotrebu na temperaturama višim od 7 ° C, dok su zimske gume bolje za rad pri temperaturama nižim od 7 ° C.

Letnje auto gume imaju čvršću smešu od gume koja pruža prijanjanje i vuču na suvim i mokrim putevima. Profili letnjih guma plići su od zimskih guma, što pomaže u preciznosti na putevima. Međutim, imaju tendenciju da se stvrdnu na temperaturama nižim od 7 ° C što dovodi do gubitka performansi.

Zimske gume su dizajnirane sa drugačijom gumenom smešom koja ostaje elastična na ovim nižim temperaturama kako bi održala prijanjanje. One takođe imaju dublje šare gazećeg sloja za poboljšanje vuče na ledu i snegu, kao i sitne žlebove koji stvaraju lamele u gaznom sloju, što pomaže širenju vode i sprečavanju proklizavanja.

Šta se dešava ako leti koristite zimske gume?

Glavno pitanje kod utorebe zimskih guma leti je to što se ugrožavaju performanse guma. Gumena smeša zimskih pneumatika znači da se brže troše na toplim i suvim putevima, što dovodi do potrebe da se brže zamene. Takođe ćete primetiti da je upravljanje i prijanjanje ugroženo u poređenju sa letnjim gumama, jer su dizajnirane uglavnom za hladne, mokre, ledene ili snežne puteve. Korišćenje zimskih guma takođe može smanjiti vašu potrošnju goriva tokom letnjih meseci.

Da li znate da u Velikoj Britaniji ne postoji zakonski zahtev da se menjaju gume sezonslo, što kod nas nije slučaj. Takođe, budite oprezni ako se uputite na evropsko putovanje; neke zemlje imaju postojanija pravila o tome koje vrste guma moraju da se koriste u zavisnosti od vremenskih uslova. Na primer, zimske gume su obavezne u Švedskoj i Finskoj tokom zimskih meseci.

Možete li koristiti letnje gume zimi?

Budući da su letnje gume dizajnirane za upotrebu na temperaturama iznad 7 ° C, neke performanse će se izgubiti ako ih koristite tokom zime. Na temperaturama ispod 7 ° C, letnja guma može da se stvrdne, što znači da gubite prijanjanje za puteve. U ledenim ili snežnim uslovima da bi doplo do kočenja letnjih guma treba više vremena, što može dovesti do opasnih situacija i nebezbednosti u saobraćaju. Stoga nije preporučljivo koristiti letnje gume zimi.

Ako se ne želite da menjate dva puta godišnje pneumatike, celosezonske gume mogu vam poslužiti, jer su dizajnirane tako da su između specijalnih letnjih i zimskih guma. Izrađene su od umerene gumene smeše koja je dizajnirana da spreči očvršćavanje na temperaturama ispod 7 ° C, što pomaže u prianjanju i performansama u hladnijim uslovima. Takođe imaju umerenu dubinu profila kako bi se obezbedio duži vek letnjih guma, pa su pouzdanija opcija od zimi u odnosu na letnje gume.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget