Sve što treba da znate o hidroizolaciji zidova

hidroizolacija

Za hidroizolaciju smo čuli toliko puta, ali većina nas tek treba da sazna šta je tačno njena funkcija, gde to treba da se uradi i koje su najbolje dostupne opcije. Zato krenimo redom.

Zašto je potrebna hidroizolacija?

Vlažnost ili curenje zidova problem je koji zadaje muke mnogim domovima. Bilo da se nalazi na plafonima u kupatilima, na zidovima povezanim s kupatilom ili čak na nekim nezgodnim mestima na drugim zidovima, sigurno ste videli velike mrlje vlage. Ponekad se pojave i pegave zelene gljivice, a boja na vašem zidu ima tendenciju da se oljušti.

Ovaj problem se posebno pogoršava tokom kišne sezone i može učiniti vaš dom depresivnim. Pritom, vlaga takođe stvara savršeno okruženje za podsticanje plesni, gljivica i bakterija, a dugoročno može imati štetne efekte po vaše zdravlje i zdravlje ukućana.

Na kojim mestima je hidroizolacija najvažnija?

Fokusna tačka hidroizolacije trebalo bi da bude kupatilo. Razlog je jednostavan. To je mesto odakle se najveći deo vode i vlage javlja tokom godine. Bilo kakvo curenje sa ovih površina može negativno uticati na susedne zidove. Međutim, ponekad je šteta nastala usled spoljnih faktora poput kiše ili se problem pojavio još pre nego što je vaše kupatilo pravilno hidroizolovano. U takvim slučajevima je odlična ideja da hidroizolujete i navlažene zidove u sobama. Zapamtite, u takvom slučaju je uvek bolje potražiti pomoć, jer je posao zahtevan i neophodno je da se valjano obavi.

Konačno, imamo i plafone koji mogu procuriti i to se obično dešava u kupatilima ako vaš krov ili kupatilo iznad poda nisu pravilno hidroizolovani. Zato je neophodno da se ovaj deo doma sredi, jer je reč o dugoročnoj uštedi i sprečavanju mnogih problema.

Koji je brz i prikladan način za zaštitu zidova?

Znamo da je zahtevno naći odlične majstore koji će pouzdano obaviti posao. Na kraju ipak ne biste želeli da sve to ponovite samo mesec dana kasnije. To se dešava u slučaju da korišćeni proizvodi nisu bili kvalitetni ili da posao nije dobro obavljen. Zbog toga se angažovanjem pouzdane kompanije može uštedeti i kada je reč o finansijskim sredstvima, ali se mogu sprečiti i novi problema mnogo problema. Da bi se pokrila različita problematična područja u kući, poželjna su tri različita rešenja za kupatilo, plafon i sobu.

Važno je da se pravilno ukloni postojeći kit sa vaših zidova i da se zaglade površine metalnom četkom. Zatim se nanosi najmanje 2 sloja hidroizolacionog rastvora koji premošćuje pukotine na zidu i stvara vrlo debeo sloj koji se odupire vodi i bilo kakvom rastu plesni. Na kraju se nanosi sloj kita, sloj tzv. prajmera i onda dolaze dva sloja odabrane zidne boje. Napokon će nekada problematičan zid ponovo izgledati kao nov!

Zašto je hidroizolacija važna?

Višak vlage na pogrešnim mestima može izazvati pustoš. Neispravna hidroizolacija može prouzrokovati porast vlage, plesni i buđi, bubrenje zidova, truljenje drveta, pa čak i strukturna oštećenja. Zbog toga na vreme treba preduzeti sve neophodne mere kako bi se sprečila pojava štetnih materija u prostoru, a samim tim i sačuvalo zdravlje ukućana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget