Šta sve treba da znate o vožnji viljuškara?

Želite da naučite kako se voze viljuškari?

Oglasa za posao ima za ovu poziciju ne samo u Srbiji, nego u inostranstvu, ali ne znate šta vas čeka? E pa mi smo vam pripremili nekoliko saveta kako biste se lakše odlučili da odete na obuku za vožnju viljušakara. Naime, danas se kod nas zapošljavaju radnici koji ne poseduju licence za ove poslove, ali u Evropi se najpre traži licenca ukoliko želite da radite na ovim pozicijama. Zato je najbolje da je na vreme obezbedite, zar ne?

A da biste pravilno upravljali viljuškarima, trebalo bi da znate kako da proverite opremu, na koji način možete da manevrišete mašinom i kako da kontrolišete teret koji prevozite.

Zašto treba redovno proveravati opremu?

Redovno proveravanje opreme važno je ne samo na poslovima koje obavlja vozač viljuškara, nego uopšte na svim sličnim poslovima. Sva oprema na viljuškaru obavezno mora redovno da se kontroliše kako biste na vreme osigurali sigurnu mašinu za operativnu upotrebu. Pregedi podrazumevaju kontrolu svih funkcija što bi značili da je formalni pregled viljuškara nešto slično tehničkom pregledu motornih vozila. Osim ovih pregleda, vozači bi trebalo da obrate pažnju i na rutinski pregled, tačnije da svoja vozila prekontrolišu i provere u skladu sa osnovnim operativnim i bezbednosnim standardima.

Kako se manevriše viljuškarem?

Vožnja viljukara pod teretom i bez tereta nije nimalo slična. Kada se natovari roba, samo vešti vozač tačno zna kako da upravlja ovom mašinom. Najizazovnije je za svakog rukovaoca da se snađe u zatvorenom prostoru i da na tom mestu manevriše vozilom. Možda zvuči lako, ali nije nimalo jednostavno, jer bez treninga, praktičnog iskustva i dobrih vozačkih veština nijedan vozač se neće tako lako snaći na maom i zatvorenom prostoru. Ali vremenom i vežbom sve postaje mnogo lakše i vozači bez opasnosti nauče da manevrišu u zatvorenim skladištima.

Kako se kontroliše teret?

Vozači koji prvi put sednu za viljuškar znaju koliko je važno da pre toga prođu obuku. Ako se na obukama nauči kako se pravilno prevozi teret sa jednog mesta na drugo, onda ni malo prostora ni zatvoreno skladište neće biti nikakav problem. Zato svi vozači koji su prošli obuku lako i sigurno postupaju sa teretom koji prevoze viljuškarem. Kroz obuku vozači uče kako se slaže i odlaže teret, kako treba pravilno balansirati teret i kako treba kontrolisati viljuške tokom vožnje.

Naizgled, veoma jednostavno, a u stvari malo je i kompleksno upravljati viljuškarem. No, spretni i umešni vozači nađu način kako da se snađu u nepredviđenim situacijama. Novi i neiskusni vozači moraju posebno da obrate pažnju na ravnotežu, jer su svi noviji viljuškari napravljeni tako da ostanu u ravnoteži kada su pod punim opterećenjem. Kada je viljuškar prazan ili preopterećen, ravnoteža automatski postane problem. Zato iskusni vozači tačno znaju kako da se izbore sa ovim problemom i na koji način treba da reaguju da ne bi došlo do prevrtanja robe ili viljuškara.

Zato se posebno ističe važnost obuke vozača, jer ako se ne vodi dovoljno računa prilikom upravljnja viljušakrem, ravnoteža lako može da postane problem i eto problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget