Šta je insulinska rezistencija i kako se otkriva?

Poremećaji resorpcije glukoze u krvi, preveliki unosi šećera, nepravilna ishrana i premalo fizičke aktivnosti dovode do ozbiljnih zdravstvenih stanja kakva je insulinska rezistenicija. Reč je o ozbiljnom zdravstvenom stanju koji je često uvod u šećernu bolest.

Glukoza je važan element i hrana naših ćelija i daje im snagu za postojanje i obavljanje funkcija. Ipak, kada dođe do disbalansa dolazi do višestrukih posledica – niti se glukoza resorbuje kako je potrebno, niti ćelije dobijaju svoju energiju.

Za praćenje nivoa šećera u krvi se koristi OGTT test, a rezultati su precizni i jasni.

Kako izgleda poremećaj resorpcije glukoze i kako nastaje insulinska rezistencija?

Ugljeni hidrati se u našem telu pretvaraju u glukozu koja se u tom obliku nalazi u krvi, ali je ćelije ne mogu upiti sve dok pankreas ne proizvede insulin koji to omogućava.

U situacijama kada se unosi prevelika količina ugljenih hidrata kao najveći uzrok, ćelije postaju rezistentne na insulin pa se on dugo nalazi u krvi, a glukoza se sporije upija. To stanje se naziva insulinska rezistencija i može biti uvod u trajni poremećaj resorpcije šećera tj. šećernu bolest.

Zbog toga je važno stanje prepoznati što pre, promeniti životne navike i uvesti lekove koji će poboljšati zdravstveno stanje.

Insulinsku rezistenciju otkriva OGTT test – cena je povoljna, a rezultati odmah gotovi

OGTT test je najpouzdaniji način za otkrivanje insulinske rezistencije. Radi se u laboratoriji, iz krvi i potpuno je bezbedan po svakog pacijenta

Lekar ga može naložiti iz brojnih razloga – poremećaja rada štitaste žlezde, preteranog gojenja, šećera koji je na graničnim vrednostima… On će naložiti i dinamiku testiranja što će dati jasnu sliku o tome kakvo je zdravstveno stanje pacijenta.

Test intolerancije na glukozu se izvodi rano ujutru, pre prvog obroka tako što se pacijentu proverava nivo šećera pre unosa glukoze i nakon tog perioda u određenim vremenskim intervalima

Pacijentu se vadi krv i utvrđuje nivo šećera pre početka analize. Zatim on pije 300ml glukoze i nakon 30min sledi ponovno vađenje krvi i analiza rezultata. 

Isto se radi nakon 60min, 90min i 120 min, a rezultati predstavljaju tačan pokazatelj više faktora. Pošto kada je u pitanju OGTT test cena je povoljna, a rezultati odmah daju jasnu sliku i upućuju dali je potrebno uključiti terapiju i koji bi to tip trebao da bude.

Na njemu se jasno vidi kretanje šećera u krvi i kretanje insulina pa se može jasno videti kakva je situacija nakon 2 sata nakon uzimanja glukoze. Ako je nivo šećera nakon 2 sata između 7,8 jedinica i 11 jedinica reč je o insulinskoj rezistenciji, koja se manifestuje i kroz visok nivo insulina koji se ne vraća na početne vrednosti.

Uradite osnovne biohemijske analize krvi i posetite endokrinologa. On će na osnovu svih parametara predložiti OGTT test cena je pristupačna i radi se u svakoj laboratoriji.

Zbog toga je jedna od prvih metoda koji se koriste pri proveri zdravstvenog stanja, a naročito za otkrivanje nepravilne resorpcije šećera u krvi. Ovako pacijenti na vreme otkrivaju promene i lakše leče stanja koja su povezana sa pred-dijabetesom ili samim dijabetesom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget