Šta izaziva neprijatan zadah iz usta i kako ga se rešiti?

Halitoza ili jednostavnije, nemedicinski rečeno, neprijatan zadah iz usta može da bude pokazatelj brojnih problema. Ono što u prvom mahu nastaje jestu manjak samopouzdanja kod osobe koja ima ovaj problem i manjak socijalnih aktivnosti i interakcija upravo zbog lošeg mirisa koji izlazi iz usta.

Važno je znati da neprijatan zadah nije isključivo pokazatelj da neko ne vodi adekvatnu higijenu usne duplje, već da ovaj simptom može da ukaže na postojanje određenih zdravstvenih problema.

Uzročnici neprijatnog zadaha

Iako nije na prvom mestu, jeste nešto na šta se prvo pomisli – loša higijena usne duplje. Naravno, neprijatan zadah iz usta se javlja i opstaje kada se zubi nedovoljno i neadekvatno peru. Pored toga, neprijatan zadah može dolaziti kao pokazatelj kvarnih zuba, te problema sa desnima.

Oboljenje paradontopatija čini da se desni povlače, formirajući male kesice koje su pogodne za razvoj mikororganizama i njihovo naseljavanje, pa su upravo oni čest uzročnik lošeg zadaha i neprijatnog zadaha koji dolazi zajedno sa paradontopatijom. Ovo je bolest desni koja se ne rešava brzo i jednostavno, pa tako ni neprijatan zadah ne treba u tom slučaju shvatiti kao nečiji nemar.

Određena hrana, poput jako začinjene, ljute hrane, namirnice poput crnog i belog luka, utiču na to da se širi neprijatan zadah iz usta i satima nakon konzumacije.

Savet je da ako ih jedete i ako vam posle toga smeta miris ili reakcija ljudi na njega, onda ne izlazite iz svog doma ili odložite jelo koje ih uključuje za neki drugi dan. Ovome se priključuje i konzumiranje cigareta i određenih vrsta pića sa jakim mirisima.

Nakupljen karijes i kamenac na zubima takođe utiču na pojavu lošeg zadaha.

Pored svega ovoga, neprijatan zadah može da bude pokazatelj infekcije grla, ždrela, kao i problema sa sistemom organa za varenje i želudačnom kiselinom. Tada neprijatan zadah nema nikakve veze sa usnom dupljom, već se miris širi iz unutrašnjosti organizma.

Oralna higijena kao najvažniji deo prevencije i lečenja

Na prvom mestu je važnost sprovođenja oralne higijene, adekvatno i redovno. Šta to podrazumeva? Osnovni deo oralne higijene predstavljaju četkica za zube i pasta, te pranje zuba najmanje dva puta dnevno ili nakon svakog obroka.

Važno je da se četkica menja na mesec do dva, jer se vremenom „kvari“ i ne dopire do svih delova zuba, ali se na njoj i nastanjuju bakterije, pa se nakon nekog vremena mogu prebaciti sa dlake četkice u organizam, na zube i slično. Pored toga, bitno je da jezik čistite čistačem, najčešće je na poleđini četkice, čime otklanjate mikroorganizme koji mogu naštetiti.

Ostatak oralne higijene predstavljaju intedentalne četkice, konac za zube, kao i tečnost za ispiranje usta. Koncem za zube svake večeri očistite prostor između zuba, dok će vam interdentalna četkica pomoći da sasvim uklonite ostatke hrane sa teško dostupnih mesta.

Na kraju, ispiranjem tečnošću za usta ubićete nepotrebne bakterije i omogućiti svež i lep miris usne duplje, budući da sve tečnosti imaju u sebi ekstrakte mente i sličnih sastojaka. Kada uvidite da neprijatan zadah nije usled nedovoljne higijene ili zdravlja zuba, obratite se lekaru kako bi ustanovio njegovo poreklo i uzrok.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget