Sok od aronije i njegova lekovita dejstva

Ako kažemo da je aronija jedna od najzdravijih biljaka nećemo mnogo pogrešiti.

A tako je zato što aronija:

 • štiti i jača imunološki sistem kod ljudi;
 • štiti srce;
 • štiti oči;
 • usporava starenje;
 • blagotvorna je za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, jer ga snižava;
 • blagotvorno deluje prilikom nepravilnog rada štitne žlezde;
 • ubrzava metabolizam, utiče na mršavljenje i poboljšava probavni sistem;
 • delotvorno pomaže u borbi sa rakom;
 • štiti od negativnih UV zraka;
 • štiti urinarni trakt;
 • ima snažna antibakterijska dejstva.

Ovakva svojstva aronija nudi zahvaljujući bogatstvu vitamina koje sadrži: A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E. Takođe sadrži minerale: cink, kalijum, mangan, fosfor, jod, kalcijum, gvožđe.

Aronija sadrži sorbitol – redak voćni šećer koji je naročito dobar za dijabetičare, koristi se kao zaslađivač i ima veliku energetsku vrednost. Aronija, specifična kao antioksidans zapravo utiče na kompletno zdravlje organizma tako što eliminiše slobodne radikale u krvotoku, organima, tkivima, očima i koži, a koji pokušavaju dovesti zdrave ćelije do mutacije.

Konzumiranje soka od aronije

Sibirska aronija ili crna aronija je najzdravija i samo jedna čaša soka od ovog voća obezbeđuje unos 21, 7 ukupnih ugljenih hidrata, 15mg natrijuma, 250 mg kalijuma i 33,3 mg kalcijuma. Sok aronije ne sadrži gluten, što znači da se može piti i prilikom određenih dijeta. Dnevno se može popiti do tri čašice ovog soka i to pola sata pre svakog obroka kako bi na taj način organizam najbolje iskoristio sve hranljive sastojke tog soka. Ova količna soka preporučuje se osobama sa oslabljenim imunitetom, sklonim prehladama i bakterijskim infekcijama. Za osobe koje nemaju ovakav problem dovoljna je i jedna čašica dnevno, isto je i sa decom. 

Sok ima blagotvoran uticaj na žuč i jetru, čime obezbeđuje pravilan rad ovih organa kao i rad hormona štitne žlezde i pankreasa.  Redovno konzumiranje soka ima antibakterijski, antidijabetički, antivirusni, antitumorni, antioksidativni, imunomodulatorski, kardioprotektivni i gastroprotektivni učinak. Ispijanjem jedne čaše ovog soka unosite navedene vitamine i minerale koji su dovoljni na dnevnom nivou, a aktivno konzumiranje ovog soka za mesec dana može učiniti značajne promene po vaš imunitet. 

Gde kupiti sok od aronije i koliko košta?

Sreća je što danas sok od aronije možemo naći u skoro svim prodavnicama, a obavezno je ima u apotekama, pijacama i u radnjama zdrave hrane. Sve više ljudi gaji aroniju u svojim baštama, a i zašto da ne, kada sa aronijom nema mnogo muke, ona može dobro podneti niske temperature i nema prirodnog neprijatelja, što znači da je ne morati prskati.

Sok od aronije nije jeftin, ali tako i treba da bude, jer je aronija skupa, a kad znamo koliko je zdrava i nije nam žao. Svakako da vi sami možete da istražujete i ustanovite gde je najjeftinija. 750 dinara za 750 ml soka je više nego odlična cena, ali najčešće je cena viša i ona se pre svega odnosi na matični, hladno ceđeni sok.

Trudili smo se da budemo kratki i jasni, kako bismo bez okolišavanja prodrli do vas i motivisali vas da što pre odete u izviđanje i počastite sebe i svoju porodicu ovim sokom, jer mislimo da su ovo (izložena lekovita dejstva) više nego dovoljni motivi za to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget