Saveti za oporavak nakon moždanog udara

Ljudski mozak ima neverovatne sposobnosti, a jedna od njih jeste I moć samozaceljivanja nakon najrazličitijih stanja, od direktnih povreda nastalih fizički pod uticajem spoljnih sila kao što je slučaj u saobraćajnim nezgodama, ali i nakon stanja poput moždanog udara.
Ova neverovatna sposobnost mozga za anatomske i funkcionalne obnove I stvaranje novih sinaptičkih veza nakon najrazličitijih poremećaja I povreda naziva se neuroplastičnost. Zahvaljujući neuroplastičnosti, mozak se oporavlja nakon najrazličitijih povreda I smanjuju se negativni nefekti nastali usled stanja kao što su ADHD, ali I multipla skleroza, Alchajmerova bolest I moždani udar o kojem će biti reč u nastavku teksta.
Dakle, neuroplastika spada u jedan od najbitnijih koncepata na koje bi trebalo da se fokusira nakon oporavka od moždanog udara, a važan deo neuroplastike jesu veštine koje se vežbaju I promene u životnom stilu koje podrazumevaju redovno uvežbavanje tih veština. Evo i koje su to veštine:

Knjige Lujze Hej

Nova iskustva I pozitivan način razmišljanja predstavljaju jedno od najosnovnijih načeka za promenu stila života u cilju oporavka nakon moždanog udara. U skladu sa tim, knjige Lujze Hej mogu da budu odličan način za pozitivne promene u načinju na koji se gleda na svet, kao I delotvoran podstrek da se pozitivne misli pretoče u dela I da se osoba koja se oporavlja pokrene kako na mentalnom, tako I na praktičnom nivou. Lujza Hej je jedna od spisateljica koja je svoje pero posvetila motivaciji konkretnim predlozima kako pojedinci imaju sposobnost da se samozacele I da maksimalno iskoriste svoje potencijale. Sami nazivi knjiga govore sami sa sebe. Neki od njih su: “Volite svoje telo”, “Moć je u vama”, “Iscelite svoje telo”, “Moć je u vama”.

Rešavanje ukrštenica

Jedan od odličnih načina za poboljšanje neuroplastičnosti jeste rešavanje ukrštenih reči. Ova naizgled jednostavna navika može u velikoj meri da utiče na oporavak nakon moždanog udara jer poboljšava koncentraciju I podrazumeva konstantnu aktivaciju I stvaranje novih sinaptičkih veza koje je jedno od osnovnih načina za poboljšanje neuroplastike.

Gajenje bašte kao način da se pokrene I steknu nove veštine

Jedan od osnovnih saveta vezanih za oporavak nakon moždanog udara jeste aktivnost. U zavisnosti od jačine udara, ta aktivnost je u početku prilično ograničena, ali je važno biti dosledan jer će se vremenom vežbanje pokazati kao jedna od najdelotvornijih terapija. Kako se aktivnost ne bi svela samo na vežbe koje umeju da budu dosadne, jedan od odličan načina da osobe na oporavku od moždanog udara promene stil života I da konstantno budu aktivne jeste da gaje sopstvenu baštu ili vrt. Bilo koji rasadnik u Beogradu ili u nekom drugom gradu može biti odlična polazna tačka za gajenje lične bašte ili vrta. Može se početi od malih stvari, poput gajenja cveća na terasi za koje je opet potrebna određena aktivnost na dnevnom nivou kako bi se to cveće održavalo, a bilo bi odlično da se vremenom ova aktivnost proširuje I da se uključi u što više različitih aktivnosti povezanih sa rasadom I proširenjem te bašte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget