Saveti za čišćenje i pranje tepiha

Originalnost i udobnost svakog enterijera najpre zavisi i od tepiha, jer ako je pravi tepih, onda je prostoriji zagarantovan dodatni komfor. Deca uzživaju dok se igraju na tepihu,  vama je lepo kada ujutru bosim nogama stanete na meki ćilim. Prijatan i topao dom, divan osećaj, zar ne?

Ali sve je to lepo dok na red ne dođe čišćenje i pranje tepiha.

Ako imate baršunaste tople čupavce ili bogate vunene tepihe važno je da ih pravilno održavate, jer se u njima može nataložiti mnogo nečistoće. Ako na pravilan način i redovno čistite tepih, produžićete mu vek, ali ćete unaprediti i zdravlje vaše kućne sredine. A tepih servis  vam uvek može biti priskočiti u pomoć, jer profesionalci svaku podnu prostirku vraćaju u život i daju joj novi sjaj i svežinu.

Najpre, uklonite prašinu!

Najviše nečistoće unosimo obućom, a ona se najpre skuplja u podnim prostirkama. Pogotovu je to slučaj sa prašinom.

Osim peska i zemlje, prašina sadrži viruse, bakterije, komadiće biljaka i insekata i ćelije kože. Polen, dlake, vlakna tekstila, ali i perje kućnih ljubimaca se mogu naći u prašini, pa udisanje prašine negativno utiče na kožna oboljenja i respiratorne organe, može da izazove alergiju, astmu, bronhijalne poremećaje i ekcem. Deca i starije osobe su posebno osetljivi, jer su uglavnom slabijeg identiteta.

A prašina šteti i podnim prostirkama, jer mikronečistoće oštećuju i grebu vlakna, a prašina utiče na boju. Nakon pranja i ribanja tepiha tepisi mogu ostati bez sjaja, a ako se nepravilno peru tekstura može da se izgubi, a tepih da deluje staro i pohabano.

Redovno održavanje, marljivo čišćenje odgovarajućim hemijskim sredstvima i pažljivo pranje podnim prostirkama će omogućiti duži vek trajanja, a vašem domu sigurnu i zdravu sredinu.

Kako redovno održavati tepihe?

Da bi se zadržala lepota tepiha i kako bi bili čisti i odisali svežinom, potrebno je pravilno i redovno održavanje podnih prostirki.

A za početak treba krenuti od usisavanja. Velika usisna snaga usisivača je od izuzetnog značaja, jer samo jaki aparati mogu ukloniti i najsitnije črstice prašine koje se skupljaju u dubini vlakana.

Za prosečnu porodicu preporučuje se dva do tri puta usisavanje nedeljno.

Održavanje tepiha, podrazumeva usisavanje dva do tri puta nedeljno, u prosečnoj porodici. A svakako se preporučuje i povremena dezinfekcija podnih prostirki. A u tome će vam pomoći tepih servis, jer će se uz specijalizovane mašine pravilno i dubinski ukloniti svaka nečistoća. Prilikom pranja tepiha sve virusr, mikrobe i nečistoću uništava visoka temperatura, a pritom ne dolazi do oštećenja vlakana, niti se tepih natapa tečnošću i pritom ne treba satima da se suši. Brzo se vraća blistav sjaj tepiha, a porodica se štiti od asmatičnih i alergijskih oboljenja.

 

Teže se održavaju čupavi tepisi, a od samog materijala zavisi da li će se lakše ili teže održavati tepih od vune, akrilnih vlakana ili pamuka.

Uprkos raširenom mišljenju, veštačka vlakna se lakše održavaju i usisavaju, a prašinu manje privlače. Na njima se fleke manje primećuju, a tepisi pravilnim usisavanjem postaju kao novi. Ipak, tepih servis je spas za ovako mekane podne prostirke. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget