Puškice, sms poruke, iznajmljivanje bežičnih bubice…

Da li ste nekada varali na testu ili ispitu, u školi, na fakultetu? Ne? Nemoguće! Statistika pokazuje da je skoro polovina učenika i studenata bar jednom pokušala da prevari na testu ili ispitu. Varanje ne znači da ne možete da naučite neki predmet, ali mnogima gradivo nie zanimljivo, neki su i lenji, pa usled nezainteresovanosti ili manjka vremena za učenje pokušavaju da nađu način kako da dobro urade test ili ispit.

Ne zna se ko je bio prva varalica i kada je prepisivanje počelo. Moglo bi se reći da je onaj koji je osmislio prepisivanje i od kojeg je sve krenulo zapravo čovek ideja, jer su njegovim putem nastavile mnoge generacije studenata i đaka. Naravno, nije da odobravano varanje na testovima i ispitima, ali sve je u rukama onoga ko poseže za marifetucima. Ako si snalažljiv i dovoljno spretan, uspećeš, ako te uhvate, slede sankcije.

U doba modernih tehnologija, studenti koriste najnovije uređaje i zahvaljujući njima su uvek ispred profesora ili nastavnika. Nove y i z generacije ili popularno milenijalci su zapravo generacija koja se naziva generacijom plačića, jer sve rešavaju palčevima. Jedan, drugi, treći klik i gotovo.

Prodor tehnologija u slušaonice i učionice bio je pitanje trenutka i vremena, a tehnologija danas je postala deo svakodnevnog studentskog života. Zbog toga su se danas ukorenile neke osnovne metode za prepisivanje i malverzacije na ispitima.

Kako prepisivati na ispitu?

Početak varanja na ispitima jesu sms poruke. Najpre su se pisali tečni odgovori i slali jedni drugima, a onda je usledio mms. Multimedijalna poruka zahtevala je sliku, a mobilni telefon morao je da ima kameru sa visokom rezolucijom. U početku su se ispitna pitanja slikala i slala drugarima, a danas se snimaju glasovi i predavanja i razmenjuju radi lakšeg učenja. Danas je i iznajmljivanje bubice za ispit i te kako popularno, pa ne čudi zašto im se ne može ući u trag. Bežične bubice za ispite ne podrazumevaju nikakve kablove niti žice, stoga iako profesor zahteva podignutu kosu, one će biti neprimetne.

Bežične bubice za ispite stavljaju se u oho, a zbog malih dimenzija gotovo su neprimetne. Profesor ih neće primetiti, jedino ako ne uloži dvostruko veći napor, a za upotrebu bežične bubice za ispite neophodan je pristup Internetu kako biste mogli da je koristite na bilo kom mestu, u bilo kojoj učionici ili slušaonici.

Osim bežične bubice za ispite danas su popularni i audio uređaji pomoću koji se audio datoteke prebacuju u mp3 plejer i onda se reprodukuju na ispitu. Slušalice se mogu staviti u rukav ili pod kapuljaču ili šal. Među studentima posebno su popularni i Ipod uređaji, jer mogu da prikazuju sike i video sadržaj koji će vam dobro doći na ispitu.

U svakom slučaju, ni najnaprednija tehnologija vam neće pomoći da položite ispit ako ne znate da se snađete i da je koristite. Budite pažljivi i obazrivi, jer ako vas rofesori uhvate u prepisivanju, slede kazne. Fakulteti imaju tačno određene kazne za prepisivanje i varanje na ispitima, a neke od njih su suspenzija od nekoliko meseci, pa do godinu i više dana zabrane izlaska na ispite. Samo pažljivo i srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget