PROLEĆNA EUFORIJA: PET PRIMERA DEKORATIVNIH BAZA ZA SAĐENJA CVEĆA

Prolećni dani i sunčevi zraci učinili su da veći deo vremena provodi na napolju, na svojim terasama i baštama uživajući u njihovim čarima. Međutim, da bi ugođaj bio potpun potrebno je da okruženje u kojem boravimo bude uredno i sređeno. 

Jedna od stvari koja je karakteristična za većinu terasa i dvorišnih ambijenata jeste cveće koje se tamo nalaze. U lepom ambijentu i mi se osećamo bolje. Zato mnogi sa posebno pažnjom pristupaju ovom zadatku i rado ga iščekuju.

Pored klasičnog sađenja cveća u saksije i žardinjere, donosimo vam još neke od primera koji mogu biti pun pogodak. 

ZAMENITE STARE SAKSIJE NOVIM

Verovatno u svojim garažama i šupama imate primerke prošlogodišnjih saksija i žardinjera koje su bile baza za vaše biljke. Ali mala promena u velični, boji i dezenu može učiniti veliku promenu u vašem osećaju. Zato probajte da farbanjem, oslikavanjem i upotrebnom kreativnih držača promenite bar malo izgled prošlogodišnjih saksija. 

Ukoliko pak nemate ideje kako da to uradite, najbolje je da kupite nove. To će sigurno učiniti da i sa novom energijom pristupite ovogodišnjoj prolećnoj sadnji. 

Vodite računa da odabere dovoljno veliku saksiju jer od toga zavisi da li će koren moći nesmetano da se razvija.

ŽARDINJERE VESELIH BOJA SU NOVI TREND

Visoko mesto na lestvici učestalosti i primene u praksi pored saksija zauzimaju i žardinjere. Njih možete obogatiti novim raznobojnim držačima ili obojiti smelijim bojama što je apsolutni hit poslednjih godina. Ako ste se pak tek odlučili za kupovinu žardinjere onda birajte vesele boje jer će sigurno učiniti vaš prostor plemenitijim. 

Žardinjere posmatrajte kako aranžman u bašti ili na terasi  koji je važan faktor u uspešnoj sadnji biljaka. Od izbora visine, dubine, širine i oblika zavisi i uspešnost gajenja. 

Najbolje je da se prilikom kupovine informište kod prodavca koje žardinjere bi bile adekvatne u odnosu na ono što u njih sadite. 

USAMLJENI PANJ ILI OSUŠENO DRVO KAO SAVRŠENA BAZA

Osim što je prirodno i što će se apsolutno uklopiti u bilo koji spoljni ambijent, dekorativno ostavlja snažan utisak. Sadnja cveća u delova stabala ili panjeve je odavno postala praksa kod mnogih domaćinstava. 

Delove stabala možete iseći i na zanimljive načine i tako dati lični pečat ovoj vrsti baze. Ukoliko imate više komada panjeva možete ih grupisati, a u njih posaditi različito bilje ili cveće, i tako napraviti prirodni aranžman u dvorištu. Za dodatni efekat možete ih i ofarbat ili ukrasiti na vama svojstven način. 

STARA BURAD, GUME I SANDUCI UZ MALO KREATIVNOSTI POSTAJU IDELANO UTOČIŠĆTE ZA BILJE I CVEĆE

Na sličan način kao sa panjevima možete napravite unikatne saksije i od gore pomenutih delova. Sigurno ste viđali po dvorištima prijatelja i rođaka automobilske gume u koje su posađene razne biljke. Ovo je odličan krativan način da se promeni standardna forma. 

Na internetu i u časopisima možete naći more ideja kako da transformišete gume u neobične podloge i aranžmane za sadnju cveća. Možete ih ređati po dvorištu pojedinačno, ili da ih grupišete, a možete ih okačiti i na zidove. 

STARA OPREMA, NAMEŠTAJ I BICIKL KAO ODLIČNA PODLOGA ZA DEKORATIVNE ARANŽMANE

Odlična i praktična ideja može biti i pravljenje mini bašte u starim dotrajalim baštenskim kolicima. U zavisnosti od vaše želje i kreativnosti ovi komadi dobiće jednu potpunu novu svrhu. Dajte sebi slobodu i budite smeli da napavite neobične kombinacije koje će izazvati divljenje kod svakog posetioca. A centralno mesto može zauzeti stari bicikl koji ste obojili u zlatnu ili srebrnu boju i na njega stavili raznobojno cveće. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget