Prevencija, pre svega!

Danima vas boli zub, a vi čekate i nikako da odete kod zubara? Mnogi čekaju poslednji trenutak i stanje u kojem više ne mogu da izdrže bolove, pa tek odlaze kod stomatologa kako bi se rešili muka. Da li vam je palo na pamet da ste možda preventivnim pregledima mogli da sprečite mnoge komplikacije i ujedno imate zdrave zube u vilici?

U Srbiji se prema nekim istraživanjima pokazalo da tek treićina stanovništva redovno odlazi kod stomatologa na stomatološke preglede, a da su mlađi aktivniji kada je pregled zuba u pitanju.

Ne iznenađuje podatak da su mlađi savesniji, jer žele da imaju blistav i lep osmeh, dok se starjiji vode politikom da će ugraditi nove zube. Posavetovati se sa stomatologom oko nadogradnje zuba, a nekima su zubni implanti potrebni, pa se u dogovoru sa svojim lekarom odlučuju za ovu intervenciju. Treba znati da su zubni implanti veoma zahtevna intervencija i da se očekuje ne samo strpljenje kod pacijenata, već i kod lekara, jer nije jednostavno potpuno napraviti novi koren i zub u vilici koji bi trebalo dugo da traje.

Šta su zubni implanti?

Neko se vodi mišlju da nije to nimalo komplikovano i da za novac koji plate neće imati problema. Međutim, šta su zubni implanti? Zubni imaplanti podrazumevaju veštački koren koji se ugrađuje u samu viličnu kost i na koji se nadograđuje krunica zuba. Takođe, treba napomenuti da su zubni implanti odlično rešenje kada u vilici nedostaje neki zub, pa čak i ako nemate dva – tri zuba. Naime, zubni implanti koriste se i kod pacijenata koji nemaju nijedan zub u vilici, pa se zato smatraju efikasnim rešenjem za ovakve probleme.

Da bi se zubni implanti odlično prilagodili i ugradili u vilicu, proces njihove ugradnje se odvija u dve faze, jer nije moguće istovremeno ugraditi zubni implant, a zatim odmah nadograditi zubnu krunicu. Neophodno je da prođe tri meseca kako bi se dalje nadogradio zub. Imajući u vidu napredak tehnologije i usavršavanje procesa popravke, nadogradnje i ugrađivanja zuba i samih vilica, kada su zubni imaplanti u pitanju danas je to postao rutinski proces koji se veoma uspešno usavršava.

Što pre, to bolje!

Ako se još uvek predomišljate da li da započnete sređivanje zuba u vilici i preračunavate se koliko će to otprilike koštati, ne bi bilo loše da se raspitate koji bi lekari mogli da vam pomogu. Svakako se savetujete da nađete nekog doktora po preporuci, jer je važno da vam već neki zadovoljni pacijent prenese svoje iskustvo. Ako pak niste pri novcu, a želeli biste da vam proveren lekar sredi zube, onda se najpre raspitajte o tome koje su cene u odnosu na intervencije, porazgovarajte sa svojim lekarom o tome koliko bi vam novca bilo potrebno ako se odlučite da čitavu vilicu renovirate i koliko vremena zahteva cela intervencija. Važno je da, ako se odlučite na ugradnju zubnih implanta ili na sređivanje svih zuba, ceo proces završite odjednom, jer će onda vaš lekar moći da prati razvoj situacije, spreči neke komplikacije i vama olakša u čitavoj ovoj priči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget