Pažljivo birajte slatkiše za vaše mališane

Iako se većina dece danas obraduje kada vidi ili dobije neki slatkiš, roditelji bi trebalo da budu na oprezu kada je u pitanju odabir adekvatnih poslastica za svoje mališane kako bi im omogućili zdravo sazrevanje i rast.

Naime, većina slatkiša na tržištu danas sadrži zasićene šećere koji su veoma štetni po decu, a pri tom ne pripadaju grupi hranljivih namirnica, pa ih je potrebno konzumirati sa opreznošću. Posebno zabrinjava činjenica što roditelji dozvoljavaju deci da konzumiraju slatkiše pre obroka, koji deca zatim preskoče, ili ih nagrađuju tako što im dozvoljavaju da jedu više slatkiša.

Zbog toga je važno od malih nogu naučiti svoje mališane pravilnom režimu ishrane, kako u kasnijem periodu života ne bi imala problema sa gojaznošću i raznim bolestima poput dijabetesa i kardivaskularnih oboljenja.

Pored toga, poznato je da namirnice koje sadrže šećer loše utiču na zube, pa većina dece ima problema sa karijesom.

Da bi se izbegli svi ovi problemi, deci bi trebalo ograničiti unos slatkiša i svesti ih na one najzdravije. Ako na primer detetu dajete mlečnu čokoladu, nutricionisti smatraju da ne bi trebalo da pojedu više od 50 g dnevno, s obzirom da preporučena doza unosa šećera u toku dana iznosi 90 g, s tim što je se ta količina odnosi i na šećer koji unosimo kroz ishranu.

Takođe, deca bi trebalo da se bave i nekim fizičkim aktivnostima, kako bi sagoreli kalorije koje unose u organizam tokom dana i kako ne bi imala problema sa viškom kilograma.

Isto tako, prilikom organizacije rođendana budite obazrivi i pažljivi kada birate ketering. Kombinujte ono što deca vole i ono što je zdravo za njih.

Koji su to „zdravi“ slatkiši?

Postoji mnoštvo slatkih namirnica koje su itekako zdrave i koje mogu poslužiti kao dobra zamena za čokolade, grickalice i razne druge nezdrave poslastice koje se nalaze u rafovima u prodavnicama.

Naravno, voće je jedno od njih. Bilo da ga konzumirate u vidu ceđenog soka, kompota, i sl.voće je bogato vitaminima koji su važni za zdrav organizam i jak imunitet, pa se najčešće  preporučuje u obliku užine između obroka. S obzirom da voće sadrži šećer, nema potrebe za uzimanjem slatkiša.

Puding je takođe jedna od odličnih poslastica kako za decu, tako i za odrasle kojim možete zadovoljiti svoju dnevnu potrebu za slatkišima. S obzirom da sadrži malo kalorija, možete ga pripremati na razne načine, u kombinaciji sa voćem ili štanglom crne čokolade.

Med se takođe preporučuje kao odlična alternativa. Ako ga ujutru namažete za doručak preko putera, sprečićete anemiju kod dece i obezbediti im potrebnu energiju za predstojeći dan.

Razne namirnice poput keksa napravljenog od integralnog brašna, orašasti plodovi (kao što su bademi, orasi, lešnici) su izuzetno zdrave namirnice koje deci treba uvrstiti u ishranu.

Ipak, nekada možete da prekršite ova pravila, i detetu dopustite da pojede svoj omiljeni slatkiš ili parče svoje rođendanske torte i svojih drugova. Bitno je samo ne preterivati sa unosom šećera u organizam preko dana, već se pridržavati njegove dozvoljene količine.

Ono što treba da znate je da ni zdrave slatkiše ne bi trebalo konzumirati u velikim količinama posebno kada su deca u pitanju. Nutricionisti savetuju da slatkiše posebno treba izbegavati uveče i tokom noći.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget