Osnovni alati za svakodnevne kućne popravke

Za neke sitne kućne popravke nije vam potrebno specijalno znanje i veštine, to je nešto što se lako uči i samo vam može biti korisno. Uvek je najbolje znati da možete da se oslonite na sebe. Naravno morate i da znate da postoje i popravke određenih uređaja u koje ne biste trebalo da se upuštate, jer jednostavno, jedan pogrešan potez može da vam ugrozi život. Za takve stvari ipak treba pozvati majstora koji ima profesionalni alat i koji će to na najbezbedniji mogući način rešiti. Ipak, dobro je da u svom stanu ili kući imate određene vrste alata, koji vam mogu poslužiti kao „prva pomoć“ kada dođe do nekog sitnog kvara.

Jedan od najvažnijih – baterijska lampa

Iako vam se možda na prvi pogled čini da ovo i nije baš alat koji je izuzetno potreban u svakoj kući, ali zapravo je jako potreban. Svaka kuća bi trebalo da je ima. Pre svega je bitna u situacijama kada uveče dođe do nestanka struje. Ona će najbolje i najbrže osvetliti stan i pomoći vam da nađete određene sveće ili sve ono što vam treba kako biste intervenisali ili potražili pomoć. Iako sada i mobilni telefoni imaju tu opciju „baterijske lampe„, imajte u vidu da to nije ni približno kao baterijska lampa, što je i logično jer je to jedina njena funkcija. Takođe, vrlo vam je važna baterijska lampa ukoliko dođe do nekih kvarova ili problema na nekim nepristupačnim mestima, onda će vam biti potrebno da osvetlite taj deo.

Šrafciger – deo obaveznog alata

Odvijač ili šrafciger predstavlja deo obaveznog alata. Odvijanje eksera, šrafofa je nemoguće bez šrafcigera ili odvijača. Ukoliko dođe do kvara na nekom uređaju kućnom i ukoliko poželite da vidite u čemu je problem, verovatno će vam biti potrebam šrafciger kako biste to i odvili i proverili. Takođe, na primer često se dešava da dođe do kvara mašine za veš, odnosno njenog filtera. Na nekim mašinama imate šrafofe i potrebno ih je skinuti kako biste očistili filter. Bez ovog alata to je nemoguće.

Čekić i klešta

Čekić i klešta imaju višenamensku upotrebu i veoma su koristan alat. I vrlo su jednostavni za korišćenje, kao i prethodni spomenuti alati. Jednostavno koliko god mislili da vama nisu potrebni alati i da ćete se možda uvek obraćati majstorima za pomoć, postoje stvari koje zahtevaju hitnije intervencije,a pritom su jednostavne za odraditi, tako da vam savetujemo da za svaki slučaj u svom stanu ili kući imate ove alate, a ukoliko bude potrebe za korišćenjem sigurno je da ćete se snaći.

Skalpel i izolir traka

Za neke stvari od makaza je bolje koristiti skalpel. Za sečenje različitih vrsta predmeta, kartona, kablova, papira i slično. U ovom slučaju biće jednostavnije da koristite skalpel. Kada je u pitanju izolir traka ona može biti korisna kada dođe do nekih električnih kvarova, mada vam u tom slučaju ipak savetujemo da taj posao prepustite električarima. Sa druge strane, izolir traku možete koristiti kao privremeno rešenje za vodoinstalaterske probleme, da zatvorite, odnosno zalepite neke delove koji cure, dok ne dođe majstor.

Jednostavnije – kutija sa osnovnim alatom

Kako ne biste posebno razmišljali šta vam je sve potrebno, najbolje bi bilo da kupite kutiju koja sadrži različite vrste alata. To su alati koji vam mogu biti korisni i koji su vrlo jednostavni za korišćenje. Ukoliko kupujete u radnjama ove alate, onda bi trebalo da se konsultujete sa prodavcem i da ga zamolite da vam objasni kako se koriste neki alati ukoliko niste sigurni. Na taj način najlakše ćete se obezbediti za sve kućne popravke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget