Nekoliko važnih informacija o jednom od najčešćih oboljenja oka – katarakti

operacija katarakte

Zaustavite zamućenost vida, oslobodite se muka i progledajte, savremena hirurgija je uznapredovala toliko da već za desetak minuta koliko traje operacija katarakte može poboljšati vid i rešiti se katarakte vraćanjem blistavosti i oštrine.

Katarakta se drugačije zove siva mrena i ona je česti problem kod osoba starijih od 65 godina, i to je takozvana staračka katarakta. A radi se zapravo o zamućenju očnog sočiva koje oslabljuje čoveku vid, malo po malo ali nezaustavljivo.

Odluka da uradite hiruršku intervenciju i rešite se katarakte je jedna od pametnijih odluka, a često ona bude i nužda zato ne treba čekati previše jer je svakako bolje uraditi je što pre. Pored toga, to će biti pametna odluka i zbog toga što je ovo jedna od najuspešnijih operacija, sastoji su u uklanjanju katarakte i ugradnje novog sočiva. Praktično je bezbolna i sa vrlo retkim komplikacijama.

Simptomi katarakte

Već smo spomenuli da je jedan od simptoma katarakte zamućenost vida, pored ovog simptoma tu su i simptomi kao rasipanje svetla, osećaj kao da se gleda kroz prljavo staklo, pa tako osobe koje nose naočare imaju potrebu da ih stalno menjaju jer misle da su im loša i prljava stakla. A te simptome nikako ne treba zanemarivati već otići kod lekara i pripremati se za operaciju, nemojte da vas iznenadi cena operacije katarakte, jer je nešto viša nego inače.

Kada je vreme za operaciju katarakte?

Ranijih godina, skidanje katarakte radilo se tek kada je osoba vrlo blizu gubitka vida ili čak kada u potpunosti izgubi vid. Danas su se stvari promenile i katarakta se operiše u tom početnom stadijumu, a naročito ukoliko postoje još neke bolesti. Uklanjanje katarakte utiče povoljno i na dioptriju pa tako osobe koje nose naočare na ovaj način se rešavaju i dioptrije.

Da li se radi o bolnoj intervenciji?

Naveli smo već da operacija traje nekih desetak minuta. Operacija se radi u anesteziji tako što se ubace kapi u oko koje je spremno za intervenciju, na taj način se širi zenica, a pacijent ne oseća bol, iako može da čuje sve oko sebe i komunicira sa lekarom. Operacija se vrši tako što se usisava putem milimetarskog reza sočivo koje je zamagljeno, a zamenjuje novim veštačkim.

Poboljšanje će pacijent osetiti već dan nakon operacije, kontrola je najčešće sutradan, a ostale kako lekar bude prepisivao. Potrebno je oko mesec dana da oko u potpunosti zaraste i oporavi se, kao terapije je ukapavanje određenih kapi za oči. Međutim, treba biti vrlo oprezan u tim trenucima, ne sme se dizati nikakav težak teret, oko se ne sme povrediti ni na koji način i jedno obično trljanje očiju može biti veoma loše. Pacijentima je zapravo najteži pripaziti na svoje oči u tom periodu zarašćivanja, mora se sve raditi sa ozbiljnom opreznošću.

Da li se operisana katarakta vraća s godinama?

Jednom operisana katarakta se ne vraća, ali može se desiti da se kod nekih pacijenata javi sekundarna katarakta, koja se odlikuje blagim zamućenjem vida, ona se uklanja laserom i takođe je bezbolna i proces uklanja je jednostavan i ne traje dugo, svega nekoliko minuta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget