Mleko za bebe – vrste mlečnih formula i kako odabrati odgovarajuću?

Najbolje mleko za bebe je majčino mleko. Ova činjenica je svima poznata i nema bolje formule za rast i razvoj bebe od majčinog mleka. Međutim, nisu sve mame u mogućnosti da doje svoje bebe. Razlozi za to mogu biti različiti a adekvatna zamena je adaptirano mleko.

Adaptirano mleko za bebe ili mlečna formula uglavnom se pravi od kravljeg mleka tretiranog u posebnom postupku i prilagođeno uzrastu mališana. Sadrži sve hranjive materije koje su potrebne za pravilan rast i razvoj bebe.

Na tržištu je dostupno adaptirano mleko za bebe različitih proizvođača. Najčešće dolazi u obliku praškaste formule koje sa se priprema sa vodom ili u tečnom obliku kao formula koja je već spremna za hranjenje. Ova druga opcija je skuplja i obično se mora odmah iskoristiti. 

 

Vrste mlečnih formula

Postoje različite vrste mleka za bebe u obliku adaptirane mlečne formule. Zavisno od proizvođača postoje formule za novorođenčad, za uzrast od 1 do 3 ili 6 meseci, za starije bebe, odnosno uzrast od 6 meseci do 1 godine. 

Takođe, neki proizvođači nude mlečne formule za prevremeno rođene bebe a tu su i vrste adaptiranog mleka za bebe koje su netolerantne na laktozu ili alergične na kravlje mleko. Zatim imamo formule posebno dizajnirane za poboljšanje imuniteta, protiv grčeva ili pojačan apetit.

Najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom koju vrstu mlečne formule da izaberete. Međutim, to ne znači da će vaša beba „lepo“ prihvatiti ponuđenu formulu. Slobodno, u dogovoru sa svojim pedijatrom izaberite i nekoliko rezervnih opcija.

Na našem tržištu najčešće se koriste Hipp, Humana, Bebelac, Milupa, Novalac, Impamil i Nestl mlečne formule.

Roditelji koji su svoju stariju decu hranili određenom mlečnom formulom, obično tu formulu koriste i za ishranu novorođene dece, ali može se desiti da bebi ta formula ne prija. Prihvatanje mlečne formule može se pratiti na osnovu ponašanja bebe, njenog apetita, stolice i slično. 

 

Prvo mleko za bebe

Za odojčad se koristi prva mlečna formula za bebe. Ono sadrži kazein (protein obranog kravljeg mleka) i surutku koja je lakša za varanje. Ovu vrstu adaptiranog mleka, beba može piti i do 6 meseci (uz uvođenje čvrste hrane), pa čak i tokom cele prve godine odrastanja.

Stručnjaci ističu da nema suštinske razlike između ove mlečne formule i formule za stariji uzrast (od 3 ili 6 meseci). Jedina razlika je što u skladu sa svojim uzrastom dete pije i veću količinu mleka.

 

Nakon prve godine, dete može piti pasterizovano kravlje, ovčije ili kozije mleko. Za decu se preporučuje da to bude punomasno mleko. Naravno sa količinom ne treba preterivati. Pedijatar će vas posavetovati koje količine prirodnog mleka su optimalne za vaše dete.  

 

Posebno dizajnirane mlečne formule

  • Kozije mleko kao mleko za bebe proizvodi se po istim nutritivnim standardima kao i formula od kravljeg mleka. Nije zamena za kravlje mleko ukoliko je beba alergična na njega jer su proteini kravljeg i kozijeg mleka slični. 
  • Pojačana mlečna formula (za gladne bebe) sadrži više kazeina nego surutke, stoga se ističe kao formula za bebe koje imaju pojačan apetit. Međutim, nema validnih dokaza da su bebe mirnije ili duže spavaju ako se hrane ovim mlekom. 
  • Mlečna formula protiv refluksa (vraćanja mleka) pogodna je za bebe kod kojih dolazi do vraćanja mleka u usta u pojačanom obimu, uključujući i povraćanje. Ovu vrstu mleka treba davati bebi samo uz preporuku pedijatra. 
  • Adaptirano mleko za bebe protiv grčeva i zatvora sadrži delimično razgrađene proteine kravljeg mleka koji olakšavaju varenje, čime se ublažavaju grčevi i zatvor. 
  • Mlečna formula bez laktoze koristi se samo pod medicinskim nadzorom kod beba koje su netolerantne na laktozu. Simptomi mogu biti dijareja, bol u stomaku, gasovi i nadimanje. Pije se na preporuku pedijatra. 
  • Hipoalergena formula koristi se ukoliko je kod bebe utvrđena alergija na kravlje mleko. U pitanju je formula sa potpuno razgrađenim proteinima.  

Postoje i druge adaptirane mlečne formule kao što su formule sa žitaricama, formule od sojinog mleka, formule za stariju decu. Međutim, ni jednu vrstu adaptiranog mleka za bebe ne treba koristiti bez prethodne konsultacije sa pedijatrom. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget