Kućni aparat za kafu- kako izabrati profesionalno, a jednostavno?

Veliki broj ljudi ne može zamisliti početak dana bez šolje kafe. To je ritual koji uživaoci ovog napitka opisuju kao gotovo spiritualno iskustvo. Kafa je kroz vekove postala najpopularniji napitak na planeti. Osim istinski hedonističkog aspekta, brojne naučne studije konstantno dokazuju nove načine na koje ovaj napitak povoljno utiče na zdravlje. Upravo zbog toga, kvalitetna šoljica kafe postala je mitološki ideal koji će većina ljuditelja potražiti u obližnjem kafiću. Ipak, razvoj tehnologije zadnjih decenija omogućava najširem krugu ljudi da taj profesionalno pripremljen i savršeno balansiran gutljaj najkvalitetnije kafe dobiju i u svojoj kuhinji. 

Odabir kućnog aparata za kavu nije jednostavan i brz proces. Samim tim što predstavlja ulaganje u čisto uživanje, neophodno je da idealni aparat za kafu zadovolji nekoliko kriterijuma, kako bi potpuno odgovorio očekivanjima koje korisnik ima od ovakvog proizvoda.

Šta je idealna šoljica kafe?

Veliki izbor aparata za kavu donosi sa sobom i različite vrste napitaka za koje su pojedini uređaju specijalizovani. Kada se radi o esspreso kafi, za savršeni gutljaj napitka punog ukusa idealno bi bilo da aparat poseduje funkciju maksimiziranja ukusa i već ugrađena sečiva mlina koja će zrna kafe savršeno samleti. Sitnije samlevena zrna oslobađaju intenzivniji i bogatiji ukus. Takođe, funkcije koje korisniku omogućavaju da kontroliše količinu vode su jako korisne kod prilagođavanja ukusa i jačine svake šoljice trenutnim željama korisnika. U tom smislu, većina aparata za kavu dolazi i sa opcijama pripremanja napitaka od kafe sa dodatkom mleka, poput late-a, kapućina ili makiata. 

Idealan aparat za kafu je jednostavan za upotrebu

Uopšteno, aparati za kafu se mogu podeliti na automatske i poluautomatske. Razliku između ove dve vrste aparata čini par dodatnih koraka pri pripremi napitaka. Naime, automatski aparati imaju ugrađen mlin za kafu i do savršene šoljice esspresa ili nekog drugog napitka korisnik dolazi jednostavnim pritiskom jednog dugmeta. Poluautomatski aparat za kafu zahteva da zrna budu prethodno samlevena u posebnom mlinu. Bez obzira na vrstu aparata, za kvalitet kafe je neophodan jak pritisak vode, odnosno vodene pare koja deluje na zrna, kapsule ili filter vrećice. Jačina pare određuje gustinu i kvalitet pene kod mlečnih napitaka. Takođe, na tržištu se mogu pronaći aparati koji pripremaju dve šoljice odjednom, što može znatno skratiti postupak pripreme, a bez kompromisa kada se radi o kvalitetu. 

Cena je bitna, ali ne i presudna

Aparat za kafu se ne može smatrati jeftinim delom kuhinjske opreme, ali će uživaoci svedočiti da je nezamenljiv i odgovoran za mnoga srećna jutra i uspešno započete dane. Prilikom kupovine ovih aparata, mnogi korisnici se brzo uvere da viša cena ne znači nužno i veći kvalitet. Veliki broj brendova nude slične funkcije po priično različitim cenama. Siguran kriterijum koji će pomoći kupcima da svoj novac ulože u najkvalititniji aparat za kafu, tako da on odgovara i potrebama i budžetu kojim raspolažu, jeste već pomenuta jačina pritiska koji aparat proizvodi. Naravno, sve dodatne funkcije i mogućnost pripremanja većeg broja napitaka će dalje uticati na cenu. Najzad, ukoliko aparat koristi specijalne kapsule ili filter vrećice, to će dodatno povećati troškove njegovog korišćenja na duže staze. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget