Ko su ljubomorne osobe i zašto se tako ponašaju

Verovatno ste čuli da mala ljubomorna nije strašna i da ona zapravo pokazuje da ste zaljubljeni i da volite nekoga? Pa da li je baš tako.

Poznajte sigurno i one osobe koje žive u prilično skladnoj zajednici i koje kažu da nisu ljubomorne, a čak niti jednim svojim gestom ili ponašanjem to nisu pokazali. Stvar je tome što te osobe zaista nisu ljubomorne, ne morate mislite da se pretvaraju. Te osobe sigurno mnogo lakše žive same sa sobom, jer nemaju stalan osećaj da će ih neko izdatiti ili povrediti. Sa druge strane ljubomornim osobama niti malo nije lako i vrlo često one ne mogu da kontrolišu svoju ljubomoru.

Ljubomorne osobe su često veoma nesigurne

Ljubomorne osobe su izrazito nesigurne u sebe, osećaju strah da će biti ostavljene. Nesigurne su u svoje odluke, ali su nesigurne i u druge ljude. Sumnjaju naravno u partnera stalno, sve ostale osobe koje se kreću oko partnera doživljavaju kao svoje suparnike. Naravno, osvetoljubivost je sastavna osobina svih ljubomornih osoba. Ljubomorne osobe su stalno u nekom stanju pripravnosti i pripremaju se da prevare svog parntera ili partnerku, samo zato što sumnjaju u njih. Oni će se često svetiti i za neke stvari koje su umislili u svojoj glavi.

Ne cene dovoljno sebe

Ljubomorne osobe često imaju vrlo loše mišljenje o sebi, ne poštuju sebe. Sa druge strane njihov partner im se čini kao idealna osoba, savršena i prestravljeni su kada pomisle da mogu da izgube parntera. Kada ljubomorna osoba ne ceni sebe, onda to samo znači postaje zavisna od druge osobe. I to predstavlja problem, jer se u vezi oseća vrlo nelagodno.

Imaju izraženu potrebu da kontrolišu druge

Ljubomorna osobe želi da kontorliše sve, želi da ima kontrolu nad svima, a posebno nad partnerom. I tu nastaje problem. Proverava njen telefon, proverava gde se osoba kreće, šta radi, sa kim izlazi, da li izlazi, sa kim razgovara na poslu, sa kim je u kontaktu. Ljubomornoj osobi to nije dovoljno da stalno provera svog partnera ili partnerku gde je i šta radi, pokušava na razne načine  da sazna šta radi ona ili on. Zato angažuje prijatelje da joj kažu ako negde vide njihovog parntera ili partnerku. Takođe, oni se odlučuju čak i da prisluškuju svoj partnera. Naime iznajmljuju prisluškivače i tako pokušavaju da saznaju šta njihovi partneri pričaju kada nisu sa njima, sa kim pričaju. Proveravaju da li su ih slagali gde su krenuli, sa kim i slično. Ako i ništa ne saznaju oni i dalje ostaju opsesivni i tragaju uvek za nečim što će pronaći i samo traže način da optuže partnera.

Misle samo na sebe

Ove osobe često misle samo na sebe, zanemaruju osećanja drugih, a posebno voljene osobe. Dakle u tom trenutku osoba totalno obesmišljava postojanje druge osobe, jer ne ceni njena ili njegova osećanja. I tu nastaje problem. Ta veza postaje opterećenje, postaje mučenje i za jednu i drugu osobu. To može tako da traje i godinama, ali dobro razmislite da li vi želite da ostanete u vezi sa ljubomornom osobom i da li vi želite da ostane ljubomorni, ukoliko ste primetili neki od simptoma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget