Kako sačuvati stan od provalnika

Iako obijanja stanova ima stalno, najveći procenat obijanja odvija se tokom letnjih meseci. Godišnji odmori su lepa prilika provalnicima da dodju do novca i dragocenosti. Najčešće stanove obijaju provalnici amateri. S obzirom da su to uglavnom narkomani, oni obično uzimaju novac, nakit ili tehniku (tv, muzičke linije, laptove, zvučnike.. ).

Njima je novac potreban odmah tako da oni uzimaju stvare koje odmah i prodaju. Profesionalni lopovi kradu i stvari koje je teže prodati (umetnine i slike) jer imaju svoje kanale i načine. Profesionalne lopove je zato teže i uhvatiti.  

Ne postoji nijedan način koji će vas sto posto osigurati od provalnika. Ali vodeći računa o nekim stvarima možemo se bolje zaštiti. S obzirom da nisu svi u mogućnosti da ugrade alarm u svoj stan ili kuću, daćemo vam nekoliko saveta kako da bolje osigurate svoju nekretninu. 

Sigurnosna vrata i prozori

Prozori i vrata treba da budu zatvoreni kada izlazite iz stana ili kuće. Takodje, ne zaboravite da zatvorite vrata od balkona. Ako živite u prizemlju postavite rešetke na prozore, iako vam to estetski možda neće biti idealno ali povećava bezbednost. Roletne nemojte spuštati do kraja kada odlazite na neki duži put jer po tome lopovi mogu da pretpostave da niste tu. 

Ako ste u prilici postavite sigurnosna vrata i kvalitetnu bravu. Više o sigurnosnim vratima možete da pročitate ovde. Vodite računa da brava ne viri van ravni vrata jer provalnici tada mogu lako da polome cilindar. Radi bolje sigurnosti možete staviti i nekoliko brava. Verovatno ne postoji brava koju vešt provalnik neće otvoriti ali ako ih je više trebaće mu više vremena pa možda i odustane da ne bio vidjen tokom obijanja. Pored sigurnosnih vrata bitno je i da zaključavate sobna vrata. Mnogi se opuste pa ne zaključavaju vrata kad su kod kuće ili kada izadju do komšije po šoljicu ulja. Kada ste kod kuće i slušate glasnu muziku ili usisavate obavezno se zaključajte.  Iskusnim lopovima je potrebno malo vaše nepažnje i par minuta da udju i odnesu dragocenosti. Česta greška je i ostavljanje ključa na “tajnom” mestu kao što je saksija ili otirač. Čak iako imate psa kao kućnog ljubimca koji vas obaveštava lajanjem na prisustvo nekoga ispred vrata, zaključavajte ih, jer ima i nasilnih provalnika koji se neće suzdržati da nereaguje agresivno ako ispred sebe vidi odjednom psa koji laje i reži na njega. 

Društvene mreže

U vreme kada su društvene mreže izuzetno popularne, mnogi vole da stavljaju slike sa odmora i objavljuju gde se nalaze čime obaveštavaju ne samo svoje prijatelje već i lopove da im je stan prazan. Potrudite se da ne objavljujete na društvenim mrežama i prilikom razgovora mobilnim telefonom na javnim mestima (autobus, ulica,..) kada i gde putujete.  

Zamolite komšije da obilaze stan 

Dok ste na letovanju ostavite ključ od stana komšiji s kojim ste u dobrim odnosima. Zamolite ga da povremeno obilazi vaš stan. Zamolite ga da s vremena na vreme isprazni vaše poštansko sanduče, podigne i spusti roletne u stanu, upali uveče svetlo ili televizor, zalije cveće ako ga imate. Možete nabaviti i pametno osvetljenje uz pomoć kojega ćete sami paliti svetlo bez obzira na udaljenost. Važno je da deluje da u stanu ima nekog i da se ne zna kada će stan biti prazan (izbegavati  paljenje svaki dan u isto vreme). 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget