Kako pronaći veći životni prostor u današnjem haotičnom vremenu inflacije

Porodica ulazi u novi stan

Želja za preseljenjem u veći dom najčešće dolazi iz preke potrebe usled proširenja porodice i manjka privatnosti i prostora, ali nekada i kao posledica boljih materijalnih prilika. Kupovina nekretnine zahtevan je i višeslojan proces, a posebno je izazovan u periodu inflacije.

Konstantne promene na tržištu i nemogućnost da predvidimo na koji način se kreću cene kvadrata, dodatno otežava donošenje odluke o kupovini većeg stana. Sa druge strane, mnogi smatraju da će kupovinom nekretnine sačuvati novac i sprečiti ga od galopirajuće inflacije, stoga se i odlučuju na ovakav vid investicije.

Ukoliko ste osetili potrebu za preseljenjem u veći životni prostor, važno je da se detaljno informišete o aktuelnoj situaciji na tržištu, i o najpovoljnijim opcijama stambenog kredita. Ne donosite ishitrene odluke, jer kupovina nekretnine zahteva vreme, posvećenost i strpljenje. 

Uticaj inflacije na cene kvadrata

Svedoci smo rasta cena u gotovo svim segmentima i industrijama, pa tako ni tržište nekretnina nije zaobišlo ovo globalno poskupljenje. Jedan od glavnih razloga porasta cena kvadrata, jeste pre svega poskupljenje građevinskog materijala.

Ono je uticalo na trenutne cene novogradnje, a zbog nivelacije tržišta, došlo je i do promene cena starogradnje. Kada je reč o iznajmljivanju stanova, situacija nije mnogo drugačija, pa tako i na ovom polju imamo primetan rast cena. U nekim većim gradovima, danas ćete morati da izdvojite gotovo duplo više novca u odnosu na period od pre dve ili tri godine.

Izrada finansijskog plana

Budući da je novac presudan faktor za kupovinu nekretnine, neophodno je dobro sagledati trenutnu finansijsku situaciju pre nego što donesete odluku o prelasku u veći prostor. Stavite na papir vaše mesečne prihode i rashode, zatim uzmite u obzir nekretninu koju već posedujete. Postoji mogućnost da je prodate i dobijeni novac uložite u drugi dom, ili da je jednostavno izdajete i na taj način imate siguran mesečni prihod.

Kao najčešće rešenje javlja se podizanje stambenog kredita, stoga bi trebalo da se raspitate o najpovoljnijim opcijama i obezbedite stabilna primanja, kako biste mogli da izmirite sve obaveze prema banci. Pronalazak poslovnog angažmana može dopuniti vaš budžet, a mnogi praktikuju i boravak u roditeljskoj kući kao jedan od načina uštede novca.

Fleksibilnost prilikom pretrage

Kada ste konačno odredili vaš budžet i došli do okvirne cifre, predstoji najizazovniji period procesa, a to je pretraga raspoloživh oglasa. Detaljno istražite svaku ponudu i ukoliko je moguće, angažujte stručnjaka koji će vas usmeriti i ukazati vam na potencijalne nepravilnosti u vezi sa određenom nekretninom.

Ako tražite tržište gde je najdinamičnija prodaja stanova, Beograd je svakako izbor broj jedan, a investiranje u nekretninu u glavnom gradu se na kraju uvek isplati. Ukoliko želite da prilagodite stan vašem budžetu, onda ćete ipak morati da budete fleksibilniji tokom pretrage. To znači da ćete odabrati nekretninu čija lokacija nije toliko popularna ili se nalazi u manje urbanom delu grada. I dalje ćete imati željeni broj kvadarata, ali po znatno nižoj ceni nego nekretnine koje se nalaze na centralnim mestima.

Adaptacija nekretnine ili ne?

U okruženju visokih cena i njihovog konstantnog rasta, teško je pronaći nekretninu koja ima primamljivu cenu i besprekornog je stanja. Stan u novogradnji je najbolja opcija, ali u tom slučaju, morate biti spremni da izdvojite više novca. Usled nedostatka sredstava, mnogi se odlučuju na kupovinu starogradnje, nadajući se da ipak neće utrošiti mnogo novca na renoviranje i na taj način uštedeti. Ovde morate biti veoma obazrivi, jer stanovi u starijoj gradnji često imaju skrivene troškove koje nije lako odmah uočiti. Zato je najbolje da unajmite stručnjaka koji će tokom razgledanja stana odmah proceniti koliko je novca potrebno za njegovu adaptaciju. Bićete u mogućnosti da organizujete i opremite prostor u skladu sa vašim potrebama, ali ne zaboravite da renoviranje stana, pored finansija, podrazumeva i vreme i potencijalni stres usled svakodnevnih radova.

Svaki pojedinac ima svoj lični razlog za preseljenje u komforniji stan, a pre donošenja odluke o kupovini većeg prostora, neophodno je sagledati sve trenutne okolnosti. Rast cena nekretnina i vladajuća inflacija možda i nisu baš najpovoljniji faktori, ali detaljnim istraživanjem tržišta i organizovanjem sopstvenih finansija, mogu biti dobra prilika za investiranje. Preporučujemo da potražite podršku stručnog lica koji će vam pomoći da pronađete najbolju ponudu za vas i vašu porodicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget