Kako pre pregleda otkriti da li ste u drugom stanju?

trudna zena se drzi za stomak

Kada dođete do pregleda i zakazanog termina kod ginekologa ili lekara da uradite rezultate, odnosno proverite status hormona beta hCG kako biste se uverili da li ste u drugom stanju, onda je već skoro vrlo moguće da ste svesni činjenice da je to istina. Ili zbog pojave određenih simptoma ili zbog jasne činjenice da je do začeća moglo da dođe. 

Pojava određenih simptoma u samoj početnoj fazi trudnoće mogu da vam ukažu na to da je do začeća došlo. Ono što nekada pravi zabunu jeste to što neki simptomi trudnoće jesu identični menstrualnim simptomima, pa se ne povezuje u stvari o čemu je zaista reč. 

Najčešći simptomi trudnoće

Prvi i osnovni, a ujedno i najvalidniji simptom jeste izostanak menstruacije. Kod žena koje imaju uredan ciklus, koji traje 28 dana, skoro pa uvek, izostanak menstruacije skoro bez izuzetka ukazuje na to da je došlo do začeća. Kod žena kod kojih, pak, menstrualni ciklus nije tako uredan i redovan, čak ni ovaj simptom nije zasiguran. Pored ovog, kao osnovnog, drugi simptomi trudnoće mogu da budu fizičke prirode, kao što je učestalija potreba za uriniranjem, bol u donjem delu leđa, karlici, pojava podrigivanja i štucanja. Takođe može da dođe do pojačanog znojenja, kao i pojave pojačanog sekreta, tačkastog krvarenja i to krvi koja je više braonkaste boje. Osim fizičkih, dešavaju se i promene na psihičkom nivou.

Mnoge trudnice kao simptome trudnoće prijavljuju zaboravnost i zanešenost, te promene raspoloženja česte u toku jednog dana. Odjednom se javlja averzija prema određenoj hrani koju su volele da jedu redovno, ali i potreba za namirnicama koje inače nisu jele. Ono šta se još dešava jesu povremene vrtoglavice, kao i pojava zatvora. 

Simptomi pre očekivane menstruacije

Određeni simptomi trudnoće pripadaju redu ranih simptoma i mogu da ukažu na to da je žena u drugom stanju još pre nego dođe do izostanka očekivane menstruacije. Prvi među njima, koji smo već i pomenuli jeste tačkasto krvarenje. To nije regularno krvarenje, već pojava svega nekoliko sitnih kapi na donjem vešu u braonkasto-crvenkastoj boji. 

Ostali, rani simptomi trudnoće, veoma su slični ili istovetni simptomima PMS-a, pa se lako pomešaju, posebno kod žena koje su u svom prvom trudničkom stanju. Pojava otečenih i veoma osetljivih dojki, posebno na dodir, oticanje stomaka, bolovi u donjem delu stomaka, kao i u karlici, takođe su simptomi koji ukazuju na trudnoću. Njih prate povišena pozicija cerviksa, povišena bazalna temperatura tela, umor, malaksalost, pojačana potreba za snom, iako možda nema razloga realnog da se osećaju zamor i pospanost. Još jedan od čestih simptoma trudnoće, posebno na početku, jeste pojava metalnog ukusa u ustima. 

Simptomi trudnoće u najvećem broju slučajeva javljaju se negde oko šeste nedelje trudnoće, to je ujedno period kada se odlučuje da se uradi kućni test, a onda se zbog pozitivnog rezultata odlazi kod ginekologa na dodatne preglede i rađenje potrebnih analiza. Izostanak menstruacije svakako pripada najvažnijem simptomu, odnosno simptomu koji pokreće na akciju da se test uradi, ali je bitno imati u vidu da menstruacija ne izostaje isključivo zbog trudnoće, te da svaki njen izostanak zahteva da proverite svoje zdravlje. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget