Kako pravilno hraniti psa

 

Psi su većini ljudi omiljini kućni ljubimci. Neki vole velike, neki male pse, ali i čuvaju ih u zavisnosti od svojih potreba i mogućnosti. Postoje velike razlike u čuvanju velikih i malih pasa. Jedna od takvih razlika je njihova ishrana.

Najpogodnija hrana za pse se uglavnom razlikuje u zavisnosti od rase i starosti pasa, ali se veoma razlikuje i u njihovim potrebama. Pa tako mali pas kao što je Bišon neće pojesti istu količinu hrane kao Nemački ovčar. Isto tako, potrebe kao što su fizička aktivnost i potreba za šetnjom se razlikuju u zavinosti d veličine vašeg psa, a isto tako i potrošnja energije i kalorija koje su unete putem hrane za pse.

Hrana za štene

 

Mali psi ili štenci su psi do 6 meseci starosti. U prvim danima njihovog života posebno treba obratiti pažnju na ishranu kako bi se oni što bolje razvijali i rasli, ali i davati pogodnu hranu za pse u toj dobi kako je njihov digestivni trakt još uvek nerazvijen i mali.

U ovom periodu štene se hrani 3 – 4 puta dnevno, a nakon toga 2 puta. Nakon svakog obroka potrebno je psa izvesti u šetnju kako bi ispunio svoje potrebe za defekacijom, i pročistio digeestivni trakt za naredni obrok. U prodavnicama za ljubimce se može pronaći hrana za pse koja je namenjenje iskljčivo štencima i psima u prvim danima života.

Idealna hrana za vašeg psa

 

Za dobro razvijanje psa potrebo je da vaš pas unosi potrebne količine hrane i svih nutritijenata pogodinh za pravilan rast i razvoj. Pas ne treba da bude ni mršav i neuhranjen ni previse gojazan, jer i jedna i druga opcija štete njegovom zdravlju, utiču na rad organa i srca. Iz tog razloga, potrebno je da se prilikom kupovine hrane za pse posavetujete sa veterinarom ili prodavcem hrane o potrebnoj količini za vašeg psa.

Ukoliko niste u prilici, sva hrana za pse, na poleđini kesice sadrži uputstvo o načinu ishrane i čuvanja hrane na optimalnim temperturama.

Prekomerno ugojenog psa možemo vrlo lako uočiti, dok se neuhranjeni pas oseti. Ukoliko pod rukom osetite rebra vašeg psa dok ga mazite, znajte da je potrebno povećati mu količinu hrane.

Idealne namirnice za vašeg psa

 

Hrana za pse trebalo bi da sadrži dovoljnu količinu proteina. Siguran izvor proteina jeste meso. Meso u hrani za pse se može pripremati na razne načine, s tim što je kao i u ljudskoj ishrani potrenbno izbegavati obrađivanje prženjem i pohovanjem, kako bi se smanjio unos mast i soli. Najbolje termički obrađeno meso jeste skuvano, iako se mnogi stručnjaci upućuju na sirovo meso. Pored toga što sadrži brojne enzime potrebne za razvoj psa, sirovo meso sadrži i bakterije i viruse, te je potrebno voditi računa o poreklu mesa koje se daje psu. Svaki obrok za psa bi trebalo da sadrži bar 70 % mesa od ukupnog obroka.

U ostalih 30 %, hrana za pse treba da sadrži optimalni nivo povrća, voća i žitarica.

Ono što je potrebo izbegvati u potpunosti jesu slatkiši, alkohol i pića, mleko, mahunarke, sirove iznutrice i jaja.

Pored hrane, pas u svakom trenutku treba da ima i dovoljnu količinu vode. Psi vodu piju najviše posle obroka i u letnjim mesecima, a voda uvek treba da bude čista i sveža kao i da se nalazi u čistoj posudi.

Pokazatelji nepravilne ishrane

 

Ukoliko primetite neuobičajeno ponašanje vašeg psa, postoje znaci koji mogu da ukažu da se on neprailno hrani. Pa tako, ukoliko vaš pas pokazuje znake depresije, odgađa šetnju, ne igra se više, miran je ili samo  spava, potrebno je obratiti se doktoru veterinaru.

Ukoliko niste sigurni da li je hrana za psa koju mu dajete dovoljna i optimalna za vašeg, postoje web stranice koje sadrže kalkulator ishrane, preko koje možete izračunati optimalnu količinu hrane za vašeg psa i na taj način dodate ili smanjite potrebne namirnice.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget