Kako ofarbati kosu u srebrnu boju?

 

Jedan od posebnih užitaka i radosti ženskog pola je eksperimentisanje sa stilovima i bojama kose. Poslednjih par godina, kao jedan od vodećih trendova, izdvojilo se farbanje u srebrnu ili sivu boju kose. Ironija – nekada su žene činile sve da prikriju sede vlasi, a danas pokušavaju da dobiju srebrnu boju kose istim žarom.

Nakon što su trend srebrne kose iznele brojne svetske zvezde, recimo Kara Delavinj i Vini Harlou, preselio se i na nas “obične smrtnice”. 

Obzirom da interesovanje za farbanje kose u ovu nijansu ne jenjava odlučili smo da podelimo sa vama nekoliko trikova kako ofarbati kosu u srebrnu boju bez neprijatnih žutih i mesinganih tonova. Važno je da preduzmete sve neophodne korake kako bi srebrna boja ispala onako kako želite, a vaša kosa ostala sjajna i zdrava.

Evo nekoliko stvari koje treba i ne treba da radite u procesu farbanja u srebrno:

Ne kupujte farbu u drogeriji

Da, kutija farbe za kosu na kojoj je model sa sjajnom srebrnom kosom zbilja izgleda privlačno. Možemo da razumemo impuls da kupite kutiju, odete kući i ofarbate se u sopstvenoj režiji. Međutim, odgovorite iskreno – koliko puta ste se farbali drogerijskom farbom, a da su rezultati nalikovali na onima sa pakovanja proizvoda?

Istina je sledeća – vaša kosa neće tako ispasti! Ako imate prirodno smeđu, riđu, da ne spominjemo crnu kosu, rezultati neće biti ni slični. Jedini način na koji će boja nalikovati nijansi na pakovanju je ako ste prirodna platinasta plavuša. To znači da nema pripremnog procesa – prethodnog farbanja ili izbeljivanja i da je kosa u osnovi već bela. 

U suprotnom, posao farbanja u srebrnu boju svakako morate prepustiti profesionalcu.

Neka vam frizer izblajha kosu

Da biste dobili ledeni izgled koji tražite, vaša kosa mora biti super svetla. Ako imate prirodno tamnu kosu, jak pigment ili čak pepeljastu nijansu plave kose, za farbanje u vašu željenu nijansu će najverovatnije biti potrebno nekoliko sesija izbeljivanja kose. 

Korišćenje blanša je neizbežno u ovom koraku. Verovatno vam je već poznato da blanš oštećuje kosu, čineći je suvom, beživotnom i podložnom lomljenju. Međutim, nisu sve vrste blanša iste. Frizerski saloni koriste profesionalne preparate koji minimalno oštećuju kosu i pažljivo prate vreme delovanja preparata na vašoj kosi. Odabraće najmanje invazivnu metodu, kako bi vam podarili srebrne pramenove za kojima čeznete.

Tek kada kosa bude dovoljno svetla, frizer će pristupiti farbanju. Da biste dobili najsvetliju nijansu srebrne boje (ne želite čelično sivo, verujte nam), većina frizera preporučuje da vaša kosa bude najmanje 11. nivoa, što je u osnovi najsvetlija platinasta plava.

Ne perite kosu svaki dan

Sa blajhane kose pigmenti se lako ispiraju, a ni srebrna boja nije izuzetak od ovog pravila. Ako isuviše često budete prali kosu, vaši sjajni srebrni pramenovi će vrlo brzo izbledeti, otkrivajući žutu podlogu. Kosa neće imati sjaj, a isprana boja će delovati beživotno. 

Kako biste maksimalno očuvali postignute rezultate pokušajte da prolongirate vreme između dva pranja kose, što je duže moguće. To naravno ne znači da vas ohrabrujemo da zapostavite higijenu i idete prljave kose – ako vam se koža glave masti, razmislite o korišćenju suvog šampona kao alternative pranju.

Nakon nekoliko sesija izbeljivanja, kako biste dobili srebrnu boju, vaša kosa će verovatno biti mnogo suvlja nego pre. Birajte suvi šampon namenjen suvoj kosi, obogaćen arganovim uljem ili drugim hranljivim sastojcima. Takođe, neka pranje kose bude prilika za njenu obnovu i regeneraciju – koristite dubinske maske koje će nahraniti vašu kosu.

Investirajte u ljubičasti šampon

Umesto običnog šampona koristite ljubičasti šampon za pranje kose. Ljubičasti šampon odlično posvetljuje srebrnu i plavu kosu, eliminišući žute tonove i dajući kosi finu hladnu nijansu.

Ako vaša kosa počne da dobija tamnu ili mesinganu nijansu, možete koristiti ljubičasti šampon i regenerator najmanje jednom nedeljno. Ljubičasti šampon se i inače preporučuje najmanje jednom nedeljno za sve ledene plavuše, pepeljasto smeđe tonove ili sedu kosu. 

Kada našamponirate kosu ostavite vremena da ljubičasti šampon deluje – držite ga na kosi bar 2 do 3 minute. Ako ga isperete odmah pigmenti se neće u dovoljnoj meri vezati za vaše vlasi.

Izbegavajte alate za toplotno oblikovanje kose

Kao što smo spomenuli, vaša kosa će pretrpeti određena oštećenja nakon sesija izbeljivanja, koje je neminovno kako biste ofarbali kosu u srebrnu nijansu. Zbog toga je potrebno da nakon farbanja posvetite dodatnu pažnju nezi svoje kose. 

Koristite maske za kosu jednom nedeljno. Neka to budu dubinski tretmani za kondicioniranje koji prodiru u samu srž dlake i čine je mekom, sjajnom i podatnom. Poslednje što želite je savršena srebrna boja kose i kosa koja teksturom nalikuje na slamu.

Kako biste predupredili dalja oštećenja, izbegavajte alate za toplotno oblikovanje kose. Pustite kosu da se prirodno osuši na vazduhu. Ako želite da sprečite da se kosa uvija i želite da bude ravna, pokušajte da koristite hranljive serume za ispravljanje kose, umesto prese kojom biste obično stilizovali kosu. 

Pitajte vašeg frizera koje kućne tretmane predlaže za stanje vaše kose, a nakon što ih kupite koristite ih redovno. Samo na taj način ćete imati zdravu i sjajnu srebrnu kosu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget