Kako održati zimske gume u dobrom stanju?

Za većinu ljudi u Srbiji, kupovina zimskih guma deluje kao neki tip ceremonije koji se odigrava svakih par godina. Međutim, kada ih kupite veoma je bitno da imate dovoljno informacija povodom njihovog održavanja. Održavanje zimskih guma vam štedi i vreme i novac, a do obe stvari je danas teško doći. U ovom tekstu ćemo govoriti o najboljim načinima održavanja guma.

Praćenje pritiska u gumama

Na niskim temperaturama, sneg nije jedina stvar koja pada, već mu se priključuje i pritisak u gumama. Održavanje tačnog pritiska vazduha u gumama moze učiniti da vaše gume budu postojane tokom dužeg vremenskog perioda, a između ostalog štede vaš novac. Ovo je takođe i najjednostavniji način održavanja zimskih guma a možda i najbitniji kada je u pitanju ona osnovna i prva stvar na koju morate obratiti pažnju. 

Ako vozite vozilo sa delimično ispumpanim gumama, time doprinosite trošenju guma baš zbog toga što one nisu u svojoj pravilnoj formi, već se deformišu pri svakom skretanju, kočenju, i ubrzanju i to doprinosi potencijalnom pucanju, gubljenju šare, većeg otpora pri rotaciji i manje kontrole u krivinama.

Redovno održavanje guma u servisima

Servisi nude redovno održavanje guma i osiguravaju to da vam gume što duže traju. Ako odvezete kola u servis pri svakoj promeni sezone, činite svom vozilu i gumama veliku uslugu po pitanju održavanja i generalnog kvaliteta vožnje. Serviseri tu obraćaju pažnju na rotaciju guma, usmerenost i ujednačenost. Zavisno od načina i pozicije na kojem su instalirane gume na vašem vozilu, njihova istrajnost varira. Rotiranje guma će svakako imati veliki učinak po pitanju istrajnosti isto kao i njihova ujednačenost i ravnoteza sile koja prijanja na njih.

Uvek stavite set od četiri gume

Ovo je često pitanje koje se postavlja u servisima, baš zbog toga što postoje vozila sa različitim pogonom. Može delovati logično da postavite samo dve gume zavisno od toga da li vaše vozilo ima prednji, zadnji ili 4×4 pogon. Međutim, ako postavite različite gume, tj. gume iz različitih setova to može dovesti do smanjenja performansi oba para jer one funkcionisu na drugačiji nacin. Dosta brže će se istrošiti zimske gume na suvim površinama i obratno što dovodi do većeg tereta na finansije i češću kupovinu guma. 

Pored toga, sama sigurnost koju ćete sigurno osetiti prilikom instaliranja celog seta zimskih guma je neuporediva sa izmešanim gumama. Takođe zakoni Republike Srbije nisu bas precizni po ovom pitanju, tako da je najbolje motriti i očekivati klarifikaciju.

Sigurnost zimskih guma tokom hladnih meseci

Verovatno ste čuli za univerzalne gume, odnosno za gume za sve sezone i čak možda razmišljali o kupovini takvih. Međutim, tokom hladnih meseci, one će postati kruće, specifično kada je temperatura ispod 7 stepeni C i samim tim otežati upravljanje i smanjiti sigurnost pri vožnji. Otpor rotacije postaje povećan isto kao i vreme kočenja i osetićete znatnu razliku u samom trenju guma. Uprkos zimskim gumama koje su stvorene za obilne snežne padavine i teške uslove, gume za sve sezone se takođe i brze troše jer su više optimizovane za kišu, a ne za sneg.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget