Kako da uredite dom za zimu prema Feng šui savetima

Hladni zimski dani čine da se zatvorimo u kuću i da više vremena provodimo u svom domu. Da biste ostvarili sreću i prosperitet, prema Feng šui pravilima moraćete da obavite nekoliko poslova na vreme kako biste se efikasno pripremili za zimski period i omogućili povoljan protok energije i onda kada je ona na minimumu.

Naravno, ako radite veće poslove po vašem domu, uvek je preporuka da se za o obratite profesionalcima, pa tako cete za instalacije pozvati električara, za molerske radove osobu koja je specijalizovana za to i tako dalje.

A svakako da nešto i vi sami možete uraditi za svoj dom. Evo šta savetuju Feng šui stručnjaci za srećnu i uspešnu zimsku sezonu.

Siguran protok i čuvanje energije

Feng šui se, pre svega, zasniva na što boljem i funkcionalnijem protoku energije, koja je zimi na minimumu i koja se mora posebno dobro sačuvati i još bolje iskoristiti. Tako je jedan od prvih principa ovog istočnjačkog učenja dobro upotrebljena energija u toku kratkih dana i dugih noći, koja se može ostvariti jedino „ušuškanošću“.

Najpre bi trebalo da utoplite sam dom odličnom izolacijom, od izolacije zidova fasade do promene stolarije. Na taj način ćete bolje sačuvati energiju u prostoru i njome ćete bolje raspolagati, što će Vam se stostruko vratiti.

Dotrajala stolarija čini da vetar duva na sve strane i da hladnoća probija kroz otvore, dok slabo izolovani zidovi čine da toplota doma i bukvalno i metafizički napušta enterijer. Ako imate lošu izolaciju, možete očekivati i zahlađenje odnosa u domu tokom zimskih meseci, te se pobrinite oko ovih radova dok još uvek traju topliji jesenji dani.

Takođe, obratite posebnu pažnju na kupatilo i raspored elemenata u njemu. Tako kupatiski elementi, tuš kabina, lavabo, poličice za sitnice i ostalo, moraju biti raspoređeni tako da deluju i funkcionišu skladno.

Element vatre treba pojačati

U hladnijem periodu element vatre treba pojačati, dakako u vizuelnom smislu. Osim ako nemate kamin, ovaj element će veoma lako zameniti i bolje i jače osvetljenje.

Tako možete koristiti mirišljave sveće da zagrejete prostor, dok se svakako predlaže upotreba što većeg broja lampi i lustera. Podne, stone i zidne lampe sa LED sijalicama svih veličina trebalo bi da budu u bojama zemlje, dok lusteri treba da deluju što bogatije i budu sa što više detalja kako bi privukli finansije u kuću.

Ukoliko imate led rasvetu ili planirate da je postavite, trudite se da u zimskim mesecima ona bude uključena u celini i na maksimumu, jer jako osvetljenje u tmurnim danima ujedno omogućava i bolji protok energije i bolje razumevanje među ukućanima.

Jarke boje će utopliti prostor

Toplotu bi trebalo postići i upotrebom jarkih boja, koje možete koristiti kako na detaljima u vidu jastučića, prekrivača, zavesa, ramova za slike, krpara i sličnih akcenata tako i kao boje za zidove.

Crvena, narandžasta i žuta dodaće boje sunca u kratkim zimskim danima, te ih možete koristiti kao izbor za samo jedan zid ili pak kao diskretne šare na zidu. U tom slučaju imajte na umu da su trenutno popularni apstraktni geometrijski oblici, koje ćete lako i sami izvući uz pomoć molerske trake.

Feng šui funkcioniše po principu privlačenja energije na osnovu detalja u prostoru, pa ćete tako privući svu toplinu sunca u svoj dom ovim bojama, koje će istovremeno uticati i na Vas i na Vaše ukućane da imate više elana za obavljanje svakodnevnih poslova, koji se zimi neretko čine preteškim i napornim.

Nakon svih ovih radova, skuvajte sebi čaj koji ćete zasladiti cimetom – hladni dani su na pragu, a Vi ste dali sve od sebe da ih spremno dočekate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget