Kako da povoljne avio karte zaista budu povoljne

Septembar se polako bliži, i bilo da još uvek niste stigli da odete na godišnji odmor zbog posla i obaveza, ili ste možda baš čekali taj period za letovanje zbog povoljnijih aranžmana i nezanemarljivo manjih gužvi na plažama, ako spadate u one koji znaju da je jesen pravo vreme za obilazak evropskih prestonica, sigurno se nalazite pred zadatkom traženja što povoljnijeg i komfornijeg vida transpota do željene destinacije.

Nakon što, posle temeljnog premišljanja, otpišete sopstveni i autobuski prevoz, imajući u vidu udaljenost, vreme potrebno za put i oporavak od puta, sasvim  logičan naredni korak biće da potražite povoljne avio karte. Kako biste bili sigurni da vam ništa neće pokvariti odmor pre nego što ste stigli na odredište i kako bi planirana ušteda zaista bila i ostvarena, postoji nekoliko stvari o kojima je potrebno da vodite računa prilikom kupovine karata. 

Obratite pažnju na prtljag

Ovde se na misli na to da ne biste trebali da ostavljate prtljag bez nadzora, kao što vas upozoravaju brojne table, znakovi i glas spikera sa razglasa ili da vodite računa da vam ne ukradu nešto iz njega. Kada su u pitanju povoljne avio karte, dozvoljena dimenzije i težina prtljaga su uglavnom minimalne i mogu varirati u zavisnosti od toga kojom se kompanijom prevozite, dok i same kompanije mogu promeniti podrazumevani dozvoljeni prtljag za određenu kategoriju karata u odnosu na prethodnu sezonu. Razlika koju vaša kompanija pravi između ličnog, ručnog i kabinskog prtaljaga može za posledicu imati dopatu na licu mesta i samim tim i manje novca za trošenje na odmoru, a isto važi i za pretežak kabinski prtljag ili onaj koji odstupa od dozvoljenih dimenzija.

Ostavite dovoljno vremena za presedanje

Povezivanje dva ili više jeftinih letova je jedan od najčešćih načina uštede na avionskim kartama i uz dobro planiranje može se veoma dobro isplatiti. Prilikom određivanja neophodnog vemenskog razmaka između dva leta potrebno je uzeti u obzir moguća kašnjenja prilikom polaska, čekanje na slobodan gejt za iskrcavanje, gužvu na pasoškoj kontroli i udaljenost terminala sa koga kreće naredni let.  Previše optimistično planiranje i računanje na idealne uslove, oslanjanje na trčanje po aerodromu kao poslednju opciju, mogu skupo da koštaju u vidu dugog čekanja na naredni let ili kupovine novih karata.

Proverite kuda ste zapravo krenuli

Iako zvuči malo čudno, vrlo lako se može desiti da se niste zaista zaputili tamo gde ste mislili i da ćete se pomalo neprijatno iznenaditi kada shvatite da je aerodrom na koji ste sleteli ustvari desetinama kilometara udaljen od vašeg cilja. Povoljne avio karte vas mogu odvesti na manje lokalne aerodrome, koji u nazivu sadrže ime grada do kog želite da stignete i zvanično su locirani na njihovoj teritoriji, ali su predaleko od one lokacije koja je bila vaš cilj.

Ovaj previd takođe može da značajno ošteti vaš budžet ili nepotrebno oduzme vreme od odmora, jer nije redak slučaj da su ovakvi aerodromi veoma slabo povezani sa centralnim gradskim zonama, pa ćete ili morati dugo da čekate na autobuski ili kombi prevoz, ili će deo novca koji ste namenili za uživanje u odmoru neplanirano završiti u džepu lokalnog taksiste. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget